Google | Kalendář

Praktická maličkost: Kalendář Google usnadní plánování schůzek

Pokud dostanete v Kalendáři Google pozvánku na novou schůzku či událost, můžete reagovat třemi způsoby: přijmout, odmítnout, nebo odpovědět „možná“. Nyní se chystá zdánlivě drobná, ale nesporně praktická změna, o které vyhledávací gigant informuje na oficiálním blogu.

Cílem chystané novinky je usnadnit plánování schůzek v rámci týmu či skupiny osob. Oč jde? Každý z pozvaných účastníků bude kromě dosavadních odpovědí „ano/ne/možná“ moci navrhnout nový čas schůzky a přidat k této aktualizaci zprávu organizátorovi, aby vysvětlil své důvody.

Každý z pozvaných účastníků bude moci navrhnout nový čas schůzky
Každý z pozvaných účastníků bude moci navrhnout nový čas schůzky

Organizátor následně bude mít možnost jedním klepnutím navržený termín přijmout, nebo odmítnout. Pokud účastníci sdílejí informace o volném čase, může organizátor také vidět dostupnost ostatních účastníků v novém pohledu vedle sebe, což zjednoduší vyhledání nejvhodnějšího data a času.

Cílem je zjednodušit komunikaci a zvýšit produktivitu v případech, kdy některému z pozvaných navržený termín nevyhovuje. Dotyčný i organizátor si tak při hledání vhodnějšího času vystačí s funkcemi Kalendáře Google.

K žádosti o změnu lze přidat zprávu organizátorovi
K žádosti o změnu lze přidat zprávu organizátorovi

Poněkud paradoxní na této novince je fakt, že funguje v podstatě jen v manuálním režimu. Při plánování schůzek v rámci týmů přitom Kalendář Google již nějakou dobu používá strojové učení, které napomáhá při vyhledání času vhodného pro všechny účastníky. Zatím se nezdá, že by nová funkce využívala tyto algoritmy.

Novinka nebude k dispozici všem uživatelům Kalendáře Google. Protože cílí primárně na korporátní prostředí, bude dostupná uživatelům G Suite a měla by fungovat i ve spolupráci s platformou Microsoft Exchange. Je však třeba poznamenat, že nová možnost nebude k dispozici pro setkání s více než 200 účastníky a pro celodenní akce.

Ve webové aplikace je již možnost „Navrhnout nový čas“ k dispozici, v mobilní aplikaci by se měla objevit po aktualizaci, která bude uvolněna 13. srpna.

Diskuze (4) Další článek: eObčanka: Jak a proč si zřídit elektronický občanský průkaz s čipem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,