SSD | Tipy | Pevné disky

Poradna: Jak zdarma naklonovat systém na nový disk

  • Při pořízení rychlejšího nebo většího disku vyvstane potřeba přenést systém na nový disk
  • Netřeba systém instalovat znovu, je možné ho naklonovat
  • Ukážeme vám, jak naklonovat disk pomocí bezplatného nástroje Clonezilla

1. Proč klonovat disk

Potřeba nového disku v počítači přichází buď kvůli rychlosti, kdy se pak zpravidla jedná o přechod na SSD, anebo kvůli nedostatku místa. Jedná-li se o disk, ze kterého je spouštěn operační systém, budete stát před zásadní otázkou: nainstalovat na nový disk čistý systém, nebo naklonovat ten stávající? Obě varianty mají svá pro a proti. Ve prospěch klonování hovoří především to, že nebudete muset znovu instalovat a nastavovat všechny programy.

Pokud se rozhodnete jít touto cestou, pak možná budete mít štěstí a výrobce nového disku poskytne nějaký nástroj pro snadné přenesení systému. Zvykem to nyní bývá především u klasických 2,5" SSD. Nejčastěji se jedná o nástroje od Acronisu, které jsou poměrně intuitivní a spolehlivé.

Pokud ale výrobce nic takového nenabízí, nezbývá než vyzkoušet aplikace třetích stran. Většina takových bohužel nabízí klonování až v placené verzi, nicméně existuje několik výjimek. Nám se pro tyto účely opakovaně osvědčil open-source projekt Clonezilla, tak si teď na něm postup ukážeme.

Video: Jaká SSD vás dnes můžou čekat v obchodech?

Diskuze (30) Další článek: Microsoft chystá levný Surface, kterým chce konkurovat iPadu, tvrdí Bloomberg

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,