Software | macOS | Operační systémy

Poslední větší aktualizace před Venturou. Apple opravil nepříjemné díry v macOS Monterey

Dva měsíce po macOS 15.4 přichází verze 15.5. Desetinková aktualizace pro systém s označením Monterey tentokrát nepřináší žádné nové funkce, tedy alespoň ne pro české uživatele.

V USA, kde mají v aplikaci TV dostupné živé sportovní přenosy, teď mohou využít tlačítko pro restartování streamu, pauzu a přetáčení dopředu/dozadu, zkrátka klasický „timeshift“.

U nás Apple mezi hlavními změnami zmiňuje jen opravu Safari. Prohlížeč mohl v některých chvílích nečekaně skočit na předchozí stránku. Vedle toho vývojáři opravili 50 zranitelností v různých částech systému (jádro, ovladače, WebKit, SMB, Apple Script, Neural Engine atd.), které byly zneužitelné pro vzdálené útoky, přístup k informacím nebo obcházení administrátorských práv.

image.png

Firma mimochodem opravila i chybu nahlášenou Čechem Janem Vojtěškem z Avastu, která se týkala WebRTC a díry, díky níž mohl webové aplikace na počítači spouštět libovolný kód.

Nyní již neočekáváme, že by Apple pro Monterey vydal podobně velký balík oprav. Tvůrci soustředí síly na dokončení nové verze Ventura, která je momentálně ve třetí betě a na podzim přijde ostré vydání. Ventura přináší novinky pro multitasking, udělá z Maců lepší herní počítače, umožní používat iPhone jako webkameru, přinese několik nových aplikací a aktualizuje ty současné, především Mail, Safari, Zprávy, Fotky a Domácnost.

Diskuze (3) Další článek: Klidně zapomeňte na dražší X. Test procesoru AMD Ryzen 5 5600

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,