E-mail | Spam

Pozor, je tu nová vlna vyděračských e-mailů. Vyděrači už se docela naučili česky

Nejrůznější vlny spamu chodí poměrně často, aktuálně probíhá jedna z těch intenzivnějších. Vyděračský e-mail žádá platbu v bitcoinech výměnou za nezveřejnění vašich lechtivých videí. To není nic nového, ale spameři se tentokrát už naučili používat poměrně důvěryhodnou češtinu. Podle obligátního oslovení „drahoušek zákazník“ a podobných zkomolenin už tedy e-mail ihned neodhalíte.

Obsah e-mailu je poměrně klasický – hacker vás měl nachytat, jak navštěvujete porno stránky a zároveň nahrávat dění z webkamery. To má samozřejmě uloženo na vzdáleném serveru, takže nepomůže, když si počítač vymažete apod. Nic z toho není pravda a jedná se o běžný podvodný e-mail na úrovni získaného dědictví prince z Afriky.

455934126_164032.jpg
Takto vypadá podvodný e-mail, který aktuálně koluje po internetu.

O aktuální vlně informovala i Policie ČR na svém facebooku, kde vyzývá v žádném případě autorům e-mailu nic neplatit. Ti totiž za nezveřejnění údajných videí požadují částku 13 500 korun v Bitcoinech. Po kontrole bitcoinové peněženky odkazované z jednoho z e-mailů, který nám dorazil, se zatím nikdo nenachytal. Jenže takových peněženek mohou podvodníci používat velké množství a někdo se nechat napálit mohl.

952cc0e2-cebf-47bf-b23d-dedb854e096a
O aktuální vlně podvodných e-mailů informuje i policie

Ale zdá se, že povědomí o tomto druhu podvodu už je celkem rozšířeno, a tak to i diskutující u facebookového příspěvku policie berou s humorem:

1fd29abf-edc3-481c-a9ea-16c424b59c01c9e501a5-6432-4cdc-a0ed-f918f6528605
Uživatelé na Facebooku vzali zprávu s humorem.

Pokud vám tak podobný e-mail do schránky dorazí, označte jej za spam a ignorujte, byť je tentokrát napsaný velmi pěknou češtinou.

Diskuze (15) Další článek: O 7nm výrobu od TSMC je obrovský zájem, ve třetím čtvrtletí budou výrobní linky plně vytížené

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,