Popularita bittorrentu klesá. Pirátské filmy naopak rovnou streamujeme

  • Protipirátská společnost MUSO spočítala warez
  • Prý klesá zájem o bittorrent
  • Filmy naopak rovnou přehráváme z všemožných pirátských Netflixů

Když nahlédnete do žebříčku nejčastějších stěžovatelů na porušování autorských práv ve výsledcích Googlu, v první dvacítce narazíte i na společnost MUSO, která ve svém oboru patří ke špičce. Už roky vypouští na web smečku hladových kybernetických vlčáků, kteří mají jediný úkol – najít odkaz na warez klienta v indexu Googlu a pečlivě jej zaznamenat.

Od chvíle, kdy začal Google zveřejňovat svůj Transparency Report, nahlásila společnost MUSO již více než 35 milionů závadných URL na bezmála 34 tisících doménách a zastupovala tak na 1 842 vlastníků autorských práv, což ji řadí k naprosté špičce.

911643603 669175305
Největší oznamovatelé warezu v Googlu a profil společnosti MUSO

MUSO díky vlastnímu dataminingu internetu i spolupráci s mnoha velkými zahraničními operátory má k dispozici zajímavá data, která průběžně vydává ve formě komerčních analýz, čas od času se ale s některými špeky pochlubí i médiím – aktuálně TorrentFreaku. Aktuálně se to týká především toho, že se přinejmenším podle MUSO mění způsob, jakým se surfaři dostávají k audiovizuálnímu warezu.

141 miliard návštěv na pirátských webech

Analytická společnost v roce 2015 a díky partnerství s největšími globálními operátory zpracovala vzorek komunikace z 200 milionů internetových přípojek a monitorovala pohyb na 14 tisících největších warezových doupat.

Díky těmto číslům pak mohla MUSO s jistou dávkou věrohodnosti odhadnout, že se ty největší pirátské weby – ať už torrentové, streamovací nebo klasické stahovací jako třeba Ulož.to, mohly loni pochlubit souhrnnou návštěvností 141 miliard přístupů.

Klesá zájem o torrenty a roste hlad po pirátských streamech

Jenže toto číslo je vlastně to nejméně zajímavé, protože nikterak nevystupuje z řady – popularita warezu jako takového zůstává zhruba stejná. Co se však opravdu mění, je struktura. Podle MUSO se v průběhu loňského roku dramaticky propadla návštěvnost torrentových portálů a podle zveřejněného grafu se nejedná o žádnou krátkodobou anomálii, ale spíše trend způsobený jak blokací ze strany operátorů, tak zvýšeným tlakem majitelů práv, kteří mnohokrát uspěli s žádostmi o blokaci podobných webů u soudů.

752625934
Návštěvnost bittorrentových katalogů klesá – alespoň podle MUSO 

Jelikož však celková míra webového pirátství neklesá, v praxi došlo vlastně jen k tomu, že se návštěvnost bittorrentových katalogů přelila ke streamovacím službám. Ty sice nemohou uspokojit filmové fajnšmekry, nicméně ze strany běžného surfaře nevyžadují žádné speciální softwarové vybavení a přinejmenším elementární znalost fungování bittorrentové sítě. A co je nejdůležitější, je to prostě klasický VOD (video on demand) stejně jako Netflix nebo YouTube. Prostě najdete video a klepnete na tlačítko pro přehrávání. Tečka. A pokud jeden web nabídne přehrání pirátského filmu za poplatek, za zády má zástup hromady dalších, jejichž byznys model je založený na klasické reklamě.

„Gangster ka online“

Popularita webů s přímým přehráváním filmů a seriálů se ostatně těší stále větší popularitě i u nás, o čemž vypovídá i perfektní indexace ze strany Googlu, což se pochopitelně majitelům práv nelíbí, a právě proto stále více tlačí na internetovou jedničku z Mountain View, ať sama v rámci autocenzury zpřísní politiku indexování veřejného internetu.

163946250
Pirátské streamy jsou perfektně indexované Googlem, který je tak dlouhodobě nejspíše nejlepším katalogem warezu 

Zatím se ale děje pravý opak, z čehož přirozeně těží koncový surfař, protože warez už vzal na vědomí i jeho našeptávač. Když tedy začnete do adresního řádku Chromu psát gangster, nejspíše vám prohlížeč nabídne podobné možnosti jako na obrázku výše. A fráze gangster ka online přirozeně nevede na záznam na ČSFD, FDB aj., ale na výčet celého zástupu webů, které zpravidla ve flashovém nebo HTML5 přehrávači přímo na stránce během okamžiku spustí film.

Kvůli stále rychlejšímu a stabilnějšímu instantnímu internetovému připojení už jednoduše opadá hlad po tom, podobný warez stahovat a skladovat kdesi na disku, protože si jej můžete kdykoliv spustit. A díky vysoké redundanci warezu je skoro jisté, že i když film zmizí z jednoho webu, vygooglíte prostě druhý.

587045260 104416683
Vyhledám v Googlu, klepnu na odkaz a přehraji... Optikou běžného surfaře, který vždy hledá nejsnazší (a nejlevnější) cestu k cíli, se nelze rostoucí popularitě pirátských streamů ani v nejmenším divit.

Streamy pro masy a bittorrent pro fajnšmekry?

Extrémně snadná dostupnost audiovizuálního streamovaného warezu nakonec nutí i legální videopůjčovny jít s cenou na samotnou provozní dřeň, protože vlastně optikou běžného surfaře nenabízejí o moc větší servis (ostatně ani nemohou) a ke všemu za to chtějí peníze.

292994830
Zatímco bittorrent jako celek se podle MUSO propadá, soukromé trackery a katalogy zažívají jen sezónní výkyvy a mají stabilní komunitu

Lze tedy předpokládat, že surfařská masa s dobrým internetem se bude ke streamování warezu přesouvat ve stále větším měřítku, zatímco bittorrentové skladiště zůstanou hlavním zdrojem pro fajnšmekry, kteří čekají na ilegální ripy ve vysoké kvalitě, Tomu odpovídá i zjištění MUSO, že aktivita soukromých bittorrentových trackerů, kam mají přístup jen ověření surfaři, zůstává naopak víceméně stejná – i když je řádově samozřejmě mnohonásobně nižší.  

Diskuze (62) Další článek: Google Chrome dostane s novým updatem mimo přepracovaný design i podporu dotyků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,