Chytrá domácnost | Google Asistent | Alexa | Siri

Porovnali chytré asistenty: Google stále vede, Siri a Alexa ale dotahují

Analytici firmy Loup Ventures se podívali na tři nejpopulárnější asistenty –Google, Siri a Alexu – a zkoumali, jak zvládnou odpovídat na jednotlivé dotazy. Stále vede Google, oproti předchozím letům ale konkurence dotahuje.

Každému z asistentů výzkumníci položili 800 otázek a sledovali, zda jim správně rozuměli a zda dokázali odpovědět. Google Asistent byl testován na Pixelu s Android 9, Siri na iOS 12.4 a Alexa skrze iOS aplikaci.

Co se týče porozumění otázce, všichni si vedli shodně na pomezí 99,8–100 %. Rozdíly jsou ale u odpovědí, kde zvítězil Google s 92,9 % správných odpovědí, následovaný Siri s  83,1 % a Alexou s 79,8 %. Google tedy stále vede, všichni asistenti se ale zlepšují a pomalu přibližují stovce –  oproti minulému roku si všichni polepšili přibližně o 4 procentní body.

Google válel skoro ve všech kategoriích

Na 800 otázek bylo zařazeno do těchto 5 kategorií, které se hodnotily samostatně:

  • Lokální (např. kde je nejbližší kavárna)
  • Nakupování (např. objednej papírové utěrky)
  • Navigace (např. Jak se dostanu autobusem do centra?)
  • Informace (např. 
  • Příkazy (např. Připomeň mi zavolat Petrovi dneska ve dvě.)

Ve čtyřech z nich zvítězil Google, největší rozdíl byl překvapivě u nakupování. Zde má Amazon se svou Alexou výhodu velkého e-shopu za zády, přesto se ale Googlu podařilo podat lepší informace o produktech apod. Test ale probíhal v USA, kde má k dispozici více dat i skrze Google Express, než třeba u nás.

3453ab57-085a-4963-9241-8c167a827577 
Úspěšnost asistentů v jednotlivých kategoriích. (foto: Loup Ventures)

Kde prohrál byly příkazy, kde se integrace Siri ukázala jako lepší a zvládla správně vykonal 93 % příkazů oproti 86 % u Googlu. Alexa zde očividně trpí na to, že jako jediná není předinstalovaná přímo v systému a tak nemá přístup zdaleka ke všemu, co konkurence – zvládla vykonat pouze 69 % pokynů.

Centrem vaší domácnosti může být třeba Google Home Hub. Co umí?

Zdroj: Loup Ventures

Diskuze (12) Další článek: Bill Stasior dlouhé roky šéfoval Apple Siri. Teď jej pod svá křídla získal Microsoft

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,