Pravá ruka webmasterova: Adobe Dreamweaver CS3

Dreamweaver CS3 je první program toho jména pod křídly Adobe. Své předchůdce od Macromedie však nezahanbí.
Kapitoly článku

Akvizice Macromedie Adobe znamenala, že Dreamweaver na delší dobu zamrzl na mrtvém bodě. Od poloviny září 2005 jsme používali verzi osmou, vydanou ještě pod hlavičkou Macromedie. Součástí balíku Creative Suite 3 je však verze nová, modernější. Dreamweaver i ve světě Adobe zůstal pravou rukou každého webmastera.

Tenhle kousek není lidový

Žádný nástroj balíku Creative Suite není určen pro širokou veřejnost. Jednak jde o aplikace orientované na profesionály, aplikace nabízející možnosti požadované profesionály, ale také aplikace poptávající „profesionální“ cenu. Dreamweaver nepůsobí dojmem nijak složitého kusu softwaru, přesto, podobně jako u bratranců z CS3, jen málokdo dokáže využívat všechny jeho možnosti.

Pokud někdo argumentuje tím, že například Photoshop či InDesign jsou nenahraditelné levnějšími alternativami, u Dreamweaveru jsem přesvědčen o neplatnosti tohoto tvrzení. Velká většina jeho pokročilých a v levnějších konkurentech nezahrnutých funkcí je velmi úzce specializována například na jednu konkrétní webovou technologii apod.

Zkrátka: Považujeme-li ostatní součásti CS3 za předražené, o Dreamweaveru to platí dvojnásob. Nejsem přesvědčen, že cena pohybující se v ČR okolo osmnácti tisíc korun je odpovídající. Tímto tvrzením nijak nesnižuji kvality programu. Dreamweaver svou cenu alespoň trochu vyvažuje kvalitou.

Co to u Adobe navařili

Kdo by nevěděl, že Dreamweaver je nástroj pro vývoj webových aplikací a programování webových stránek. Přináší to dobré ze starších verzí a přidává řádku novinek. Integruje podporu pro vizuální návrh, vývoj i nasazení technologie AJAX. Z podpory práce s AJAXem (Asynchronous JavaScript and XML) plyne i podpora práce s daty v XML. Nové widgety v rozhraní programu umožňují jednodušší zadávání prvků stránek (formuláře, tabulky apod.). Součástí aplikace je i několik hotových JavaScriptů sloužících mj. k vytvoření dynamických menu či práci s XML.

sshot-2007-08-09-[4].png
Editace kódu se pere s WYSIWYG - hlavní okno aplikace

Dreamweaver je do sady CS3 dobře integrován. Nabízí možnosti přímé spolupráce s Photoshopem a Fireworksem. Vývojáři webových aplikací mohou využít nové funkce testující kompatibilitu s prohlížeči. Program umí vygenerovat zprávu o možných nekompatibilitách kaskádových stylů.

Ke kaskádovým stylům se ostatně váže větší množství inovací: Poradce s CSS umí najít způsob, jak ve prospěch záměrů uživatele využít specifik jednotlivých prohlížečů v práci s CSS. Dreamweaver umí s CSS kódem pracovat inteligentně. Umožňuje jej například jednoduše přesunovat mezi tagy v kódu, hlavičkou HTML souboru či externími soubory. Spolu s programem navíc výrobce dodává několik předpřipravených šablon stránek, jejichž layout je vytvořen právě za pomoci CSS. Pro webového vývojáře, který si chce být s CSS jist v kramflecích, je Dreamweaver CS3 nezbytnou záležitostí.

Ze staršího neztratil nic

Závěrem úvodní kapitoly bychom rozhodně neměli vynechat ani přehled již tradičních schopností Dreamweaveru. Mezi ně patří kompletní a bezproblémová podpora kaskádových stylů, široké možnosti konfigurace prostředí pro editaci souborů (například komentáře skryjeme na jedno kliknutí), podpora hlavních technologií, mj. X/HTML, CSS, XML, JavaScriptu, AJAXu, PHP, Adobe ColdFusion, ASP, ASP.NET a JSP. Dreamweaver umožní na pět kliknutí vložit do stránky video ve formátu Adobe Flashe (FLV).

I poslední verze Dreamweaveru nabízí funkci, která i mě samotného nutí volit tuto aplikaci před konkurenčními. Hovořím o možnosti přímé práce se soubory prostřednictvím FTP přístupu. Ideální pokud nechceme nebo nemůžeme na lokálním počítači provozovat webový (a často i databázový) server, pokud nechceme udržovat lokální kopii aplikace i databází.

sshot-2007-08-10-[1].png
Výpis obsahu připojeného FTP serveru

Minimální požadavky

Pro práci postačuje procesor Pentium 4 a novější, 512 MB RAM, 1 GB místa na pevném disku a standardní rozlišení 1024×768 bodů. Podporována jsou Windows XP SP2 i Windows Vista. Pro dvaatřicetibitová Windows Vista je Dreamweaver dokonce certifikován.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,