Potupný konec války s Googlem. Fortnite je ke stažení na Google Play

Studio Epic Games oznámilo, že jeho herní hit Fortnite je nově dostupný na Google Play. Dosud jste si hru mohli stáhnout pouze ze stránek vývojářů. Nechtěli se totiž smířit s tím, že si Google za umístění hry na Google Play bere 30 % ze všech mikrotransakcí.

Epic Games se snažili vyvolat revoluci, dokonce pracují na vlastní platformě, kam by jiní vývojáři mohli umístit své hry a získali z nich maximální profit. Uživatelům se ale mimo bezpečné vody Google Play příliš nechce. Prvně musí aktivně povolit „instalaci z neznámých zdrojů,“ pak je Android upozorňuje na potenciální bezpečnostní rizika.

Asi byste řekli, že zrovna v případě Fortnite takové riziko nehrozí, ale přesně to se stalo. Hned první instalační balík obsahoval zásadní chybu, která umožnila hackerům nahradit původní kód vlastním a lépe tak do postiženého zařízení instalovat malware.

Teď si v Epic Games patrně spočítali, že bude výhodnější brát 70 % zisku z hodně instalací, než 100 % z mála, a tak se 18 měsíců po vydání Fortnite dostává na Google Play.

Potupná prohra pro Epic Games, triumfální potvrzení silné pozice, kterou si Google s obchodem Play vybudoval. Nyní tak máte na výběr. I když je už Fortnite oficiálně v Google Play, pořád jej můžete instalovat i ze stránek vývojářů.

A jen tak mimochodem. Na iOS takové problémy nejsou, i když také Apple bere stejných 30 % peněz. Instalace z jiných zdrojů tady jednoduše nepřipadá v úvahu a tím diskuze končí.

Diskuze (36) Další článek: Reproduktory s mozkem: Cenový přehled a doporučení domácích hlasových asistentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,