Porovnání dvou informačních systémů – Concorde XAL a Axapta

Na maličkém českém trhu podnikových informačních systémů je pěkně těsno. Vedle gigantického SAPu soupeří několik desítek firem o několik stovek zákazníků. Do tohoto pěkně tvrdého boje však nebojácně vstupuje další společnost: dánský Damgaard se svou Axaptou.
Nikola Rafaj: Na maličkém českém trhu podnikových informačních systémů je pěkně těsno. Vedle gigantického SAPu soupeří několik desítek firem o několik stovek zákazníků. Do tohoto pěkně tvrdého boje však nebojácně vstupuje další společnost: dánský Damgaard se svou Axaptou.

Světový trh informačních systémů připomíná v současné době střet dvou protikladných proudů. Z jedné strany připlouvají SAP či Baan jako tvůrci systémů pro velké společnosti, ze druhé se ženou dodavatelé malých aplikací. Oběma stranám je již delší čas rozdělení zákazníků na velké a malé těsné, snaží se proto oslovit i opačné části trhu. Velcí malé, malí velké.

V roce 1983 založili mladí bratři Damgaardové – bylo jim tehdy 20 a 22 – stejnojmennou dánskou společnost, které se podařilo za svou působnost celosvětově prodat na 60 tisíc instalací podnikových aplikací. Dosud byla známá svým systémem Concorde XAL, který svou jednoduchostí – přestože neobsahuje běžné prostředky pro modelování podnikových procesů – a přístupností zdrojových kódů oslovoval především malé zákazníky, kteří si implementaci často zajišťovali sami. Na letošním veletrhu Invex však představí Damgaard svůj informační systém pro „třetí milénium“ Axapta, společně s novým českým dodavatelem CITP Distribution, který se přidá k dosavadním.

Tvůrci sami zařazují Axaptu mezi řešení pro střední a velké společnosti, které se vyznačují složitými podnikovými procesy. Zákazníkovi umožňuje pokrýt oblast financí, logistiku, zásobování, výrobu, zákaznické vztahy a řízení projektů. Oproti svému staršímu bratrovi Concorde XAL pokrývá mnohem větší okruh podniků, což se projevuje především v širší funkcionalitě i v možnosti nasazení v geograficky rozsáhlejších firmách do tří tisíc zaměstnanců.

Přestože je zatím Axapta v modelování procesů oproti konkurenci pozadu, obsahuje mnohé nástroje, které zjednodušují celou implementaci a urychlují práci konzultantů. Pro snadnou parametrizaci obsahuje feature key systém, který jednoduchým způsobem zpřístupňuje či naopak skrývá funkčnost pro různé skupiny uživatelů – bez složitých úprav generuje individuální obrazovky a sestavy. Pro použití v nadnárodních společnostech je připravena technologie IntelliMorph, kdy pro různé jazyky není nutné složitě přizpůsobovat celý systém, všechny výstupy jsou automaticky upravovány do korektní podoby. Axapta, která je postavená na Microsoft BackOffice, používá vývojové prostředí MorphX s programovacím jazykem X++ podobným Javě a SQL, umožňujícím snadno měnit obchodní logiku celé aplikace.

Damgaard má s Axaptou smělé cíle – chce prorazit mezi řešení velikosti Oracle, J.D. Edwards či JBA, tedy na trh, kde je velmi těsno. Podnikům může nabídnout především jednoduché řešení, které si mohou vlastními silami přizpůsobit a velmi rychle zavést. Na úspěchu Axapty se však největším dílem projeví práce jeho dodavatelů – společností, které budou muset vymyslet nové způsoby, jak upoutat zákazníky.

Zdroj: Connect! 10/99

Váš názor Další článek: Obchod na přání

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,