Poznejte systém s tučňákem zblízka

Diskuze čtenářů k článku

laslo  |  15. 06. 2005 01:55

Ako zaciatocnik v linuxe mozem konstatovat ze mi tento clanok dost pomohol v orientacii v tomto systeme takze vrelo doporucujem

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mirek Jahoda, Mirek Jahoda  |  25. 05. 2005 13:37

Opraveno, díky všem za upozornění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Nestranej,  |  18. 05. 2005 16:04

Docela se bavím diskuzemi typu Linux vs. Windows a tady je v bodech pár postřehů, které píší lidé do těchto diskuzí a dost si proti sobě protiřečí.

1. Linux je pro lidi, kteří rozumějí počítačům, proto pro obyčejné uživatele není vhodný. Ale další časté tvrzení říká, že Linux dává svobodu, protože si může uživatel přizpůsobit systém k obrazu svému. Ale pochybuji, že obyčejný uživatel tohle zvládne.

2. Kdo nemá Linux, neznamená nic, protože Windows má každý blbec. Hlavně neumí programovat. Zajímavé je to, že se uživatelé Linux používají emulátor Windows aby mohly používat některé aplikace. Ale přitom ty co dělají aplikace pro Windows jsou magoři. Tak proč se jejich aplikace vůbec používají.

3. Zde je nutno podotknout to že existují i alternativní aplikace, ale jsou placené. Programátoři Open Source jsou spíš nadšenci a mají programovaní jako koníčka.

4. Hodně lidí si myslí, že jsou pravý Linuxaři, ale používají Linux a Windows v poměru 1:1.

5. Je hodně takových co mají doma nainstalovaný Linux na starém počítači a žasnou nad tím co všechno na něm jde udělat. Ale už nekoukají na čas, který to muže trvat. To samé platí i u Windows. Windows XP (viděl jsem na vlastní oči) u jednoho nadšence běželo na pentiu 200 s 64mb RAM. Ale dělat bych na tom nemohl. Ten 15 minutovej BOOT byl strašném. Linux samozřejmě bootne rychle, poběží i svižně. Ale co třeba nějaký vektorový editor? Určitě je to o výkonu počítače a ne o OS.

6. Každém systém je dobrej na něco jiného. Pokud budu dělat profi grafiku, tak se vykašlu na Widle i na Linux a uvažuji o Sgi stanici či Mac, protože pokud to budu myslet s profi grafikou vážně, tak ne nevyplácí šetřit. Nebo by chtěl někdo vyhrát závod F1 s trabantem, jen kvůli tomu, že se dá sehnat zadarmo a nebo kolem 500 v bazaru?

7. Ty co většinou píšou do diskuzí typu Windows vs. Linux nerozumí ani jednomu systému. Protože kdyby opravdu rozuměli Linuxu, jak tvrdí, tak by neměli čas psát do diskuzí ale měli by pomáhat lidem co opravdu mají zájem o Linux. Příspěvek typu „Mikrosoftí Widle jsou sračka, lepší je Linux“ mě osobně nepřimějí abych přešel na Linux.

8. Většina uživatelů má jako argument že Linux je zadarmo. To dává lidem falešný pocit toho že i další software je zadarmo. A mohou nabít dojmu, že pokud má doma nebo ve firmě Windows za 5000,- a software za 50.000, tak muže snížit náklady na 0,- Ale skutečnost snížení nákladu je o 5000,- Které pak musí investovat do nějakého člověka, který provede přechod na Linux, ať už instalaci či případným poradenstvím. Mě by určitě nikdo zadarmo Linux ne
instaloval a nekonfiguroval, kdy věděl, že mi to každý měsíc vydělá nebo ušetří nějaký velký obnos peněz. Nebo že bych se pletl a češi jsou dobráci?

9. Na diskuzích, má každej hodně proslovů o tom kolik software je pro linux jako Open Source či free. Ale to Open Source až tak obyčejné lidi nezajímá. Protože v bodě 1 se říká, že Linux není pro amatéry. A když ho nějaký ten amatér má, tak určitě neumí programovat. Takže výhoda z open source je pro něj jedna a to ta že je to free.

10. No a pak už jen chybí alternativní software s nějakými odkazy. Jako například místo MS Office je dobrá náhrada OpenOffice (a udat i odkaz) a ne odpověď typu „Ty ani Linux neinstaluj, protože neumíš dělat ani s Gooogle“

A co na závěr. Ty co píšou do diskuzí tyhle rozepře, tak dělají špatné jméno jak Linuxu (a tomu především) tak i jiným OS.
Já osobně mám jak Windows tak i Linux. A myslím že ti lidi, co mají Windows a křičí na ně je jen jejich komplex. Oni surově nainstalované Windows jsou shit. Ale když se jim pomůže, tak běhají dobře. Teda alespoň já nemám ty problémy co popisují někteří uživatelé. A většina problémů je spíš v samotném uživateli. Linux používám, zřídka a o plném přechodu neuvažuji, protože nevidím zatím žádny zisk z případného software. Je to tak ale nějak se člověk živit musí. A z diskuzí jsem nabyl dojmu (a nejen já ale i hodně kvalitních programátorů) že lidé s Linuxem nestojí o komerční software. Ale pokud ano, tak určitě začne více programátorů tvořit pro Linux. A určitě by se objevovaly kvalitní ovladače pro HW či soft pro různé práce jako CAD, CAD, Video, a mnoho dalšího. Ale hodně firem nedělá software pro Linux z toho důvodu, že to není ekonomicky přitažlivé. Proč si musela ovladač na CDMA vytvořit komunita Linuxářů sama. Měl by to přece dělat výrobce?

Tohle je můj názor a určitě, se po ním objeví názor. Nějakého velkého hodně znalého Linuxáře, kterej ani neví jak funguje počítač (ale Linux nakonfiguruje jako nikdo jinej) a všechno zase zvrátí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
koperco, koperco  |  19. 05. 2005 01:40

ad 1) ale zkusit by to mohl ne? alespoň si udělá na Linux nějaký názor! a je šance, že spoustě BFU i tak Linux pojede

ad 2) a proč ne :)

ad 4) a to se vylučuje?
ad 6) to přirovnání fakt sedí :)
ad 8) ano!
jdu vyhrabat nějakou distribuci linuxu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spirit  |  13. 07. 2005 13:47

Konecne prvni prispevek kterej za neco stoji. Ostatni jsou jen urazky ci vytahovani se malych deti ci lidi s komplexama jinak to nedokazu pochopit.Kdyby radeji vysvetlovali a ne urazeli....
Prave uvazuju o nainstalovani Linuxu (konkretne se rozhoduju o Mandrake 10.1 a Mandrivou 2005).Jako zacinajici uzivatel mam par zasadnich dotazu ktere rozhoduji o trvalejsim prechodu na linux a ne jen instalaci, vyzkouseni par programku pro kancelar a znechuceny uninstall.

1. mam nainstalovana Wokna na C (fyzickem) a na D(fyz.) chci dat Linux -pujde bez problemu kopirovat soubory mezi disky a je mozne nechat na obou NTFS?

2. vlastnim dost softu legal pro Win(hlavne hry).Je mozne je snadno a rychle spustit v linuxu pres emulator? Zatim co jsem videl postupy tak vyzaduji stazeni emulatoru Cedega (placeny) a nasledne operace s prikazovou radkou....nejde sehnat nebo nenapsal nekdo neco co to dokaze udelat za mne?

3. jak je to s novymi ovladaci, existuji funkce pro automaticky update?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pepino  |  18. 05. 2005 13:50

Nejprve navstivte stranky distribuce ktere jste si vybrali, porovnejte si seznam vaseho harware se seznamem, ktery je uvaden jako podporovany. Pokud vse souhlasi, instalujte, pokud neco nesedi, tak se na to radeji vybodnete. Predejde te tak velke casove strate s nejistym konce.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SG-5  |  17. 05. 2005 12:23

Zajima me jen jedna vec:

Ted mam Windows XP Pro. Delam programy, poradenstvi v anticrackingu a vyvoji aplikaci. Muj prijem je zhruba 45.000,- Pokud prejdu na LINUX budu mit jeste praci?

Pri prechodu na LINUX bych potreboval obdobu Microsoftiho MSDN a DDK. Nemam cas se prohrabavat zdrojaky LINUXu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusanp  |  23. 05. 2005 18:57



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusanp  |  23. 05. 2005 18:57



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dusanp  |  23. 05. 2005 19:04

No áno zarobyli by ste ak by ste robyli pre menšie firmy ktoré majú linux. Nainštalovali by ste linux atď. Ale asi váš problém je v tom že by ste chceli zarábať a nič nevrátiť komunite čo nie je až také kóšer. Ja aspoň kupujem distribúcie bez podpory (naozaj nemám čas na iné) a kedy tedy pomôžem v konferencii s tymi mojimy chabími skusenosťami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
martink  |  17. 05. 2005 00:28

Podle mě není na druhém obrázku KDE, ale Icewm...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  17. 05. 2005 09:08

KDEčka tam nejsou určitě, ale jestli je to Icewm, to nevím.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kato  |  17. 05. 2005 16:59

Uz jsem si myslel, ze to nikdo v diskuzi nenapise a hle - az predposledni prispevek KDEcka to samozrejme nejsou ani vzdalene a IceWM jakbysmet ne. Oboji se tak da upravit, ale tohle je primo XPDE (http://www.xpde.com/). Ovsem o pouzitelnosti zrovna tohohle prostredi... Mno - mne vicemene nikdy nefungovalo k plne spokojenosti.. (fakt se to podoba WinXP )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  16. 05. 2005 12:06

Linux je hezký, ale k čemu, když mi na něm nic nefunguje? Nainstaloval jsem si MDK10.1 ale nefunguje mě připojení k internetu přes CDMA. Taková maličkost - v MDK10.0 to fungovalo spolehlivě. V MDK10.1 se připojím jen tehdy, když restartem přejdu z WinXP. Trochu nepraktické, že? Původně jsem chtěl přejít z WinXP jen na Linux, ale nemohu, protože to by znamenalo, přestat používat na počítači téměř vše co potřebuji.

Konqueror - to je naprostá vykopávka, která by už vůbec neměla existovat. Při spuštění mě nabíhá stále jejich debilní úvodní stránka a nemohu ji změnit, aby prohlížeč mohl naběhnout rovnou např. na www.seznam.cz nebo na svoji www stránku. Firefox je prostě lepší, stačí nahoře kliknout, pak uložit a je to!

V MDK10.1 nemohu poslouchat rádio, protože pro kartu, (karta - RadioTrack je stará asi 10 let, vždy jsem ji jen přendal ze starého počítače do nového a fungovala vždy a funguje i ve WinXP naprosto spolehlivě s programem Radiátor) v linuxu není pro MDK10.1 program, který by ji dokázal rozchodit. V linuxu nemohu ani poslouchat rádio po netu tak jako to jde lehce ve WinXP.

S přehráváním mp3 a videa je to stejné. K čemu je mě film na originálním DVD nosiči, když si jej v linuxu nepřehraji? Ve WinXP to jde lehce a na první pokus!

A s tiskárnou, která ve WinXP funguje na první USB připojení je to stejné. V Linuxu prostě nejde! A mohl bych pokračovat dále.

Vychloubání, že MDK10.1 je v češtině, je jen obyčejným podvoden na ty kdo si tohohle paskvila linuxu koupí. Jakmile kliknete dále do menu nebo do nápovědy, nikde už češtinu nenajdete. Prostě podvod jak Brno!

A trzení, že je linux svobodný a zadarmo - nenechte se vysmát! Ano můžete si jej stáhnout jako ISO image CD, ale už při instlaci zjistíte, že to po vás chce další (čtvrté) CD, které nemáte a neseženete. Když jej koupíte, není to zadarmo a obsahuje spoustu chyb.

Tímto svým příspěvkem nechci vyvolat hádku, ale jen popisuji svoji vlastní zkušenost s Linuxem MDK10.0 a MDK10.1. Je to naprosto zbytečná ztráta času, když si spočítáte čas, který tomu musíte věnovat, aby se vám vůbec podařilo rozchodit základní věci jako je zdárná instalace linuxu, pak připojení k internetu, do domácí sítě a základní nastavení pošty apod. zjistíte, že pokud si koupíte WinXP jste na tom mnohem lépe, ale hlavně ZAPNU POČÍTAČ A CHODÍ TO! Já potřebuji počítač k tomu, abych mohl pracovat, bavit se a ne se rozčilovat proč zase nejde správně čeština, když je nainstalovaná a už fungovala...


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ritchie, Ritchie  |  16. 05. 2005 14:18

Proč mám pocit, že jste napsal FUD?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Georgie  |  16. 05. 2005 15:04

Chapu sice, ze jste frustrovany z toho, ze neumite ovladat pocitac, ale to Vas neospravedlnuje z sireni lzi.

Vse co popisujete, ze Vam nechodi, tak je naprosto trivialne zprovoznitelne (s CDMA nemam zkusenosti, ale vim ze sprovoznit jde). Priste, pokud Vam neco nepojede, obratte se na diskuzi na www.mandrake.cz a nekdo Vam tam ochotne pomuze s resenim problemu.

Nevim proc na zaklade vlastni neschopnosti tvrdite, ze je MDK nepouzitelny. Pokud jste mel problemy jiz pri instalaci, tak jste jiz dale nemel pokracovat, protoze administrace, byt desktopu, je nad Vase sily.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel (Jiny)  |  16. 05. 2005 15:09

Meles nesmysle. Naprosto vsechno co popisujes (v moznou vyjimkou tiskarny, kde jsi nespecifikoval typ) v linuxu NAPROSTO BEZ PROBLEMU FUNGUJE.

Za to, ze mas v rukach nasrano, linux ale doopravdy nemuze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ariel  |  10. 09. 2005 04:35

Kdyz vsechno v linuxu naprosto funguje, tak mi rekni ty tuxperte, jak dlouho je tomu co v linuxu funguji televizni karty?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jakub Hegenbart  |  10. 11. 2005 07:15

Tak třeba podle tohohle postu...

http://www.ussg.iu.edu/hypermail/linux/kernel/9705.1/0091.html

...tu byla podpora Brooktree 848 už v roce 1997...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  17. 05. 2005 09:07

> Nainstaloval jsem si MDK10.1 ale nefunguje mě připojení k internetu přes CDMA. Taková maličkost - v MDK10.0 to fungovalo spolehlivě.

Kontaktujte výrobce či distributora a chtějte ovladač pro Linux, eventuelně technickou podporu. Popřípadě pročtěte archívy konference mandrake.cz, protože tam se přesně tenhle problém řešil. Mimochodem, v GNU/Linuxu CDMA používám a nemám s ním žádný problém.

>Konqueror - to je naprostá vykopávka, která by už vůbec neměla existovat.

V Linuxu máte svobodu, konqueror nemusíte instalovat ani používat. Zkuste odinstalovat MSIE ve Winech. Jinak Konqueror samozřejmě umožňuje změnit úvodní stránku a věřte tomu nebo ne, také stačí "tam nahoře kliknout a pak uložit".

>V MDK10.1 nemohu poslouchat rádio

Funguje...http://www.abclinuxu.cz/hardware/show/693, akorát je to starší karta, které se musí malinko dopomoci.

>S přehráváním mp3 a videa je to stejné. K čemu je mě film na originálním DVD nosiči, když si jej v linuxu nepřehraji? Ve WinXP to jde lehce a na první pokus!

Já tedy v GNU/Linuxu bez problémů přehrávám mp3, videa, originální DVD nosiče, etc. Čímpak to asi bude?

>A s tiskárnou, která ve WinXP funguje na první USB připojení je to stejné.

Moje USB tiskárna (HP DeskJet 5550) funguje v GNU/Linuxu přesně jako ta vaše ve Windows. Moje ve Windows nefunguje bez instalace ovladače z CD. V GNU/Linuxu netřeba. Nenapsal jste, co je ta Vaše zač, takže nemohu poradit.

>Vychloubání, že MDK10.1 je v češtině, je jen obyčejným podvodem

Je v češtině. A pokud je v něm další, rozšířená dokumentace v originále, pak je to to, čemu se říká volitelný doplněk. Čili, podle Vás by bylo nejlepší, kdyby tuto dokumentaci celou z české verze distribuce odstranili, aby si někdo jako vy nestěžoval.

>A trzení, že je linux svobodný a zadarmo - nenechte se vysmát!

Linux svobodný je, dokonce i GNU. Zadarmo být může a nemusí, to licence GPL nestanoví. Já můžu Linux stáhnout z Netu bezplatně a Vám jej prodat za litr, pokud mi ty peníze dáte. Jinou věcí jsou distribuce. Ty jako celek tuplem nemusí být zdarma, a některé dokonce ani svobodné. Nicméně GNU i Linux v nich vždy svobodný zůstane. Kupříkladu, můj Debian mě dosud nestál ani korunu, a to mám přístup k repozitářům s podstatně větším výběrem aplikací než se vejde na 4CD. Mandrake není jediná distribuce na trhu.

>Tímto svým příspěvkem nechci vyvolat hádku



>Je to naprosto zbytečná ztráta času

S vaším přístupem se ani nedivím. Kdybyste vynaložil byť jen maličkou snahu svoje problémy s GNU/Linuxem vyřešit, nemusel jste napsat ani řádku z vašeho příspěvku, protože byste problémy neměl. Já řešil svoje problémy s Windows pět let, až jsem nakonec přešel na GNU/Linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
talkymato, talkymato  |  16. 05. 2005 11:02

Zaujimali by ma naroky na hardware ku komfortnemu pouzivaniu internetu, pocuvaniu hudby, pozeraniu filmov. Mam Celeron 633Mhz, 192 MB RAM, GeForce400 32 MB. Staci to na to co potrebujem? Vdaka za odpovede

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  16. 05. 2005 15:00

V poho

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
beno  |  16. 05. 2005 22:21

Filmy (DivX) bez zadrhavania, hudba (MP3) v pohode, internet (wi-fi) s prstom v nose. PC sunka na pohladanie - grafika 16MB TNT2 (pasiv chladic), procesor Celeron 400 (pasiv chladic), RAM 384MB, zdroj so spomalenym ventilatorom. Pekne tiche, pri posteli ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ida  |  15. 05. 2005 17:52

to je nesmysl ...... minuly rok jsem rodicum, ktery v zivote comp nevideli nainstaloval gentoo linux s xfce4, odebral jim prava roota, nastavil automatickou aktualizaci.......problemy nemaji, pouzivaji skype, thunderbird, firefox, oo2_beta, icq, jabber, doom3, simutrans, faarcry (s cedegou).....a to je jim 60 (otec je obyc delnas) a zvladaj vse v pohode

prdlajs ze linux neni pro desktopy, prdlajs ze linux neni pro zacatecniky ..... to jsou jenom vymluvy lidi co nechtej neco naucit....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kok  |  15. 05. 2005 19:08

Samozrejme mate pravdu. Mam podobne zkusennosti. Pokud to tem lidem nainstalujete a poradne nastavite, budou s tim zachazet bez jakychkoliv problemu. Ti lide vedi, ze tomu nerozumi a proto se v tom nechteji vrtat. kdyz je treba neco slozitejsiho udelat, zavolaji vam a vy jim behem par minut - treba i na dalku - pomuzete.
Jenze na Zive se zpravidla resi narky picmochu, kterym klikani ve WIndows dalo falesny pocit, ze "tem pocitacum teda jko fakt, vole, rozumi". Pak prijdou k Linuxu (anebo treba i k Macu) a ono je to jine. Jakakoliv zmena je jiz nad jejich schopnosti, nejsou schopni cokoliv nastavit (mimochodem oni to poradne neumi ani v tech Windows (nevedi co delaji) - jen maji ten falesny pocit, ze ano). A prave od techto picmochu pochazeji prispevky ve zdejsich diskusich pod nicky AstorLights, PetrII atd...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  15. 05. 2005 20:46

Sice žvaníš hezky, ale fakt jenom žvaníš. Sám umíš kulový a kdyby ti někdo nenastavil linux, tak jsi v hajzlu jako jiný lidi. Sem tam stačí pročíst si tvoje "RADY" a člověku je hned jasné s kým má co do činění ty "odborníku". Nevěříš? Prolez si pár svých plků na různá témata a samotnýmu ti musí nad sebou být na blití

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  15. 05. 2005 20:51

Jen tak mimochodem ti oznamuju že právě sedím před počítačem s vlastnoručně nainstalovaným a zkonfigurovaným linuxem, a nejde rozhodně o tu ostudu od MDK kterou možná někdo nainstaloval tobě, protože imbecil jako ty by neesvedl ani to. A oznamuju ti taky jinou věc. Až bude nejlepší linux tak dobrej jak jsou dobrý WIN XP, tak si ho třeba koupím. Do té doby je to drahý i zadarmo.

Pokud tě to zajímá, tak WIN XP PRO mám legálně kopený ty Blbečku!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  15. 05. 2005 21:07

Nejsi nahodou Petr II. Novotny?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fry  |  15. 05. 2005 21:34

Zkuste tenhle druh příspěvků ignorovat. Jsou to jen pokusy o flame. Nic víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Víťa  |  14. 06. 2005 12:26

...před čím sedíte mě vůbec nezajímá, Vaše názory na MDK předmětem diskuze rovněž nejsou, posuzování někoho, kdo se snaží poradit a sám přitom akorát hloupě žvaní mi o linuxu rovněž neřeklo nic...takže raději se naučte pravopis a pokud budete mít názor, který bude mít hlavu a patu a bude se vyjadřovat k tématu - napište ho sem prosím...prozatím mi přišla informační hodnota Tvých příspěvků stejná jako Vaše IQ...tedy nulová...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  15. 05. 2005 19:27

..."rekni mi, jaky operacni system pouzivaji tvi rodice, a ja ti reknu co jsi zac"

..."mojim rodicum je 60 a pouzivajio gentoo"

..."tak ti reknu, ze jsi lhar..."

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
rejpal  |  15. 05. 2005 16:56

se dá najít na linuxos.sk pod motýlem. Je tam toho 25mB i s obrázky a dokonce v češtině.Kompletní průvodce instalací a nastavením.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  15. 05. 2005 00:12

Bůh Linus prachsprostě ošlehnul co se dalo. Možná k tomu sám něco dobastlil, to netvrdím že snad ne, ale ošlehnul to jak je v linuxu do dneška zvykem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  15. 05. 2005 00:37

Jako by Microsoft nic neobšlehnul...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pepa  |  15. 05. 2005 00:56

Petr II = Flame

Není ti už trapně z neustálého zakládání flamů u diskuzí o Linuxu ? To jsi takový virtuální masochista, že ze sebe chceš mermomoci udělat hlupáka ? Ach jo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  15. 05. 2005 20:38

Představ si člověče že mě to trapné není. Je to můj názor a zatím snad ještě máme cosi jako demokracii, takže svoje názory klidně píšu. Někdo tady v okolí napsal že MS taky obšlehnul pár věcí. A já souhlasím a úplně v klídku. Jen dodávám, že z MS a z Billa nikdo pokud vím nedělá BOHA. Na to je tady holt kluk ve svetru s prodřenými rukávy odkudsi z Norských fjordů

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
spidey  |  16. 05. 2005 03:09

a z Linusa robí boha kto ? môžeš ma poučiť ? ja som si to nejak nevšimol :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
janek  |  16. 05. 2005 16:40

Nebudu komentovat, jakým způsobem vznikaly jednotlivé systémy, ale opisování tam bylo víc než dost. V MS-DOS se opisovalo z CP/M a i z UNIXu. Windows opisovaly od Mac OS. Jádro WinNT má taky svéráznou historii...

Demokracie ale také znamená možnost kritiky hloupých diletantských názorů A není to tak dávno, co česká média označily Billa Gatese za otce Internetu, což IMHO nemá ke zbožštění daleko...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
max power  |  15. 05. 2005 15:00

lol ty si lama

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kok  |  15. 05. 2005 18:14

Prosimte, Peto, uz tolikrat jsi nas presvedcil, ze za tu retardaci nemuzes, ze uz neni treba se neustale opakovat. Chapu, ze to nemas lehke, ale zkus se sebou neco udelat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr II.  |  15. 05. 2005 20:41

Víš, ona už sama ta tvoje přezdívka cosi evokuje a protože je neděle a už hrajeme pěknej hokej, nepovím ti co to evokuje. Nic hezkého to tedy není, to mi věř.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
n00b  |  14. 05. 2005 19:46

Mne staci RTFM a STFW, potom jen install gentoo ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  14. 05. 2005 20:31

Co je STFW?
Znam jen STFU - http://www.stfu.se/ ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kero  |  14. 05. 2005 22:38

zhruba totez co ggl
search the freaking web

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Shafa  |  14. 05. 2005 19:19

"MS-DOS nebyl příliš stabilním systémem"

Jsem zvedavej, jak by pak autor definoval stabilitu oken.
Navrhuju napr. list ve vetru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  14. 05. 2005 18:22

Myslím, že je zbytečné se hádat, jestli Linus napsal operační systém. Nenapsal, protože je to spousta práce, jak na hradě a jeden to nemůže stihnout sám.  Woknaři taky tvrdí, že Wokna napsal Bill. Ani ten to nemohl stihnout. Wokna napsal tým Microsoftu a Bill to zastřešuje. Linux napsal tým nadšenců a Linus to "zastřešuje". Došlo prostě k perzonifikaci: Wokna = Bill,  Linux = Linus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 20:40

Psal vůbec Gates něco z Windows nebo to všechno koupil/zaplatil?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ander  |  14. 05. 2005 23:45

Bill Gates neni ani programator, ani softwarovy architekt a uz vubec ne vizionar. Je to vynikajici manager. Pritahl do Microsoftu hromadu spickovych lidi od Borlandu, Digitalu a jinych firem a dobre vse prodal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z  |  14. 05. 2005 18:14

Článek vypadá jako po přílišné odtučňovací kúře - obsahuje násilné skoky od tématu k tématu a nepřesnosti, ale přesto se mi líbil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:57

nebudem sa vyjadrovat k veciam v clanku, na ktore uz poukazali ini.

jednu vec si nik nevsimol - ten screenshot, co je akoze prostredie KDE, je v skutocnosti prostredie XPDE (maly a mlady projekt, co sa snazi urobit prostredie podobne windows)

na shots.osdir.com su komplexne screenshot-tours mnohymi linuxovymi distribuciami

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
trizzo  |  14. 05. 2005 16:39

XandrOS vrelo doporučujem, mám ho natiahnutý. Je tam občasný problém s diakritikou (hlavne v ICQ klientovi), ostatné je v pohode. Má ho asi pol roka, zatiaľ som na závažnejší problém nenarazil. Podotýkam, že som prešiel za dva dni z Wokien na Linux a je to v prípade tejto distribúcie totálna pohoda...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 20:39

Problém ICQ spočívá v tom, že přes ICQ je text odesílán v místním kódování. Takže Linuxáci jedou na iso-8859-2 (Latin2) a Windowsáci na windows-1250 (cp1250).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hyperion  |  15. 05. 2005 14:52

neni vzdy pravda. SUSE a rada dalsich, ktere neznam, pouziva UTF-8.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Andrews  |  14. 05. 2005 14:49

Jsem uzivatel oken a zajimalo by mě jak stadno se da nastavit v OS Linuxu internetu pres ADSL (celkově) nebo přímo na kartu D-link AirPlus Enhanced 2,4GHz Wireless Adapter . Ovladac se mi na Linux nepodařilo najit..ale spis tomu nerozumim..nebo nevim kde hledat..  nevi nekdo víc
www.Girls-HQ.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Z  |  14. 05. 2005 18:11

http://www.abclinuxu.cz/hardware/dir/132

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 21:06

No pokud mas ADSL pres ethernet, staci nakonfigurovat DHCP, pokud mas podporovany ADSL USB modem, tak instalace v Mandrake probiha treba tak, ze das urpmi eagle-usb a odpovis na par jednoduchych otazek v eagleconfig. Kazdopadne na USB modemy bacha, ja jsem mel dobrou zkusenost s modemem Sagem F@st.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mobilemikedotorg, mobilemikedotorg  |  14. 05. 2005 14:16

sosl sem image a i nastartovalo to do grafickeho rozhrani,pekne , sit jsem zprovoznil behem chvile ale moc moc veci nejelo...je to veci driveru praveze... Sound,frekvence jen 75Hz,zadne drivery k me ATI 9800SE,zadny firewall,nepristupnost k souborum na mych discich (NTFS)...

zajimalo by mne zda pripadna jeho instalace na disk neposkodi zavadec win atd...

neni nejaka www uplne pro lamy jak na to od totalniho zacatku ???

MMike

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teddy  |  14. 05. 2005 14:37

Otazka ovladacov. Napriklad ATI je v tomto smere dost "macosska" (na rozdiel od NVidie, ktora robi kvalitne linuxove ovladace pre svoje grafiky uz nejaku dobu). Kto chce mat bezproblemovu hardwarovu 3d-akceleraciu, tomu by som rozhodne odporucil aj starsiu nvidiu, ale nie ati. S tym suvisi zrejme aj frekvencia (asi ides na standartny vga-ovladac), zvukovka podobne (mne ide live aj audigy bez problemov, ale s exotickymi cipmi mozu byt starosti). Firewall by som sa stavil ze mas nainstalovany (iptables), len ho dobre nakonfigurovat. Pristup k ntfs-particiam je ak sa nemylim stale iba "experimental" (alebo beta), takze si to musis dokompilovat (btw, existuje aj driver pre windows, pre pristup na ext2, tiez tusim zatial iba beta).

Uplnym zaciatocnikom by som s linuxom radil rovnaky postup, ako s windows: skratka aby ti to niekto skusenejsi nainstaloval, ukazal a predviedol. Neverim, ze niekto zacinal s WinXP tym, ze kupil instalacne cd-cko, otvoril si knihu s navodom, a zacal sam bez pomoci instalovat (ak predtym nemal vobec ziadne skusenosti s windows).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mobilemikedotorg, mobilemikedotorg  |  14. 05. 2005 15:00

Live 24.bit je vylepsena dali se rict 5.1 Live,co do Driveru nasel sem na ATI neco ale lama sem nevim jak to linuxu nacpat...no jak rikam windowsak ...

rad bych nekomu cumel pres rameno ale neni komu...bohuzel

asi to chce fakt nejakou distribuci co je pro lamy (ale takova asi neny) nebo nejaky jako win configurator...

MMike

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:52

na prechod z windows rozhodne odporucam mandrake/mandriva alebo suse. mandriva ma licecd z menom "move" (predtym mandrakemove, teraz asi mandrivamove0, ale neviem ci je zadarmo na staihnutie. suse ma livecd, ale nejde instalovat, na to treba klasicke instalacne dvd.
pozri http://ftp.sh.cvut.cz/MIRRORS/suse/pub/i386/ v adresari /9.2/iso je obraz DVD, v /live-cd-9.2/ a /live-dvd-9.3/ su live verzie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  15. 05. 2005 20:51

No ja pouzivam ATI 9000 pod Linuxem naprosto bez problemu. Drivery primo z X jsem zkousel v MDK, Debianu a Gentoo a proprietarni od ATI jsem zkousel v MDK a pred par dny i pod Gentoo - bez problemu. Myslim, ze se ATI trosku krivdi - sem tam se nejake problemy vyskytly, ale az tak hrozne to neni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Helix  |  16. 05. 2005 16:14

... tak to jsem asi vyjimka. Mozna taky proto ze delam do pocitacu tak 20let. Zlatej dejrnej stitek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teddy  |  14. 05. 2005 12:58

V prvom rade, pozitivne hodnotim clanok, ako pokus linux trosku "spopularizovat", a priblizit ho aj ludom linuxu neznalym...

Druha vec ale je, ze par formulacii v clanku je minimalne diskutabilnych (ak nie rovno chybnych). Napriklad:

Linus Torvalds nenapisal operacny system, ale iba jeho jadro. To je sice asi najdolezitejsia cast, ale jadro samo o sebe este neni operacny system. Len s jadrom by ste vela veci neurobili (pritom dalej pisete ze operacny system ma jadro a aplikacie, lenze tie aplikacie nevytvoril Linus, aspon teda rozhodne nie vsetky)...

Pokial ide o zavadzac (lilo, grub): jeho prvou funkciou je NAJST jadro, a NAHRAT ho do pamate. Az potom mu preda funkciu a kontrolu nad pocitacom. A este akousi "nultou" funkciou je najst "second stage" seba sameho. Dnesne boot-loadery su prilis komplikovane na to, aby sa cele zmestili do mbr...

"...Jádro se po svém načtení do paměti snaží identifikovat dostupný hardware a zavést pro něj příslušné moduly (obdoba ovladačů)..."

Nepresne. Jadro neidentifikuje hardware, ale sa snazi inicializovat hardware. To je rozdiel! Moduly samozrejme ani nahodou nie su obdoba ovladacov vo windows (ked nemam ziadny modul, tak nemam ziadny ovladac? Skusim to vysvetlit "pristupnejsie" (aj za cenu zjednodusenia a nepresnosti):

Windows ked ma nainstalovany ovladac, je v nom. Napriklad ak WinXP ma podporu pre rozhranie usb, tak ta podpora je aktivna po nabootovani. Ci usb pouzivate, alebo nie. Podobne pre lpt/com, ide, scsi...

U linuxu mozete podporu pre danu vec (hardware, sluzba, filesystem, sietovy protokol, atd) bud zakompilovat PRIAMO DO JADRA (tzv. monoliticke jadro, tradicny pristup, nevyhodou je vacsie jadro, ktore rastie s mnozstvom funkcii), alebo do modulu (modularne jadro, priamo v jadre je tom pripade zakompilovana podpora modularnosti). Modul pre konkretny hardware alebo funkciu sa nacitava vacsinou AZ KED HO JADRO POTREBUJE. Nemusit to byt hned pri bootovani! Napriklad ak mam podporu usb skompilovanu ako modul, pri bootovani sa nezavedie pokial ho jadro nepotrebuje (ak vsak mam vo fstab zadefinovane namontovanie usb-disku pri bootovani, tak vtedy sa ten modul pri bootovani nacita - fyi, po nabootovani si cez lsmod mozete overit ktore moduly su natiahnute).

Co si zakompilujete do jadra, a co do modulu, to je v principe na uzivatelovi, az na par logickych obmedzeni (ak mam kompletne linux nainstalovany na ide-disku, pochopitelne nemozem podporu ide-rozhrania zakompilovat ako modul - jadro by pri bootovani narazilo na zacyklenu situaciu, ked by chcelo nacitat modul pre podporu ide-rozhrania z disku na ide, ku ktoremu by sa ale nemalo ako dostat bez toho modulu).

Dalej sa u moduluarnych casti jadra da urcit, ci sa maju nacitat pri bootovani, ako dlho po poslednom pouziti jeho funkcie sa ma uvolnit z pamate (!), pripadne ci ma byt prislusny modul nahraty do pamate vzdy, alebo ci sa (vacsinou) moduly nacitavaju automaticky podla potreby...

"...Každý hardware musí mít v jádře svůj modul, jinak s ním nelze pracovat..."

Uplne chybne. Modul (v linuxe) je totiz akasi "dynamicka cast jadra". V jadre je len informacia "...tuto funkciu podporujeme, nemame to sice priamo tu v jadre, ale ak to budeme potrebovat, najdeme to v module xxx, ktory si potom podla potreby nacitame...". Hardware NEMA V JADRE svoj modul. Podpora pre urcity typ hardware moze byt zakompilovana v jadre, alebo v module (alebo vobec nie).

"...Linux má své vlastní souborové systémy (např. ext3, xfs, reiserfs, reiser4, jfs)...

Nie som si isty, ci xfs a jfs su vlastne suborove systemy. Tusim ze jfs je produkt IBM, a xfs SGI. Pravda, dali ich pod GPL a k dispozicii linuxu. Vlastne suborove systemy su ext2, ext3, reiserfs...

Este zopar detailov, ako napr. ze Wine neni emulator, a podobne, ale dalej som to ani necital. Ale napriek tomu, toto je celkom dobry clanok, az na par nepresnosti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  14. 05. 2005 13:40

I když mám IDE disk, nemusím mít podporu přímo v jádře, stačí initrd. Dále nevidím principiální rozdíl mezi windows ovladačem a modulem, je-li tento natahován pomocí initrd. Rozdíl je ten, že u modulů je narozdíl od windows ovladačů větši flexibilita v okamžiku zavedení (initrd, ručně pomocí modprobe, při požadavku systému) a zavádění/odebírání modulů je součástí běžného chodu systému.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Teddy  |  14. 05. 2005 14:27

Ja som hovoril o kompletnej instalacii na ide-disku. Ak sa cosi berie z ramdisku ktory natiahol boot-loader, tak to uz neni kompletna instalacia na ide (v podstate je to v pociatocnej faze linux na ramdisku /dev/ram0, ktory sa neskor chroot-ne do skutocneho filesystemu). Odhliadnuc od toho, ze to ani nedava dost dobre zmysel - naco sa babrat s ramdiskom a modulom pre ide, ked ho jadro natiahne hned po boote a musi mat cely cas natiahnuty?

Rozdiel medzi ovladacom vo windows a modulom JE, a to podstatny: modul v linuxe je jedna forma ovladaca. Externa, dynamicky linkovana ku kernelu. Matematicky by som povedal, ze moduly su podmnozina ovladacov, ktore ma linuxove jadro k dispozicii. Rozhodne neni pravda, ze pre kazdy hardware musi byt modul, inak sa s nim neda pracovat (odhliadnuc od toho, ze ovladace su potrebne nielen pre hardware).

Navyse, za urcitych okolnosti sa modularne jadro vobec neodporuca, napriklad na servery, ktore su pripojene na internet. Podpora dynamickeho zavadzania modulov predstavuje aj iste bezpecnostne riziko. Okrem toho je tu ista "rezia" modulov: jadro so skompilovanym ovladacom zabera menej pamate, ako jadro bez toho konkretneho ovladaca (len s podporou modularnych ovladacov) + nahraty prislusny modul. K tomu patri aj latencia (reakcia jadra na prislusny podnet sa predlzi o dobu potrebnu k nahratiu modulu), i/o operacie disku (moduly sa napr. neodporucaju pre db-servery, alebo vypoctove servery), atd. Moduly su skratka skvela vec, ale nie vzdy, a nie za kazdych okolnosti...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  14. 05. 2005 15:06

Nemůžu si pomoct, ale žádný rozpor mezi tím co jsem napsal já a ty nevidím. Srovnával jsem ovladače implementované pomocí windows ovladačů s ovladači implementovanými pomocí linuxových jaderných modulů - ne způsob implementace.

S tou latencí modulů a zabranou pamětí to není až takový rozdíl, v praxi se většinou vůbec neprojeví (latence vůbec, pokud moduly nejsou autoclean; pár bajtů paměti nikoho nevytrhne; a i kdyby se dosáhlo zrychlení běhu zakompilovaného kódu jedno procento, pro stroj, který tráví v kernel mode třeba 3% času, z toho polovinu v modulárních ovladačích je to 0.015%).

S bezpečností ale souhlasím, na serverech je dobrá věc mít monolitické jádro a nepodporovat /dev/kmem (což implikuje, že nepojede X server, což samozřejmě vůbec nevadí .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Developer  |  14. 05. 2005 14:47

Děkuji, že jste to vypsal (ale ne všechno) za mě.

Takovou snůšku nesmyslů, nepřesností a překroucených faktů jsem snad ještě nečetl.
Autor je pravděpodobně největší publikující linuxová (i obecně OS) lama.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 20:36

Pochází to z časopisu Computer, tam jsou to téměř samí BFUoidní Windowsáci...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Emil  |  14. 05. 2005 12:53

Jsem totální Linux analfabet a nic o tom nevím, takže no flame, pls. Vysvětlí mě někdo prosím, co je to distribuce a v čem se to liší? Stále čtu, že v jedné distribuci něco chodí, v jiné zas ne, ale chodí něco jiného atd.. něco vypadá tak, něco jinak. Připadá mi to jako guláš a od Linuxu mě to dost odrazuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marian Kechlibar  |  14. 05. 2005 13:11

Zdar. Odpovím ne zcela precizně, ale doufám, že srozumitelně.

Základem Linuxu je kernel, tj. jádro. Kromě něj existují desetitisíce dalších programů pro Linux: grafické programy, editory, prohlížeče, poštovní programy atd. Distribuce je skládačka, při které se vezme kernel, určitý výběr programů, napíšou se k tomu nějaké ovládací prográmky, výsledek se umístí na CD nebo DVD, a z toho CD/DVD se dá nabootovat a nainstalovat. Svoji distribuci si v zásadě může udělat každý, kdo to umí, ale některé firmy se na distribuce přímo specializují: SuSE, Red Hat, Mandriva a spol.

Distribuce se od sebe v různých rysech liší, ale rozdíly nejsou až tak dramatické. Dvě základní věci, v nichž se tyto distribuce liší, jsou spouštěcí skripty a spol. (to vás nemusí až tak zajímat), a vzhled grafického rozhraní. To uvidíte na první pohled

Většině uživatelů Linuxu přijde mnohost distribucí spíš jako kladná věc. Já osobně jsem také vystřídal několik distribucí, než jsem zakotvil u SuSE 9.3.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 13:16

Windows je jako jádro + graf. prostředí + IE + WMP + WMM a podobné
Windows je hnusný monolit, je to vždy stejné.

Distribuce Linuxu je jádro/jádra + vícero (většinou) graf. prostředí + hora programů (prohlížeče, přehrávače apod.)
Distribuce se liší množstvím a verzemi jádra (jader), množstvím a verzemi graf. prostředí a množstvím a verzemi dalších aplikací.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MilanM, MilanM  |  14. 05. 2005 14:00

Zpracováno od všech co sem napsali do 14.00
Co jsem já pochytil, zda je to správně:

Základem Linuxu je?

kernel, tj. jádro.

 

Co je to Distribuce?

Je to “skládačka“ – může vypadat jakkoliv.

nějaký kernel (podle verze) + nějaké grafické prostředí (KDE) + nějaké programy

 

Kdo se na distribuci specializuje?

Může vytvořit kdokoliv, specializují se: : SuSE, Red Hat, Mandriva a další.

 

Rozdíl Linuxu a Windows?

Je to celek, který nelze měnit (jádro + graf. prostředí + IE + WMP + WMM)


Co dělá jádro?
Při startu PC BIOS hledá HW a identifikuje ho, při startu Linuxu vznikají moduly na určitý HW. Po startu PC jsou tyto vzniklý moduly neaktivní.

Dodatek: během startu PC, se aktivuje USB, LPT atd., ale nekomunikují s HW.

 

Při nutnosti použít HW, jádro si najde modul který potřebuje a zařízení funguje.

 

 X

 

Windows

Když nastartuje Windows proběhne již aktivace HW. O proti Linuxu, který si vytvořil moduly, Windows se musí při použití LTP, COM nebo PS2 resetovat. Já to vidím tak, že až nebudou LPT a COM,  Windows bude mít výhodu, že již bude mít aktivovaný veškerý HW. Ale nevýhodou je, pokud HW nebudeme chtít ihned použít, což povede k větší zátěži CPU. Nebo Microsoft bude více podporovat Fireware, který nepotřebuje skoro vůbec CPU.

 

 

Souborové systémy
Linux má vlastní souborové systémy, tedy není zde vidět rozdělení disku c,d,f, bere to jako jeden disk, ale zobrazí se jako složky.


 
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 15:43

Při startu žádné moduly nevznikají. Ty už jsou vytvořeny, jsou to obyčejné soubory na disku. Pak se jen načtou/nenačtou.

K tomu Windows nějak nevím, co je aktivovaný a neaktivovaný hardware. A ani nějak nevím, jak do toho zapadá FireWire.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 15:52

K těm souborovým systémům, trochu to upřesním - tohle jsou moje připojené (mountnuté) oddíly:

/dev/hdb1 on / type ext3 (rw)
none on /proc type proc (rw)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw)
none on /sys type sysfs (rw)
/dev/hdb2 on /boot type ext3 (rw)
none on /mnt/cdrom type supermount (ro,nodev,dev=/dev/hdc,fs=auto,--)
none on /mnt/cdrom2 type supermount (ro,nodev,dev=/dev/hdd,fs=auto,--)
none on /mnt/flash type supermount (rw,noexec,nosuid,nodev,users,dev=/dev/sda1,fs=auto,--,quiet)
none on /mnt/floppy type supermount (rw,noexec,nosuid,nodev,sync,dev=/dev/fd0,fs=auto,--,quiet)
/dev/hda1 on /mnt/win_c type vfat (rw,umask=0,iocharset=iso8859-2,codepage=852,quiet)
none on /tmp type tmpfs (rw)

Obsah / je to, co je na oddílu hdb1. Do nějakého jeho adresáře (třeba /mnt/win_c) můžu připojit jiný oddíl, v mém případě /dev/hda1. Takže v /mnt/win_c teď vidím všechny soubory z tohoto oddílu. A zase třeba do /mnt/win_c/cokoliv můžu připojit jiný oddíl.
Obsah /boot je obsahem oddílu /dev/hdb2.
No a v /home/jmenouzivatele mají uživatelé svá data.
Do /mnt/virtualcd si připojuji ISO image.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel  |  14. 05. 2005 16:11

Linuxove moduly mohout byt nahrany (aktivovany) jiz hned po startu pocitatce a taky tomu tak vetsinou je. Moduly mohou byt dynamicky za chodu nahrany, ale taky odebrany primo uzivatelem, prikazy modprobe a rmmod. Tudiz je mozno za chodu vymenit napr. ovladac graficke karty, sitovky za novejsi verzi bez restartu. Moduly jsou psany minimalisticky, jednotlive soubory modulu jsou velke radove desitky kilobajt, v RAM zabiraji obdobne misto. Pri soucasne rychlosti pocitacu a velikoasti RAM je naprosto jedno, jsou-li moduly porad v pameti nebo jsou dynamicky dohravany, zpomaleni nabehu neni postrehnutelne, pokud vubec nejake je.
HW je v UNIXu reprezentovano tzv device soubory, napr pozadavek na zvyseni hlasitosti je zapis prislusneho pozadavku do device souboru /dev/mixer. Kernel hlida tyto device soubory, pozadavky predava ke zpracovani prislusnym modulum. Device soubory jsou v soucasnosti generovany kernelem automaticky, pokud je nahran modul pro zvukovku, kernel vygeneruje prislusne soubory, po unloadu modulu je zase zrusi. Nepouzivany modul nespotrebovava zadny CPU cas, jenom pamet a i tu v minimalnim mnozstvi radove desitky kilobajt. Je mozno nastavit mechanismus automatickeho unloadu modulu po dobe necinnosti, v soucasnosti je to ale uz zbytecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 20:35

>Device soubory jsou v soucasnosti generovany kernelem automaticky

O tohle se dřív staralo devfs, ale teď už je to mimo kernel (v userspace): udev.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:41

jedna z hlavnych kontroverznych vlastnosti Linuxu je tzv "sloboda vyberu"

Linux moze tak alebo onak, na jednu cinnost mate na vyber 100 programov a je len na vas, co pouzijete. Na druhej strane je windows, ktory vam na jednu cinnost ponukne jeden program, jednu moznost (zjednodusene).

Distribucie su vlastne zhmotnenim predstavy niekoho, ako by mal vyzerat operacny system. Niektore su absolutne nevhodne pre zaciatocnikov a mozu ho tak vyplasit, ze uz nikdy neopustia svoj windows, ine su take windowsoidne, ze sa ich konzervativnejsi linuxaci stitia. A kedze kazdy, kto ma dostatocne znalosti, moze vytvorit distribuciu, je ich neprebernoe mnozstvo (300+).

Idealne je zacat od velkych mien ako Mandriva(Mandrake), SUSE, Fedora, Ubuntu... kedze je to zadarmo, clovek ich moze vyskusat kolko len chce, kym najde tu "svoju". ale v podstate si Linux kazdy moze prisposobit obrazu svojmu, takze napriklad Mandriva moze mat vizaz SUSE alebo naopak...

idealne je najprv si precitat recenziu na konkretnu distribuciu (www.osnews.com) alebo pozriet screenshoty (http://shots.osdir.com/)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tominko  |  14. 05. 2005 12:19

clanok dobry ale myslim si ze linux nieje pre zaciatocnika (dakedy ani windows ) a uz vobec nie domov pre deti, ja by som to odpurucal pre sekretarky do firiem ktore maju zamestnaneho cloveka co s tym vie robyt. ja som skusal rozne distribucie ako workstation a najviac sa mi asi pacila fedora ale aj tak sa mi nepodarilo rozbehat pripojenie na net (cez modem) skusal som viac modemov a viac distribucii (3 dsl modemy a jednu pcmcia kartu), ono to vacsinou vyzeralo ze to pojde a nakoniec ani prd - dokonca k dvom dsl modemom boli drivery aj na linux ale nepomohlo - teda na fedore by som to rozbehal ale chcelo to jeden subor z netu ktory som uz nemal ako stiahnut nakolko som nemal net

ja pouzivam windows na pracu a mam nainstalovany vmware kde mam freebsd nahodeny ako server (robym weby) a tam sito vsetko testujem a doladujem a ket to 'fici' tak to supnem na ostry server.

zabudol som napisat ze ked si donesie nejaky pocitacovy novacik domov pocitac s linuxom tak jeho deti budu nestastne hrat 'karticky' a hambit sa ked kamarati v skole budu rozpravat o perfektnych hrach co oni maju doma na pocitaci

este ma napadlo - chcel by som vidiet cloveka co robil 10 rokov s fotosopom ako si zvykne na gimp (nemam nic proti gimpu ale prechod je podla mna nemozny), pripadne ako grafik spravy reklamny prospekt na linuxoch...

cize preferujem windows ako workstation a linux ako server

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:31

" a hambit sa ked kamarati v skole budu rozpravat o perfektnych hrach co oni maju doma na pocitaci "
Ja by som tu takto okato o hrani piratskych kopii hier nepisal... Komercne hry pre Linux predsa len existuju (vid www.tuxgames.com), napriklad taky Doom3 alebo UT2k4. Pre Linux ale existuje spusta hier zadarmo a je to free software, takze to ulahodi aj svedomiu ;) a hlavne su to vacsinou hry, ktore nestavaju na bombastickej grafike a nasili, ale na napade, podpore logickeho myslenia a zabavnosti (a samozrejme graficka stranka je tiez na urovni). To su hry, co by som dal detom na pocitac, a nie CS, GTA alebo podobne veci...

" chcel by som vidiet cloveka co robil 10 rokov s fotosopom ako si zvykne na gimp "
moje hobby je pocitacova grafika a webdesign, photoshop som pouzival cca od roku 1999 a na gimp som sa preorientoval s velkou radostou. je maly, rychly (a free software )a ked spracovavam obraz velkych rozmerov, na ktory nemam dostatok pamate, tak linux to bez problemov zvlada (na rozdiel od winu).

" preferujem windows ako workstation a linux ako server "
urcite je linux vhodnejsi na server ako na desktop (zatial), ale ani na desktope to nie je taka katastrofa ako to vela win (l)userov popisuje. staci sa len odputat od zvykov z windovsu. ved aj clovek, co mal doteraz skodu 120 a presiel na zigulaka 1600, nebude tvrdosijne hladat motor vzadu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tominko  |  15. 05. 2005 00:10

asi si toho este vela neprezil ked chces vlastne deti trapit zadarmovymi hrami na linuxa, ono je to pekna myslienka co si napisal ale v dnesnej dobe by to bol skor trest pre deti pretoze vacsina deti si totizto hru aku chce uz zozenie samo a akonahle ju mebude moct nahodit na svoj komp tak bude dost nastvane. aj ja by som svoje deti (ak budu ) naucil linuxu ale bez windowsu sa nepohnu dalej. to co na linuxe spravis za hodinu to na windowse spravis za 10 minut (myslim tym grafiku, web, hudbu, strihanie videa..........) windows je proste velka krava valiaca sa velkou rychlostou do predu a preto sa mu nevyhnes... teda mozes ale budes sa skrabat lavou rukou za pravym uchom podla mna treba pouzivat systemy na to v com su dobre cize win - workstation a linux server, v tejto kombinacii je to uplna bomba
free programy na linux su super vec ale velka vacsina z nich nedosahuje ten komfort co mozes mat s programom kupenym pod win a nemusi to byt zrovna brutalna suma, treba si zhodnotit na co ktory program potrebujes, ak robis grafiku a nezarabas na nej tak sa hraj z gimpom, ak si taky dobru ze ti to vynasa tak si kup fotosop a spravis toho viac za rovnaky cas pri vyzsom komforte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  16. 05. 2005 02:26

ono je to hlavne otazkou preferencii. clovek vyskusa jedno, druhe a rozhodne sa... po case moze znovu skusit to druhe, ako sa zmenilo... nema zmysel tu robit flame ;) ja preferujem linux aj na workstation, pretoze to co robim mi na nom ide lepsie ako pod winom, ty preferujes win pre to ise. o tom to cele je... proti win userovi co skusil seriozne linux a povedal nie nemam nic, ale nemam red win userov, co linux nikdy nevideli a nemali ho nainstalovany, ale su najvacsi odbornici na porovnavanie.

btw gimp/photoshop nie je az taka dilema, gimp ma aj port pre win32, photoshop bezi pod wine. strihanie videa je naozaj lepsie pokryte na windowse, bez debaty. tvorba hudby, to nie je moja parketa, ale viem ze aj na linuxe su dobre veci. a web? robim v php, mysql, javascript a k tomu mi staci rychly editor so zvyraznovanim kontextu, e na to je linux mozno aj lepsi ako win.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karlos009  |  14. 05. 2005 12:02

komu je vlastně určen tento článek? Uživatel linuxu se v něm nic nového asi nedozvěděl a jak asi působil na běžného uživatele woken? Měl mu přiblížit linux? Obávám se, že většině užvatelů win je srdečně jedno, že OS má nějaké jádro. Co je to ten zavaděč asi taky moc nepochopili (alepsoň nějaký obr. by se hodil) a tvrdit klasickému "klikači"(bez urážky), který o linuxu zatím jen četl, že kompilace jádra je vlastně jednoduchá, je dost odvážné. Který souborový systém může použít pro "souběh" win. a lin. na jednom PC se také nedozvěděl. Na třech obrázcích vidí "obávanou" kompilaci, na druhém nesrozumitelný text v terminálu a na třetím nepočeštěné prostředí. Že je instalace většiny distribucí opravdu grafická a česká, že existuje např. v KDE Ovládací centrum, YAST, YOU a podobné příjemné klikací aplikace pro nastavení, ani zmínka (ani obrázek). Nechci se autora nijak dotknout, ale myslím si, že si s článkem moc práce nedal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DaveCZ  |  14. 05. 2005 10:03

"Nevýhodou tohoto postupu je neschopnost linuxového jádra zapamatovat si rozpoznaný hardware a při každém startu systému jej musí detekovat znovu."

.... toto mi nepripada jako nevyhoda,prave naopak. Vetsi neschopnost je ze windows toto pri startu nedokazou. Kdyz vymenim hardware ( jako treba zakladni desku, apod. ), tak mi ty wokna ve vetsine pripadu prave z tohoto duvodu vubec nenajedou a neda se s tim v podstate nic delat, pak je to tak na preinstalovani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Houska  |  14. 05. 2005 11:07

a zkoušel jsi někdy vyměnit desku linuxu? hrůza

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ge0rge.., Ge0rge..  |  14. 05. 2005 11:50

No to jo, citim s tebou. Je to skutecne terno. Clovek si chvilema pripada jak automechanik. Kdyz je deska zasazena do nejake levne case je to skutecne o nervy. V ruznych obskurdnich plohach demontovat kryty, odpojovat veskerou kabelaz, nekdy i vsechny disky a mechaniky musi ven, ... no a pak ty sroubky, ke kterym se clovek vetsinou s tim nejnevhodnejsim sroubovakem musi dostat, ... kolik jich tam tak muze byt, 10? Vytahovat desku z nekterych case muze byt opravdu porod a i pote ma clovek pred sebou repete pri montovani te nove.

Pak uz se ale jen zapne comp a uz se frci, tedy pokud na nem nemate Wokynka, to je pak obvykle potreba je preinstalovat/zrekonstruovat protoze v mnoha pripadech vubec nenabehnou. No jak rikate, proste "hruza"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_px_, _px_  |  14. 05. 2005 11:52

ano, skusal a nie raz.

Linux nabootoval a robil presne to iste co pred vymenou. Nijako ma nezatazoval s tym, ze ma novu dosku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda Houska z Rakouska  |  14. 05. 2005 11:53

Pokud mas jadro usite na miru tak to muze byt problem, pokud mas genericke jadro od tvurce distra, ktere ma v sobe zakompilovano uplne vsechno, tak je to vec jednoho nabootovani (plus pripadne konfigurace nove pridanych karet)...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 12:06

Zkoušeli jste někdy vyměnit grafickou gartu?

Linux:
jako by se nic nedělo, vše OK

Windows:
640x480 rozlišení
málo barev
některá nastavení (asi jen stylů) vyresetována
buzerace (reaktivace Windows)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
maasha  |  14. 05. 2005 16:25

jo zkousel (deska + nova grafarna) nastartoval'sem svou
maashinku a widle se odporoucely do vecnych
lovist, linux nabeh bez problemu, jenom'sem asi 3x kliknul na ok
pri startu

jeste poznamka k ovladacum:
1) tv-karta mi s orig. ovladaci chodila jen cernobile, mono
a sumela, prestoze je napojena na kabelovku. s neorig. ovladaci
zase neumela nahravat, nebo neumela neco jineho .. a to
nemluvim o prubehu instalace, ktery se sestaval z vymeny
cd s ovladaci a originalni cd s windows a neustaleho zbesileho
restartovani; v linuxu bezi jak vino (tvtime, xawtv, mplayer, ...) navic
s pomoci 'at' demona muzu nahravani i nacasovat ... a bez restartu

2) siemens mc39i + ET data-nonstop mi ve widlich ustavicne hlasi,
ze numuze vytvorit 'profil pripojeni' - nemam paru vo co de, ale
proste se to na net nepripoji; z linuxu vam tedka pisu, o vypadcich
vim jenom z diskuzi, stabilni rychlost 5,5 kB/s (44kb/s) - mam
tu slabsi sygnal ... opet bez orig. cd a bez restartu

3) pritelkytne se mi prihasila domu s 'vyhodnou koupi: multifunkcni
zarizeni' (tiskarna + kopirka + scanner) po nescetnych restartech ve
widlich a zonglovani s cedecky to chvilku fungovalo, ale ted uz to
scannuje jen cast pozadovane plochy - cert vi proc;
no a pak'sem nastarval do linu a pri startu mi to oznamilo, ze mam
nove zarizeni, jestli ho chci nastavit - jednou'sem stiskl ok
a bylo, tisknem, scannujem (sane, kooka) bez problemu (teda tisknem
i sitove (2 pocitace :), ale z legrace'sem skousel vyexportovat i
scanner, ale to se mi nepovedlo), opet bez restartu
(ps: kopiruje to samo i bez pocitace :)

me na distru moc nesejde, ale pritelkyne si zvykla rychle na mandrake,
rodicum, sem nakukal, ze jim instaluju upgrade z winXP home a natlacil'sem
jim tam taky mandrake a uz skoro rok na tom jedeou - existenci
terminalu'sem jim zatajil a nestezujou si

maasha

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  15. 05. 2005 02:04

menil nekolikrat, je to pohoda, jenom pri prechodu z PIII na P4 jsem sice nabehnul tez vpohode, ale kvuli oprtimalizaci a vykonu jsem musel prekompilit jadro a celou distribuci, za tri dny to bylo rekompilovany.
jj neni nad Gentoo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
lmike  |  15. 05. 2005 16:14

Zkoušel. Měl jsem Celeron 500 dualboot, měnila se základní deska, procesor (466 Celeron ), zvukovka, síťovka, harddisk zůstal. Linux (Mandrake) nabootoval, zjistil, že konfigurace se změnila, provedl patřičné úpravy a nastartoval grafické rozhraní. Okýnka nenabootovala vůbec, žádná hláška, jen černá obrazovka. Tak letěla oknem, tedy přesněji mkfs.ext3 /dev/hda1.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:15

odporucany postup pri kompilovani kernelu je, ze podporu pre casto pouzivane zariadenia skompilujeme do jadra a pre tie menej casto pouzivane skompilujeme moduly. a tie pri potrebe bud natahneme rucne, alebo proste zapmene Hotplug a ten loadne vsetko co je treba... pokial nebude robit problemy, ako kazdy linux pri jeho povolovani upozornuje (ja som s hotplugom zatial ziadne problemy nemal...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fry  |  14. 05. 2005 09:44

Děkuji autorovi za článek, který celkem pěkně shrnuje, co je to ten Linux. Jen bych byl opatrnější v některých formulacích: init nic moc nenastavuje, spouští jen další skripty a procesy, které to udělají podle úrovně běhu, kterou si může zvolit uživatel, a XFS není nativní souborový systém Linuxu, nýbrž IRIXu (SGI), ale Linux na něj samozřejmě nainstalovat lze.

Je dobré doporučovat začátečníkům (a vůbec komukoli) nahrazení distribučního jádra -mm větví z kernel.org? Pokud si chtějí přeložit jádro, tak je lepší vzít zdrojové kódy z distribuce, případně si stáhnout aktualizované jádro, ale taktéž pro svoji distribuci. Ta jádra většinou bývají taky drsně opatchovaná (i věcmi z -mm a kolikrát i spoustou dalších patchů) a těch možností zpravidla nabízejí víc, než cokoli z kernel.org.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
J  |  14. 05. 2005 09:26

"Linus Torvalds, znechucen cenami operačních systémů Unix, napsal vlastní operační systém"

Linus ZADNY system nenapsal, Linus napsal kernel, ktery se po dohode pouzil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ander  |  14. 05. 2005 10:09

Otazkou je, co chapes jako operacni system. Ja pod tim treba nechapu programy typu kompiler, prohlizec, editor apod., ktere pracuji v uzivatelskem modu.

jedna mozna definice:

Operační systém (OS)
• OS je základní software mezi aplikacemi a hardwarem.
• OS spravuje výpočetní prostředky (procesory, paměti, časovače, disky,
myš, síťová rozhraní, tiskárny, ...).
• OS abstrahuje složitost hardwaru: složitost hardwaru (např. geometrie
disku) je skryta před uživatelem (programátorem).
• OS poskytuje aplikační programové rozhraní API
(např. Win32 API, UNIX system calls).
• OS poskytuje uživatelské rozhraní
– rozhraní příkazové řádky CLI (např. job control language JCL, UNIX
shell),
– grafické uživatelské rozhraní GUI (např. X Window).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DexterLupo  |  14. 05. 2005 11:07

Navic duvodem vzniku nebyla "CENA" ostatnich operacnich systemu ale mel to jako semestralku tusim. Takze vzal MINIX a prgal. Prvni verze co napsal bezela na 386 + nejakej IDE disk. "Dokonce psal ze to asi nikdy nebude umet nic jinyho protoze jiny HW Linus nevlastni ".

Jeste perlicka nakonec, Linus Torvalds dneska jako primarni pocitac puziva Apple G5 ( netusim jestli s MacOS X ci s Linuxem ).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 12:04

Pokud vím, tak s Linuxem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dog  |  14. 05. 2005 17:29

pouziva oboje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:11

Linus sice napisal kernel, ale chcel napisat operacny system. Ale kedze uz existoval Stallmanov projekt GNU v dobrom stave a ich vlastny kernel HURD je trosku divocina a vyvoj ide dopredu slimacim tempom, tak od verzie Linuxu 0.02 exitstuje iplementacia GNU pre kernel Linux (tusim rok 1992) ... a tu som sa dostal k sporu o nazov, ci GNU/Linux alebo Linux, ale to je skor na forum debianistov nez na zive ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Uisce Beatha  |  16. 05. 2005 11:17

a naviac to nebolo zo znechutenia cenami unixov, ale v ramci skolskeho zadania
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  17. 05. 2005 15:32

Bola to diplomovka ale ceny komercnych UNIX-ov boli od 4000 USD/pocitac a to nebolo malo, navyse Linux bol prepisany Minix, profesor-a Tanenbaum-a

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kouzer  |  14. 05. 2005 09:13

Pakud jde o jednoduchou distribuci, tak doporučuji Mandrivu (dříve Mandrake). Po instalaci není potřeba už nic nastavovat. Cena nějakých 390Kč i s dovozem. Více na www.mandrake.cz ....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
s  |  14. 05. 2005 08:40

Konecne clanek, ktery se "da" cist a pochopit i prostym klikarem ...

Jen tak dal... treba si mi uz konecne podari opustit Wokna :->

S-)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kirbee  |  14. 05. 2005 08:23

Tak chlapci, fakt premejslim, ze bych si taky poridil nejakou tu distribuci, ale padlo tady az moc nazvu. Chtel bych nejakou klidne vykuchanou (zadny svy extra programky), hlavne aby byla snadno nakonfigurovatelna a uzivatelsky privetiva! Mno a nesmim opomenout, aby se na ni daly hrat hry... Na cene nezalezi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vladimir  |  14. 05. 2005 08:38

kup si linspire

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  14. 05. 2005 09:47

Zůstaň u Windows. Windows hry a Linux spolu nikdy z principu nebudou fungovat zcela bez problémů. Spousta věcí sice jde nějak rozchodit ale často to má mouchy a chce to spoustu ladění.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ge0rge.., Ge0rge..  |  14. 05. 2005 11:40

V tom případě bych doporučil některou z "krabicových" distribucí pro pracovní stanice, jako NOVEL SUSE Professional 9.3 - viz http://portal.suse.cz/ - nebo populární Mandriva(dříve Mandrake) - viz http://www.mandriva.com/products/101 ke kterým je dodávána a kvalitní podpora (zejména Novel se v tomto směru opravdu činí).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
vd  |  14. 05. 2005 12:09

Nejsnadneji konfigurovatelna distribuce je Slackware. Byt ze zacatku se to tak zdat nemusi (absence jakehokoliv centra). Ale budes se muset hodne naucit. Jestlize totiz chces mit Linux proto abys mohl rikat jsem in, tak je to spatne. Linux neni hracka ze ktere bys mohl utect do Windows pokazde, kdyz se ti nedari. Bohuzel tento pristup podporuji distribuce ktere pouzivaji vsemozne control centra apod. Linux se musis naucit a bude to tvrde, ale vysledek bude stat za to.

btw. pokud se stanes zavisly na nejake graficke nadstavbe pro konfiguraci, nebudes umet nic, prijdes k jine distribuci a budes vedet houby. Nejlepsi je naucit se solidni zaklad: konfiguraci site, ppp, grafiky, zakladni administrace systemu, zavadeni modulu a instalaci sw zpusobem, ktery bude fungovat obdobne na vsech distribucich (uznavam ze instalace sw je v soucasnosti vice mene individualni a mnoho distribuci pouziva vlastni metody, ale je to porad ten samy princip, jenom je to jinak zakapotovane).

Taky dulezite je zvyknout si na cteni dokumentace, protoze co kdyz prijdes ke kompu ktery neni na siti? Dokumentaci nestaci jen precist, ale musis poznat jeji logiku a umet se v ni orientovat. A dokumentace obsahuje vse, jen ji pouzit. (no dobre neco v dokumentaci neni a budes muset pouzit net ;))

A jestli tohle nejsi schopen podstoupit, tak zustan u Windows.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
honza  |  14. 05. 2005 13:27

takhle ale v dnesni "fun" dobe daleko nedojdete. To co doporucujete je, zahryznout se, tvrde pracovat, ptat se na principy a rozumnet jim, nechat stranou pozlatko apod. Vsecho, co mozna platilo pred 50 lety, kdy bylo jeste mozno si vybodovat solidnim pristupem nejakou pozici a uznani.

Dneska se vam za tohle vsichni vysmejou - kdyz ne primo do ksichtu, tak alespon po strane. Lide jako vy jsou zvlastni sorta, kteri na zive nemaji co pohledavat. My tady blafame o malichernostech jako jestli je KDE lepsi nez GNOME a pod. Jdete tam, kam patrite - na czslug...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 21:19

No, vsichni ne, nekteri ho za to mozna jednou dobre zaplati. Ikdyz podle me je zbytecne, aby zacatecnik v Linuxu resil zavadeni modulu, kdyz mu je vyresi detekce hardware, mastit si vlastni ppp konfiguraky, kdyz to muze naklikat v kppp apod. Pronikat do strev muze postupne, na zacatku bude rad, kdyz mu to rychle pojede.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Red Dwarf  |  14. 05. 2005 22:43

Ty brdo.
Ted jsi ale krisnul hlavickou o hrebicek.
Ma poklona.
Dwarf.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
cubic  |  14. 05. 2005 14:02

netvrdim ze slack neni snadno konfigurovatelny ale pokud s tim chce opravdu zacinat tak mu tyhle grficky odelatka pomuzou. Kdyz neco nepujde tak skutecne utece do windows, ale pokud o to bude opravdu stat tak se vrati a problem vyresi
taky jsem takhle fungoval a ted chodim do win jenom na nejakou tu hru nebo CAD, nejvic me mrzi ten cad i ty hry bych ozelel
jinak jsem se postupem casu taky naucil editovat configuraky a alespon trochu rozummnet filozofii systemu, slack opravdu neni na tohle potreba
pouzival jsem rh 7.3,8,9(fuj) a ted jedine mdk...prave protoze si MUZU VYBRAT jestli graficke nastaveni nebo textak v /etc

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
peto  |  17. 05. 2005 15:30

Slackware je uzivatelsky pritulny ako strkac ale takmer nanapadnutelny - lepsie na to je len slackware s NSA SE Linux jadrom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kouzer  |  14. 05. 2005 07:50

Víc než Mandrake bych doporučil Mandriva LE 2005 . Koupil jsem si originálku a musim přiznat, že je naprosto perfektní. Sice obsahuje chybky, ale i tak je to nádhera. Dokonce ihned po instalaci a následovném restartu mi chodí hw akcelerace a to bez jakéhokoli nastavování! I hned po instalaci mohu dělat vše na co jsem zvyklý + hrát hry.

Vřele doporučuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ge0rge.., Ge0rge..  |  14. 05. 2005 11:28

Jen doplním že Mandriva==Mandrake, resp. je to jen formálně přejmenovaný následník podledního Mandrake 10.1 (viz nedávné spory o ochranou známku na "Mandrake")

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
R@ndom  |  15. 05. 2005 03:18

Název Mandriva vznikla po koupení firmy Conectiva firmou Mandrake... z toho ta Mandriva - oba tvůrci linuxových distribucí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MilanM, MilanM  |  14. 05. 2005 06:27

Linux již umí fakt NTFS? Tedy kdybych měl ve Win XP NTFS mohu přenášet soubory na Linux NTFS?
Radši se ptám, kdybych to špatně pochopil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirka  |  14. 05. 2005 06:40

"Protože je Linux otevřený, nabízí velké množství souborových systémů (FAT, Novell, Darwin UFS, NTFS, Solaris, BSD, BeOS, ...). Z těchto souborových systémů dokáže číst a na většinu i zapisovat."

Je tam jasně napsaný, že z těchto souborových systémů umí číst. Zápis do NTFS je prozatím experimentální, takže není defaultně zapnut.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MilanM, MilanM  |  14. 05. 2005 06:58

aha, škoda že tam nebylo přímo napsáno k jednotlivým souborovým systémům z kterých umí číst a do kterých zapisovat.
( zmátlo: Z těchto souborových systémů dokáže číst a na většinu i zapisovat)
Díky za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdeněk Burda, Zdeněk Burda  |  14. 05. 2005 08:26

Hledej projekt captive, ten umoznuje zapis na NTFS.

http://www.jankratochvil.net/project/captive/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 08:56

Jde to, ale dre to. Na preneseni par MB by to melo byt vic nez dostatecne, ale vetsi mnozstvi dat trva hodne dlouho (nebo aspon trvalo, kdyz jsem to zkousel).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jack O´Trades, Jack O´Trades  |  14. 05. 2005 10:45

A zapisuje v pohode treba na FAT32? Budu potrebovat nejaky souborovy system na prenositleny HDD. Na bezpecnosti tolik nezalezi, dulezita je kompatibilita. Co myslite, bude jednodusi naucit linux nejakemu win fs, nebo naopak?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirka  |  14. 05. 2005 10:52

FAT32 umí v pohodě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 12:48

FAT32 je nejlepsi reseni na prenos souboru mezi systemy na jednom PC. Ve Windows se da pracovat pomoci specialniho SW minimalne s ext2 (a tim padem i s ext3), ale to nedoporucuju.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pavel.stastny  |  14. 05. 2005 16:30

>> Ve Windows se da pracovat pomoci specialniho SW minimalne s ext2
>> (a tim padem i s ext3), ale to nedoporucuju.

A proc ne? Ja pouzivam plugin do Total Commanderu, ktery umi cist z ext2/ext3 a zatim jsem nemel zadne problemy.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 18:02

Ahoj Pavle, na cteni jsem to taky v nouzi pouzival - zapis myslim taky jde, ale je to podle me dost o hubu. U FAT32 jde bez problemu obousmerny prenos a proto je to myslim lepsi cesta. Navic, kdyz vim dopredu, ze chci prenaset soubory, tak si muzu udelat adresar na FAT32 v korenu, nemusim resit unixova prava apod., nemusim premyslet, jestli je / ext2fs nebo JFS apod. Ale jinak nic proti, at kazdy pouziva, co se mu vic hodi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 18:05

Teda abych byl presny, nezkousel jsem ten plugin, protoze jsem nemel TC, ale nejaky samostatny program pro pristup na ext2 oddily (explore2fs nebo jak se to jmenovalo).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
spidey  |  16. 05. 2005 02:38

btw, ten plugin do tc zvladne aj reiserfs

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ander  |  14. 05. 2005 10:03

Umi a neumi. Problem je v tom, ze je potreba nekterych binarek z Windows. Pruser je, ze MS zaluje programatory, kteri se nsazi zprovoznit NTFS pod Linuxem a jinak jim hazi klacky pod nohy.
I kdyby se nasel zpusob, jak pouzivat v Linuxu NTFS, tak nastane soudni bitva, kterou by zrejme vyhral MS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mac  |  14. 05. 2005 12:02

O tom, ze by MS vyhral soudni bitvu o NTFS, bych tak presvedcen nebyl. Pokud tedy ten, kdo NTFS pro Linux implementuje nepouzije binarky (nebo dokonce zdrojaky) ktere "dusevne vlastni" MS, tak si myslim, ze by se musel MS hodne snazit, aby vyhral. Nejsem si jist, jestli ma MS na NTFS nejake patenty. (Lze vubec patentovat datovy format?)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
alex  |  14. 05. 2005 12:44

NTFS implementuje kompresi a kryptování - což jsou jednak postupy, jednak se MS nedivím, že to nechce dát z ruky.  Když je patentovanej FAT, FAT32 a VFAT - proč by nemohl/neměl bejt patentovanej NTFS?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 12:51

Pokud vim, tak ten patent se vztahoval jenom na VFAT a krome toho mam pocit, ze byl zpochybnen.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
shrek  |  14. 05. 2005 13:38

Takze, abych byl presny, patentova prihlaska se skutecne tykala jenom dlouhych nazvu ve VFAT a byla americkym patentovym uradem zamitnuta 30.9.2004.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  15. 05. 2005 00:50

patenty si jisty nejsem, protoze NTPS je vlastne obslehnuty HPFS a to vcetne cisla kodu podle ktereho fdisk rozlisuje FS.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 17:04

"Linux NTFS" ? Linux na NTFS nebezi. Ja osobne odporucam ReiserFS (starsia verzia Reiser4 - ten je este prilis novy) na Linuxovu particiu. Je rychly, ma zurnal (pri nespravnom vypnuti sa "opravuje" velmi velmi rychlo, hlavne v porovnani s ext3) a ako aj pri ext3 - netreba ziadnu defragmentaciu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Clarke, Clarke  |  15. 05. 2005 01:07

pouzivam cteni/zapis do NTFS a zatim vpohode (myslim zapis), ale lepsi pro prenaseni dat je FAT32, co se tyce fs pro GNU/Linux doporucil bych reiserfs (Reiser 3.x) je nesrovnatelne rychlejsi nez ext3, zkousel jsem a na nekolika strojich mi bezi i Reiser4, ale je to celkem opruz, dokud nebude pridan do oficialniho jadra.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 01:35

>Nevýhodou tohoto postupu je neschopnost linuxového jádra zapamatovat si rozpoznaný hardware a při každém startu systému jej musí detekovat znovu.

Možná je má úvaha špatná, ale i Windows (nebo jiný OS) "musí vše detekovat znovu". Když se spouští Windows, tak si taky zjistí jaký *všechen* HW je přitomen a pokud se vyskytl nějaký nový, tak volbu driveru. Jak by bez celkové detekce Windows poznal, co se změnilo?

Ale i tak mi není jasné, o jaké nevýhody se jedná. K čemu je jádru informace, jaký hardware byl v systému při předchozím startu, když už se to teď (možná) změnilo? Na nic... Na tomhle se má podílet uživatel a má nechat načíst modul, který už se o vše postará sám.

Nejsem si nějak jistý, že si jádro detekuje HW a podle toho načte moduly. Ještě jsem neviděl, aby jádro samo od sebe loadovalo drivery lirc, nvidia a podobné.

>Češtinu nemusí některé programy obsahovat a nastavení mohou být složitá.
Tak tohle asi platí pro každý systém...

> „pokud nemohu vyřešit nějaký problém, určitě jej někdo přede mnou řešil a řešení je dostupné na internetu“
Přesněji řečeno STFW nebo GGSFSEASTFW.

A ještě jedna věc: nehádejte se tu Linux vs. Windows. Díky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MilanM, MilanM  |  14. 05. 2005 06:52

Tuhle část jsem taky zcela nepochopil, možná je to něco jak funguje u Windows LPT a USB. S USB komunikuje přímo přes ovladače Win, ale přes LPT komunikuje Bios.
Linux jakoby navíc neuměl komunikovat s USB, jedině po detekci BIOSu.
Pokud jsem plácl kravinu, prosím opravte mne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
me  |  14. 05. 2005 11:18

Je to kravina. Windows na komunikaci s LPT BIOS nepouzivaji.
Linux BIOS pro USB pristup take nepouziva.
Mozna si to pletete, BIOS umoznuje konfigurovat LPT, USB, atd, atd. Pokud v BIOSu hw zakazete, tak Vam nebude fungovat ani pod Windows ani pod Linuxem.
Je mozne, ze na nektere USB periferie jeste nejsou v Linuxu drivery anebo si je musite nainstalovat a nakonfigurovat. Na druhou stranu je mozne, ze v Linuxu Vam bude fungovat hardware, ktery nove Windows uz nepodporuji (nejsou ovladace).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MilanM, MilanM  |  14. 05. 2005 13:17

Dík. Jesm to napsal i blbě.
Windows ke komunikaci s USB nepotřebuje BIOS
 Windows ke komunikaci s PS2 potřebuje BIOS.    U LPT a COM ted nevim zda potřebuju restart nebo ne, ale asi jo - pokud jo, tak potřebude ke komunikaci BIOS.
(je možné že zas budu mít chybu, snad ne, bavim se o komunikaci již najetého OS.).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
R@ndom  |  15. 05. 2005 03:15

Mňo neobchází čirou náhodou Linux veškerá nastavení BIOSu, takže je jedno, jestli se dané zařízení zakáže, nebo ne? Jde o to, jestli se pod OS zinicializuje...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
spidey  |  16. 05. 2005 02:35

nie neobchadza, aspon pokial viem, ja ked som si v biose zakazal zvukovku integrovanu na doske, tak mi nesiel v linuxe zvuk a ani kartu nenasiel na pci zbernici

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
stara blazkova  |  16. 05. 2005 08:53

to este nic neznamena. podla mna nastavenia v biose jednoducho vypinaju/zapinaju tu zvukovku. Ked je vypnuta, nie je ani na zbernici. Ked je zapnuta a je na zbernici, linux uz potom komunikuje priamo s nou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marvin  |  14. 05. 2005 19:07

"Možná je má úvaha špatná, ale i Windows (nebo jiný OS) "musí vše detekovat znovu""
Poznam OS, ktory to nerobi, je to z/OS na mainframe. Ziadna detekcia, iba prejde hw konfiguraciu definovanu adminom a skusi na kazde zariadenie pristupit, tie neuspesne da do offline.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mobilemikedotorg, mobilemikedotorg  |  14. 05. 2005 00:56

kde sehnat jeden ze zminovanych linuxu ? a jak moc tezke je instalovat jej...jsem jako vetsina do nyni Windowsak...

MMike

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kero  |  14. 05. 2005 01:12

ggl - prvni co t vyhodi. Osobne bych mozna preferoval vice rozsirene distribuce jako Mandrake nebo Fedoru - ale jak kdo chce

http://desktop.vidalinux.com/index.php?option=content&task=blogcategory&id=15&Itemid=38

Ten druhý xandaros http://www.xandros.com/about/downloads.html

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SeZu, SeZu  |  14. 05. 2005 02:22

Také bych doporučil spíše "známé" distribuce (i když je pravda, že uvedené jsem nikdy nepoužíval). Doporučuji Mandrake, sám jsem používal právě Mandrake, Red Hat, Aurox a Ubuntu, ale Mandrake je uživatelsky nejpříjemnější ( no flame pls). Instalace proběhne v podstatě sama, zodpovíte jen několik dotazů v grafickém průvodci, HW detekuje bez větších problémů a po instalaci můžete hned pracovat. Jestli nechcete systém instalovat, můžete zkusit tzv. live distribuci, která se spouští přímo z CD.

Odkazy:
http://www.xandros-czech.com/
http://www.vidalinux.com/
http://www.mandrake.cz/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boryš Bohata  |  14. 05. 2005 10:37

Mandrake je uživatelsky nejpřívětivější ty kok*te ????? Polovina hardwaru na něm po instalaci nejede vůbec a druhá přestane fungovat nejpozději po druhém otevření Mandrake centra .

Mandrake je poloprodukt jak prase . Normální BFU nemá šanci na něm cokoliv rozchodit.

Když už tak SuSE.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ge0rge.., Ge0rge..  |  14. 05. 2005 11:20

Z tvého přízpěvku souhlasím nanejvýš s tím, že Novel SUSE (btw, už dávno ne "SuSE") je jedna z nejkvalitnějších linuxových distribucí s velkými ambicemi pro desktop, které v něj Novel vkládá. Ostatně je to také distribuce placená, tedy nikoliv dostupná zdrazma jako GPL set (viz Mandrakesoft Mandriva).

To ostatní sis mohl klidně odpustit, jsou to JEN nepodložené kecy a projevy zjevne labilního hulváta!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miro  |  14. 05. 2005 16:56

ale hej, suse "ftp" verziu stahnes z ich serverov aj v ISO obrazoch - akurat neobsahuje proprietarne veci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Majsner, Majsner  |  14. 05. 2005 12:15

Boryš Bohata, ty jsi taky poloprodukt jak prase, vid? Ale k praseti bych te neprirovnaval, prase je proti tobe cistotne a mile zvire, ty jsi arogantni rozmazleny fracek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
LubosD, LubosD  |  14. 05. 2005 20:41

Asi tak. Docela by mě zajímalo, kolik mu je.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
SeZu, SeZu  |  14. 05. 2005 16:51

Ach jo. Mluvím o svých zkušenostech - žádné problémy na devíti počítačích právě BFU a z toho si to tři instalovali sami jen s mojí telefonní podporou. Pravda je, že Mandrake nemá moc rád ruční konfiguraci. Jestli to nebude rukama .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaReK Olsavsky aka Penguin_007  |  14. 05. 2005 08:27

Já osobně bych velmi doporučoval Mandrivu 2005 Limited Edition (1. česká recenze je www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=831 ), případně Fedora Core a SUSE (nedávno zde byla špičková recenze od Aničky Bernáthové), nebo některou z liveCD distribucí (Ubuntu, Danix, Slax, DamnSmallLinux) chcete-li jej odzkoušet bez instalace. Perfektní přehled o distribucích najdete na www.distrowatch.com .
Článek se mi líbil, ale našel jsem v něm pár chybek a teprve po jeho zveřejnění tady mohu trochu komentovat:
1. Kompilování jádra je v podstatě jednoduché, ale neměl by se do něj pouštět člověk, jenž neví, co činí. Nevím, proč si každý myslí, že nejoblíbebější zábava linuxáře je rekompilování jádra.
2. TL začal prý psát Linux ne kvůli cenám, ale prý z nespokojenosti s Minixem. Ale kdo ještě dneska ví, jak to začalo

Ale jinak článek vcelku chválím (vzhledem k událostem posledních dní se tu chválit musí, anžto tu funguje občas cenzura)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
IP  |  14. 05. 2005 17:26

"vzhledem k událostem posledních dní" - myslíš tím Hulána?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaReK Olsavsky aka Penguin_007  |  14. 05. 2005 20:35

Přesně tak ... Bohužel... Ale už jsem tu zaregistroval předtím, že se příspěvky občas promázly... IMHO u Hulána to muselo být ale více než předtím za několik měsíců

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Baláš  |  14. 05. 2005 09:45

Začněte nějakou Live distribucí - spouští se přímo z CD a vy ji Linux můžete snadno a bezpečně ošahat. Mnou oblíbené jsou Knoppix a zajímavě vypadá i Ubuntu. Ubuntu je pak vhodné i na instalaci přímo na disk:
Knoppix - http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html (při bootu zadat lang=cs aby byl česky)
KUbuntu - http://www.kubuntu.org/ - Ubuntu s KDE
Ubuntu - http://www.ubuntu-linux.org/ - klasika s Gnome

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  14. 05. 2005 10:58

Naprosto souhlasím, že Live distro je pro začástek nejlepší. Já mám velice dobré zkušenosti s Simply MEPISem (www.mepis.org). Je live distro, ale dá je třemi klepnutími nainstalovat na disk. A samo o od se běží wifi, akcelelrovaná grafika nVidia i tuším ATI, atp...

Přidávám se k pochvale článku, povedl se...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
me  |  14. 05. 2005 11:11

Take za vyzkouseni stoji SLAX. Je to mala distribuce vytvarena v CZ. Jen cca 200MB, bootoje primo z CD. Na prvni seznameni dobre.
http://slax.linux-live.org/download.php

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirik  |  14. 05. 2005 11:14

Jukni taky na http://www.distrowatch.cz je to svetovy zebricek linuxovych distribuci s infem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladimír  |  14. 05. 2005 12:01

Jediné co ti jako Windowsák můžu poradit, zůstaň u Win jestli používáš různá zařízení jako např. skener, tiskárnu, digitální foťák, digitální kameru atd. Protože budeš mít při použáívání Linuxu nemalé problémy se sháněním ovladačů a SW pro tyto zařízení. Nechci říct, že je to vina Linuxových distribucí, ale hlavně výrobců těchto zařízení, ktěří většinou nedodávají ovladače pro Linux, většinou jen pro Win + MAC OS. Potom ti zbývá jedině hledat někde na netu různé neoficiální ovladače, které vytvořili nějací nadšenci. Pro mě osobně je přechod na Linux nemožný - zatím. Bylo by vhodné, aby komereční distribuce prodávající desktopové verze Linuxu (Mandrake, SuSE, ....) tlačili na výrobce, případně se podíleli na tvorbě oficiálních ovladačů pro jejich produkty přikládané k výrobkům na CD.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
_px_, _px_  |  14. 05. 2005 12:58

Problem (z tvojho pohladu) asi bude, ze ziadna linuxova distribucia nechce, aby sa ovladace prikladali na CD, ale oni to chcu v distribucii.

Power useri pre windows su mozno zvyknuti, ze ked nieco pripoja, tak musia instalovat a preklikavat. Naopak, ked je ovladac v distribucii linuxu, tak sa zariadenie jednoducho pripoji a funguje, pouzivatela neotravuju dialogy, ktorym aj tak nerozumie (co je to ovladac/modul? da sa to jest a je to zelene?).

Napr. prednedavnom som zacal pouzivat novu tlaciaren. Linuxovy pocitac si ju nasiel sam a mohol som tlacit bez toho, aby som musel pohnut prstom. Na windows pocitaci bolo treba nainstalovat bordel od HP, co bol na CD. Pre maca som musel stiahnut port linuxovych ovladacov (hpijs), pretoze tie co boli na CD fungovali len cez usb a jetdirect, a ja ju mam zdielanu cez lpr (a nepozna postscript).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neregistrovaný  |  14. 05. 2005 14:18

Hmmm. Jedine, co Vam na to jako Linuxak muzu odpovedet, je to, ze tohle bych zrovna nevidel, jako zhavej duvod pro zustavani u Winu. Co se tyce fotaku, tak jsem jeste nenarazil na takovej, kterej by vubec nejaky ovladace potreboval. Vetsinou jde prece o USB disky a ty pod linuxem proste fungujou... S kamerama bych to tipoval obdobne, ale tusim, ze existujou projekty primo i pro kamery. Co se tyce tech tiskaren, tak standartni linuxove distribuce nabizeji kvalitni projekt Cups s ovladacema minimalne pro tolik tiskaren, kolik jich primo nabizej' Winy. Projekt sane zase nabizi backendy pro scannery od asi padesati vyrobcu. Tez zahrnuto v distribucich, vcetne uzivatelskych aplikaci. Co se snazim rict, je to, ze kdyz pouzijete nejaky modernejsi 'user friendly' distro, tak Vam tam pravdepodobne pobezi (pokud tedy nejde o nejakou joo novinku, ci o nejake hodne nestandartni a nedokumentovane zarizeni) fotak, scanner, tiskarna, televizni karta a jiny veci, aniz by jste se vubec musel o ovladace zajimat. A co se kvality tech nadseneckych projektu tyce, tak mozna budete prekvapen! Ja osobne jsem byl uprimne zdesen, co za za udesny SW nabizi ke svym tiskarnam a scannerum napriklad HP! Mam doma v siti nasdileny multifunkcni zarizeni HP PSC2355 a HP DeskJet 690C. Oboje to ridi linuxova 'masina' notebook pentium 166MMX 64MB RAM, ktera by nesplnovala ve Winech ani minimalni HW naroky toho prvniho zarizeni. Takhle mi to tiskne/scanuje naprosto v pohode treba na obou tiskarnach soucasne a to jak v mym linuxu, tak ve Winech ostatnich lidi v siti. A to nemluvim o tom (), ze na tom stroji zaroven jeste bezi teamspeak server, jabber server a DChub pro par lidi... A ukazte mi projekt pro Winy, kterej by dokazal nasdilet scanner.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaReK Olsavsky aka Penguin_007  |  14. 05. 2005 20:40

Přisadím si: Mám doma scanner Mustek, poslední win, na kterých mi spolehlivě fungoval byly W98... Na XP uz jsem je nerozchodil, pres stazeni oficialnich ovladacu... V Mandrake Linuxu jsem jej zprovoznil za 3 minuty (z toho jsem se 2 minuty snazil dostat za pocitac kvuliva pripojeni na USB).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
koperco, koperco  |  18. 05. 2005 15:20

Rajská hudba pro moje uši, mám skener HP 4070 a ovladače pro Win jsou mírně řečeno "nedobré". Linux jsem několikrát zkoušel rozchodit, ale vžycky jsem na něčem pohořel. (Nejvíc na vlastní neznalosti problematiky)
Teď má znova chuť se do toho pustit. Hodně štestí koperco!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nobody  |  16. 05. 2005 09:54

Jaká distribuce linuxu, jede celkem pohodově na takovem kompu?
Zajimalo by mě co bych mohl použít do P200MMX, 80MB RAM.
Diky.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bic0  |  16. 05. 2005 11:26

No ja myslim ze kazda "sucasna" distribucia na tych 200MHz a 80MB RAM pobezi - len trea zvolit nejake "mensie a rychlejsie" okna - napr IceWM (alebo nieco podobne)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neregistrovaný  |  16. 05. 2005 12:55

Ja mam na tom notebooku unstable debian. Mela by na nem v pohode bezet libovolna distribuce, ktera neobsahuje jako default zrouty KDE ci gnome. Urcite dobre pobezi zminovany IceWM, windowmaker a jini jednodussi spravci (kterych je vic nez prehrsel a spousta z nich nevypada vubec spatne). Stalo by jiste za to vyzkouset i XFce4 ci enlightenment (co se libi).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mana  |  16. 05. 2005 16:06

LINUX lol. Mam takovej pocitac (200Mhz). Ted by mne vsak zajimalo to jestli porad musim nastavovat ty ovladace jak je psano v clanku? A pak by mne jeste zajimala nejaka dobra alternativa za DOOM 3. A nebo je to jen dalsi HW narocnej SHIT od ID SOFTWARE?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neregistrovaný  |  16. 05. 2005 19:08

V tomhle ohledu je ten clanek psanej vcelku dost nestastne a mirne receno 'nepresne', coz je docela proprany militaristy nize (doufam, ze az tam autor clanku reakce nesledoval.. ). Ono vicemene zalezi na distribuci, pripadne jak si system nastavite sam. Jadro se samo o sobe nesnazi zadny moduly (ovladace) natahovat do pameti (Samozrejme, ovladace zakompilovany primo do jadra se nactou spolecne s jadrem). Maximalne provede na zacatku nejaky inicializace. Pokud treba bootujete live CD Knoppixe (doporucuju vyzkouset , tak pokazde provadi detekci HW. Ma to hezky udelany, bezi tam indikator prubehu a pak se pochlubi tim, co vsechno to naslo. Tohle uz nedela jadro, ale nejake systemove inicializacni skripty. Ma to tu nevyhodu, ze rychlost bootovani systemu se tim protahne o nejakych, dejme tomu, 20s. Vyhoda je zrejma: Muzete bootovat na kterymkoliv pocitaci a vzdycky by vam mel tak do dvou minut (zalezi taky na rychlosti CDromky) nabehnout plnohodnotnej system pripravenej pro praci. Pokud se Vam knoppix zalibi a rozhodnete se ho nainstalovat na disk, tak jsou dve moznosti: Bud si nadale nechate takto detekovat system po kazdem startu (coz jiste vyuzijete, pokud kazdej den obmenujete HW ) a nebo ta pravdepodobnejsi, ze si nechate vytvorit HW profil a skript hotplug se bude starat o obmeny vymennych zarizeni. Ja osobne pouzivam distribuci Gentoo pro pokrocilejsi uzivatele (rozumnejte totalni silence a uchyly ), mam svuj HW profil a nepouzivam ani zminovany hotplug system. Vsechno si mountuju pekne rucne. Vysledkem je to, ze asi za 24s po vybrani systemu v zavadeci (GRUBu), na me blika kurzor prihlaseni do grafiky (a narozdil od Win2k, harddisk uz zurive nehrabe a heslo se da napsat). Vyse zminovany server ma opet HW profil, ale kvuli tiskarnam ma zaptuty tez hotplug system. Co se tyce Vas, tak v zadnem pripade (pokud tedy sam nechcete) nemusite osobne zadny HW nastavovat, tim spise ne pri startu systemu. Dale pak: Nejlepsi varianta k doomu3 je doom3 pro linux (od ID software). Pro linux ma dokonce uvadeny nizsi HW naroky nez pro Winy. Ale ja osobne spise davam prednost Arene, ci Unrealu T2004 (ten ma bohuzel obcas tendenci vcelku bezduvodne padat-tipoval bych to na nejakou nestastnou kombinaci klaves behem zapalu boje... ). Take jsem pod linuxem bez problemu zkousel Volfensteina ET a Americas Army. Pak jsou tu jeste desitky variaci Quaka a Unreala a samozrejme taky CSko, ci zajimavej OS projekt Cube. Nenativne pak spousta FPS pres Cedegu. Vyberte si sam.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neregistrovaný  |  16. 05. 2005 19:49

Pardon! Vyberte si sama (pravdepodobne)! :O)
A jeste bych dodal: Doufam, ze jste ty hry neminila hrat na tom pentiu 200MHz! To bychom se dostali do trochu jine kategorie, do ktere by ze zminovanych tak maximalne patrilo to Cube (za predpokladu slusnejsiho grafickeho akceleratoru)(viz. http://www.root.cz/clanky/cube-spickova-3d-akce/). Pokud se ovsem jednalo o prehmat a slo o dooma2, tak k nemu exituje tusim take par portu pro linux. Vice napr. na: http://www.root.cz/clanky/doom/, http://www.root.cz/clanky/doom-hell-on-linux/

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Frank  |  14. 05. 2005 00:33

Celkem pěkný, pohodový článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  14. 05. 2005 00:32

Pro lidi, kteří v životě neviděli Linux, to může být zajímavé přiblížení tohoto OS. Tento článek se vám povedl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xenik  |  14. 05. 2005 19:04

Souhlas :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor