Pošleme vás do Chicaga

(placená inzerce) Co dělá technologický consultant Accenture? Zúčastňuje se různých školení, například v Chicagu.

Konecny.jpgPavel Konečný působí ve společnosti Accenture šest a půl roku na pozici manažera v oblasti portálových a content management systémů.


 

JanaKubatova.jpgJana Kubátová pracuje ve společnosti Accenture pět let jako konzultant – funkční architekt v oblasti clearing & settlement systémů.


 

Jaký je systém vzdělávání pro konzultanty v Accenture?

Jana Kubátová:
Každý konzultant musí splnit povinná školení – podle oddělení a pozice ve firmě – a má také možnost přihlásit se na doplňková školení podle zájmu, například bankovnictví, prezentační dovednosti, MS Project apod. Školení probíhají jak online, v internetové aplikaci, tak jako skupinové kurzy.

Pavel Konečný:
Jak řekla Jana, máme velmi pestrou paletu školení formou webových seminářů, které leckdy pořádají i samotní dodavatelé jednotlivých technologií. Skvělá jsou i mezinárodní týdenní classroom školení na téma Service Oriented Architecture, technická architektura nebo angličtina.

Absolvovali jste po nástupu do divize Poradenství nějaký vzdělávací kurz, pokud ano, jaký? Na co byl kurz zaměřen?

Jana Kubátová:
Každý nový zaměstnanec v divizi Poradenství absolvuje asi do jednoho roku po nástupu do společnosti dvoutýdenní školení v americkém Chicagu. Školení je zaměřené na metodologii projektového řízení v oblasti systémové integrace, implementačního projektu a jeho fází, seznámení s metodologií a nástroji společnosti, setkání s kolegy z celého světa a v neposledním řadě výměnu zkušeností. Pro pozici analytika jsou znalosti ze školení důležité obzvlášť, pokud se účastní menšího projektu, kde má vetší možnost ovlivnit jeho fungování a taktéž má v jeho rámci relativně vetší odpovědnost.

Pavel Konečný:
Souhlasím s Janou, školení jsou velmi důležitá pro úspěch projektů, protože Accenture je globální společnost a řada projektů je realizována napříč různými státy či kontinenty. Nedílnou součástí je tedy i poznání kolegů z různých států světa a vyplývajících kulturních i jazykových rozdílů.

Jaké zážitky jste si přinesli z Chicaga?

Pavel Konečný:
Na podobná školení se jezdí přibližně každé dva roky a kromě řady praktických dovedností si vždy odnesu i nějaký zajímavý posun v tom, jak se dívám na svou práci a na to, co je v ní důležité. Podstatné jsou i osobní kontakty a vůbec si školení užít a získat nový impuls pro další práci.

Jana Kubátová:
Školení je hodně náročné, co se týče teoretických znalostí a případových studií, ale najde se i čas na sport a společenské aktivity. O víkendu většina účastníků navštíví Chicago. Po skončení školení jsem ještě zůstala týden v USA na dovolené, což je často využívaná možnost, samozřejmě až po dohodě na projektu.

Jak vám pomohl trénink v Chicagu při vaší práci?

Pavel Konečný:
Určitě mi pomohl při každodenní práci na projektech. Jmenovat bych toho mohl hodně, od zdánlivých maličkostí jako je naučit se rozumět na první poslech exoticky znějící angličtině kolegů z Indie či Brazílie, až po obsah složitých finančních projektových výkazů, které musí odpovídat celosvětovému standardu.

Jana Kubátová:
Školení mi pomohlo seznámit se s teoretickým rámcem projektové práce. Jak již zmínil Pavel, setkání s kolegy z celého světa pomůže i v komunikaci na nejen mezinárodních projektech.

Jakých zajímavých projektů jste se po Chicagu zúčastnili?

Pavel Konečný:
Bylo toho opravdu hodně – od implementace systémuSAP, přes vytvářenístrategie využití informačních a komunikačních technologií pro významného výrobce v oblasti energetiky s miliardovým IT rozpočtem, po řadu projektů v oblasti portálů, využívajících open source technologie.

Jaké podmínky jste museli splnit, abyste mohli nastoupit do divize poradenství v Accenture?

Jana Kubátová:
Musela jsem mít dokončené vysokoškolské vzdělání, umět plynule anglicky a zejména jsem musela projít Assessment centrem.

Pavel Konečný:
Kromě vysokoškolského studia a splnění kritérií v pestré škále písemných testů jsem musel prokázat též praktické dovednosti v jednání s lidmi a vedení diskuze v modelových situacích.

Spolupracujete na projektech i s jinými divizemi Accenture?

Jana Kubátová:
Nejčastěji spolupracujeme s divizí Technology Solutions. Na většině projektů systémové integrace a implementace technologií pracuje i technický tým z Technology Solutions, který navrhuje systém po technické stránce, vyvíjí jej a popřípadě podporuje testování.

V čem si myslíte, že je společnost Accenture jiná než ostatní poradenské společnosti?

Jana Kubátová:
Společnost Accenture je výjimečná týmovým charakterem práce a vstřícnými lidmi, se kterými spolupracuji. Dalšími faktory odlišnosti jsou přesně nastavené možnosti kariérního růstu, obrovské množství znalostí a zkušeností, které na lze na projektech získat a samozřejmě i mzda a další benefity, které firma poskytuje.

Pavel Konečný:
Řešené úlohy v jiných společnostech budou podobné, ale ve prospěch Accenture zcela určitě mluví skvělé pracovní prostředí a také úžasný kolektiv. Momentálně rozšiřujeme divizi Consulting a hledáme nové lidi, takže pokud byste měli zájem o práci u nás, navštivte stránku www.accenture.cz/beIT a dozvíte se více.

Proč jste se ucházeli o práci právě v Accenture divizi poradenství?

Pavel Konečný:
Na konci studií jsem nejprve uvažoval, jaký styl práce bych chtěl dělat a ve které společnosti se takový styl nabízí. Vzhledem k mému zájmu pracovat s lidmi a řešit složité problémy i nadšení pro oblast informatiky se poradenská firma ukázala jako optimální volba. Na společnosti Accenture též oceňuji, že se opravdu zajímá o blaho klienta. Jejím zájmem, na rozdíl od konkurence, není prodat licence na produkt sesterské divize, i když by se bez něj klient dokázal obejít.

 

Další článek: PCI Express chce konkurovat Thunderboltu s rychlostí až 32 Gb/s

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,