Technologie | Byznys | Programování | Reportáže

Před dvěma lety dorazilo jen pár geeků. Dnes je WeAreDevelopers největší mejdan vývojářů v Evropě [reportáž]

  • Před třemi lety začala parta Vídeňáků pořádat mejdan pro vývojáře
  • Nyní jich přijely skoro čtyři tisíce
  • Za humny se zrodila největší konference svého druhu v Evropě

Jaro je už tradičně ve znamení velkých vývojářských konferencí. Na západním pobřeží USA se tedy postupně vystřídají Microsoft Build (ten už máme čerstvě za sebou), Google I/O a na začátku června velkou trojku uzavře Apple a jeho WWDC.

Zažít I/O, zažít Woodstock

Každý, kdo měl to štěstí a podobné atrakce se už účastnil, mi dá jistě za pravdu, že i kdyby samotný program stál za starou bačkoru, zažít na vlastní kůži WWDC, I/O nebo Build, je to samé jako zažít Woodstock. Na pár dnů se ocitnete v centru dění uvnitř obrovského hangáru, kde se s vámi budou tísnit tisíce dalších vývojářů, designérů a startuperů všeho druhu – prostě těch, kteří, pokud se jim zadaří, budou tvořit budoucnost.

Je to těžko popsatelný a prakticky ničím nenahraditelný zážitek. Jistě, můžete mi namítnout, že přeci stačí sednout s notebookem do gauče a spustit si živý přenos v HD doslova z první řady a v nejlepším detailu, ovšem zkuste se s tímto argumentem vytasit před fanoušky, kteří minulý týden sledovali hokejový mač Česko – Finsko na vlastní oči. Asi by se jen posměšně ušklíbli.

I Evropa a Češi umějí dělat cool konference

Na stranu druhou, Evropa nehraje druhé housle. I starý kontinent dokáže uspořádat perfektně zorganizované dýchánky vývojářů a kreativců všeho druhu na mezinárodní úrovni. Už roky se o to snaží třeba pražské WebExpo, které se dnes právem řadí mezi klíčové středoevropské technologické konference.

Ruku v ruce s tím sice v průběhu let dramaticky vzrostla i cena vstupenek, která aktuálně začíná na šesti tisících korunách a do konce září poskočí až na závratných osm tisíc, čímž se WebExpo do jisté míry uzavírá před běžnými geeky z barcampů, taková je ale realita a rozdané karty. Ber, nebo nechej ležet.

WebExpo však ani zdaleka není jediné. Na sklonku dubna Praha hostila neméně zajímavé mezinárodní setkání Machine Learning Prague 2017, přičemž se organizátorům podařilo do Česka dostat třeba jednoho z technologických šéfů Facebooku Larse Backstroma (Director of Engineering), výzkumníky z IBM, Microsoftu, datového specialistu z The New York Times Chrise Wigginse, akademiky z mnoha univerzit a konečně i tuzemské experty.

Když nacpete čtyři tisíce geeků do vídeňské Marx Halle

Podobná setkání se svoji produkcí už přibližují oněm velkým zaoceánským šou, přičemž pravděpodobně největší vývojářská konference Evropy se každoročně koná doslova za humny.

898179793
Místo činu: Industriální Marx Halle s podobnou atmosférou jako pražské SaSaZu

Slyšeli jste někdy o vídeňské atrakci WeAreDevelopers? Tentokrát ji zastínil právě americký Build, který se konal ve stejných dnech, co do velikosti se však jedná o srovnatelný mejdan, který se sám tituluje největší vývojářskou konferencí na starém kontinentu. Asi na tom něco bude, na letošní a teprve třetí ročník totiž dorazily necelé čtyři tisíce návštěvníků z několika desítek zemí světa a industriální hangár Marx Halle kousek od vídeňského nového hlavního nádraží se tak na pár dnů proměnil v hotový jazykový melting pot. Jen pro srovnání, české WebExpo letos očekává nejméně dva tisíce návštěvníků.

668971903
Hlavní stage: Tady se odehrávalo to nejdůležitější

Binární hipík John Romero a jeho Doom

Ačkoliv by mohl název konference evokovat proud sofistikovaných workshopů, ze kterých by laikovi v lepším případě praskla hlava, organizátoři šli trošku jinou cestou a výsledkem byl jakýsi chameleon, který z třetiny připomínal TED, z třetiny austinský SXSW a z třetiny třeba zrovna české WebExpo.

Co to znamenalo v praxi? Zatímco ve dvou menších sálech si na své přišli ti, kteří bažili po detailních rozborkách nových javascriptových frameworků a případových studiích k nasazení IoT třeba u rakouských drah, ten největší, který pojal až několik tisíc diváků, lákal na celebrity a TEDovskou atmosféru.

629824165
Pokud jste někdy přemýšleli, jak asi vypadal člověk, pod jehož taktovkou se zrodily therní trháky Doom, Quake a další, tak přesně takto

Jedním z největších magnetů byl třeba John Romero, spoluzakladatel dnes již legendárního herního studia iD Software, který se vášnivě rozpovídal o tom, jak si v 80. letech nastudoval assembler počítače Apple II a napsal pro něj svoji první hru, nebo jak díky příbuzenským vztahům tajně tvořil programy pro vojenské letectvo.

V každém případě, pod taktovkou Johna Romera, Johna Carmacka a dalších členů maličkého týmu se o pár let později zrodily herní trháky, které bez nadsázky ovlivnily celou generaci. John Romero dobrou hodinku bavil publikum dnes již jen těžko představitelnými reáliemi z dob, kdy se skupinou několika šílených nerdů stvořil Wolfenstein 3D, Doom, Heretic a konečně Quake.

515702370
Romerova přednáška byla plná místy lehce punkových tipů pro vývojáře. Všechny prehistorické hry iD Softwaru se například rodily bez jakéhokoliv prototypu. Prostě napsali na první dobrou.

Romero miluje čisté C, jazyk Lua, svůj macbook a po čtvrtečním večeru nejspíše i vídeňská děvčata, která se s ním po přednášce fotila jako s tou největší celebritou jižně od Dunaje.

Chris Minnick a jeho generace webu

Herní legendou však výčet slavných jmen zdaleka nekončil, do vídeňské Marx Halle totiž dorazil i početný zástup jmen z učebnic programování. Z norské Opery přijel její technologický šéf (CTO) Håkon Wium Lie, který má mimo jiné na svědomí CSS, nebo Rasmus Lerdorf, který si může na LinkedIn pro změnu napsat třeba to, že dal světu skriptovací jazyk PHP.

Přijelo také několik softwarových architektů z Googlu, inženýři ze Shazamu, Netflixu, spoluzakladatel Zend Technologies Zeev Suraski, Jonathan LeBlanc , který z pozice Head of Development dohlíží na vývojáře v PayPalu, nebo třeba autor Chris Minnick, který napsal knihu JavaScript for Dummies (u nás známá série XYZ pro zelenáče) a vtipně nastínil postupný možný příchod dalších generací webu.

Po webu 2.0 a 3.0 se tak prý dostáváme do éry webu 4.0, který zamete s anonymitou, protože se už bude každý přihlašovat skrze svůj ověřený účet. Pak nastoupí web 5.0 ve znamení všudypřítomného videa a následovat bude web 6.0, v rámci kterého skončí síťová neutralita a bude růst celková paranoia ze stále většího množství internetové regulační legislativy.

Právě to podle Minnicka uspíší příchod webu 7.0, kdy již bude internet natolik regulovaný (hazard, dětský obsah, hate speech aj.), že dojde k jeho kolapsu a zhroucení, protože se většina stránek dostane do střetu se zákonem. Tento problém vyřeší web 8.0 ve znamení umělé inteligence, ve webu 9.0 už budou většinu datové výměny na internetu tvořit právě A.I. agenti a web 10.0 se promění v jedno velké tlačítko. Vše ostatní už totiž bude zbytečné, protože vám umělá inteligence syntetizuje vše, po čem budete toužit.

Těžko říci, jak moc vážně to Minnick vlastně myslel, z jeho přednášky však doslova sršel strach z nadvlády strojů.

Autonomní vlaky rakouských drah

Jedním z hlavních lákadel měl být spoluzakladatel The Pirate Bay Peter Sunde, nakonec však došlo ke změně programu, Peter nedorazil, a časové mezery využily ÖBB - Österreichische Bundesbahnen – tedy Rakouské spolkové dráhy, které byly možná trošku nečekaně jedním z hlavních sponzorů celé konference.

Měly k tomu pádný důvod, v příštích letech totiž budou potřebovat hodně programátorů, sakra hodně programátorů! ÖBB totiž chtějí do roku 2025 plně automatizovat systémy řízení na železnici a postupně se připravit na autonomní provoz, který by měl být na kolejích jednodušší a regulačně schůdnější než na silnicích. Ostatně bezpilotní vláčky dopravují cestující i na mnoha světových letištích.

477691047
Vize Rakouských spolkových drah je jasná: autonomní vlaky. Nové hlavní nádraží ve Vídni proto už během stavby vybavily tisíci senzorů.

Rakouským drahám k tomu mají dopomoci jak desítky a stovky tisíc senzorů na kolejích (jen nový vídeňský Hauptbahnhof jim má tisíce), tak i nové výpočetní a satelitní navigační technologie přímo ve vlakových soupravách. Cílem první fáze je tedy to, aby se třeba takový vlak ve Vídni doslova v přímém přenosu dozvěděl o zpoždění jiného kolizního vlaku kdesi stovky kilometrů daleko a software centrálního automatického řízení mohl na základě všech proměnných včetně přesné polohy vlaku (GPS/Galileo) vypočítat optimalizaci dopravy na celém koridoru.

Inovátor ze SAPu

Nikdo však nepřekonal vystoupení Martina Wezowskiho; tedy pominu-li úvodní proslov rakouského kancléře Christiana Kerna, který vyprávěl o vizi moderního Rakouska prošpikovaného inteligentními technologiemi tak přesvědčivě, až návštěvník z Čech na chvíli zapomněl, kde začínají a končí vize jeho vlastní politické reprezentace.

Ale zpět k Martinovi Wezowskimu. Tento charismatický pán pracuje ve společnosti SAP, což by sice nejednoho odradilo a rychle by ze sálu utekl před relativně nudným povídáním o podnikových systémech, ale to by udělal chybu. Sakra chybu!

187790353
Mnohdy zapomínáme na to, jaký ohromný skok vpřed udělala dnes už běžná elektronika – třeba fotoaparát uvnitř mobilního telefonu, připomněl Martin Wezowski

Chcete dostat na českou konferenci skvělého mluvčího, u kterého nebude nikdo zívat? Pozvěte si Wezowskiho. SAP má totiž své vlastní inovační centrum a Martin je jeho šéf. Není to obchodník, není to manažer, není to vývojář, je to designér – jeho denní náplní je být vizionářem a pokusit se zjistit, po čem bude lidstvo toužit nikoliv na základě dnešních znalostí a potřeb, ale na základě těch zítřejších.

Nástup inovací totiž není lineární, ale exponenciální, a tak co se nám jeví jako čiré bláznovství dnes, mohlo by být už zítra naprosto reálné. A co je nejdůležitější, vždy je třeba, aby se ve společnosti objevila nějaká síla, která navzdory všem zkouší přesně z tohoto důvodu ty nejméně pravděpodobné věci, aby nakonec uspěla.

316507102
88 % společností, které se před padesáti lety dostaly do žebříčku Fortune 500, dnes buď už dávno neexistuje, pohltily je jiné korporace, anebo nemají globální význam. Co platí dnes, nebude platit zítra, naznačuje Martin, a korporace se tedy musejí neustále přizpůsobovat a hledat, co bude tématem za dalších padesát let.

Ano, jistě už tušíte, že podstatnou část svého výstupu věnoval Elonu Muskovi a přeneseně vlastně všem přítomným – těm několika tisícům vývojářů, designérů a kreativců všeho druhu, kteří píší scénář budoucnosti. Ostatně právě tak svoji závěrečnou přednášku pojmenoval tvůrce Stack Overflow Joel Spolsky, který byl možná nejvhodnější tečkou za oběma dny, protože Stack Overflow a jeho sesterské weby jsou čítankou i biblí každého vývojáře.

Konference WeAreDevelopers se povedla, nasadila ostatním v Evropě laťku docela vysoko a zároveň snad motivovala i další organizátory. Vždyť ještě před dvěma lety se jednalo o komorní setkání, na které přijely pouhé tři stovky geeků.

Cestu na konferenci WeAreDevelopers hradilo město Vídeň

Diskuze (5) Další článek: Student si na 3D tiskárně vytisknul ortodontický aparát za 60 USD

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,