Popcorn Time: Piráti mají vlastní Netflix. Funguje skvěle

Představte si Netflix a jeho obří databázi filmů. Přidejte BitTorrent, filmové HD ripy od YIFY/YTS a vznikne kontroverzní Popcorn Time, který poslední týdny čeří vody internetu.

Jedním ze žhavých témat pirátské scény posledních několika týdnů je zánik a následná reinkarnace aplikace Popcorn Time. Pokud jste o ní ještě neslyšeli, vězte, že to je odpověď internetového undergroundu na populární Netflix a další streamovací filmové služby, které nabízejí za přímou úplatu, nebo předplatné možnost přehrávání nejnovějších filmových trháků.

Nebezpečně sexy

Popcorn Time funguje na první pohled vlastně úplně stejně, což může být pro neznalého uživatele docela nebezpečné. Pokud aplikaci spustíte na svém počítači, zobrazí se vám jednoduché okno se sloupcem žánrů a vyhledávačem filmů a velkou šachovnicí vybraných filmů jako třeba na iTunes a zmíněném Netflixu.

Popcorn Time
Popcorn Time je nebezpečně jednoduchý a návykový a jen málokoho by napadlo, že to nebude jen tak

To je vše. Nenajdete zde žádné další nastavení, potřebu přihlašovat se k účtu a cokoliv platit. Prostě stačí vybrat film, načež se zobrazí jeho karta se stručným popisem a plakátem, přepínač kvality mezi HD (720p) a Full HD (1 080p) a tlačítko pro přehrání filmu.

130009548 383518720
Karta s vybraným filmem se stručným popisem, seznamem dostupných titulků a přepínačem kvality 720p a 1 080p. Na druhém snímku pak jednoduchý vyhledávač.

Za něčím podobným bude hledat nějakou lumpárnu asi jen málokdo, a proto aplikace nadchla filmové fanoušky a technologická média. Kde je tedy zakopaný pes? Popcorn Time je dokonale překrytý bittorrentový klient, filmy se tedy nespouštějí z nějakého centrálního internetového serveru, ale přímo z bittorrentové P2P sítě uživatelů, kteří mají vybraný film na svém počítači. Občas se tedy film spustí téměř hned, ale jindy se naopak nedočkáte, protože narazíte na seedy (ti kteří vlastní kopii filmu) s velmi pomalým uploadem, nebo bittorrentovou komunikaci uměle zpomaluje váš internetový operátor.

Smrt a reinkarnace

Zatímco proniknutí do světa BitTorrentu nemusí být pro každého uživatele zrovna nejsnadnější, Popcorn Time je natolik jednoduchý a přímočarý, že se jeho potenciální popularity pochopitelně zalekly autorské svazy a začaly tlačit na jeho původní vývojáře. Ti sice vzdorovali a argumentovali tím, že kód programu jako takový je naprosto legální, v polovině března to však přesto nevydrželi, na stránkách programu se rozloučili s fanoušky a vývoj ustal.

602977482 722315976
Pokud chcete rychle přehrávat filmy bez čekání, musíte mít štěstí na uživatele s rychlým uploadem. V takovém případě pak můžete i relativně rychle skákat z místa na místo. Vlevo datová rychlost cachování při přehrávání 720p, vpravo pak 1 080p. Chce to rychlý internet. 

Nebyl by to však internet, kdyby se vývoje nechopila nějaká další skupina a tou nebyl nikdo jiný než tým producentů populárních pirátských filmových kopií YIFY (dnes YTS). Také těch se Hollywood bojí jako čert kříže, YTS se totiž specializují na výrobu 720p a 1080p MP4 kopií s velmi dobrým poměrem kvalita/velikost. V praxi tak HD film zpravidla dosahuje velikosti okolo 700 MB a ten v plném HD pak zhruba dvojnásobku.

Suma sumárum, filmové kopie od YTS jsou jako dělané pro streamování, poněvadž jsou datově co nejmenší, ale přitom stále dosahují vizuální kvality Netflixu a podobných videopůjčoven. Synergie nového manželství zafungovala a Popcorn Time tak dnes vlastně funguje jako oficiální přehrávač filmů z katalogu YTS. A ten je poměrně slušný, čítá totiž přes čtyři tisíce torrentů výhradně v HD a Full HD.

Nechybí titulky

Tím to ale nekončí. YIFY se nesoustředili pouze na tvorbu ekonomických HD kopií, ale také na adekvátní titulky. Ty schraňuje další katalog YIFY Subtitles a jedná se o kompatibilní verze pro filmy z katalogu YTS.

412939213 778291501
Výběr z přípojených titulků a možnost nahrání lokálních titulků SRT z počítače. Chybné kódování způsobí neplechu.

Popcorn Time této databáze samozřejmě využívá také, na kartě filmu se tedy zobrazí seznam dostupných titulků, mezi kterými pak můžete během přehrávání libovolně přepínat. České titulky zpravidla chybí, popkornový přehrávač ale umožňuje i načtení běžných SRT titulků přímo z vašeho počítače. Program je nicméně ve fázi rané betaverze, takže zatím občas zlobí některé znaky s diakritikou. Problém může vyřešit uložení do UTF-8 v textovém editoru.

385448845 601717471 314312725 
Typická kvalita pirátských filmových ripů od YIFY/YTS uvnitř přehrávače Popcorn

Kde je tedy zakopaný pes?

Zní to všechno jako pohádka. Otevřete program, vyberete si film a spustíte ho… Zdarma. Jenže to má samozřejmě háček. Jak už jsem napsal výše, v nitru se skrývá běžný bittorrentový klient, který nejen že film stahuje od ostatních, což by snad mohlo být podle nejednoho výkladu našeho právního řádu legální (nikoliv však etické), ale on jej samozřejmě v průběhu sledování také sdílí dál ostatním divákům. A to je už problém i v České republice, v praxi totiž tímto pádem dochází k neautorizovanému šíření audiovizuálního díla – je úplně jedno, že tímto způsobem ostatním nasdílíte třeba jen pár kilobajtů až megabajtů dat a nikoliv celý film.

Autoři si jsou kontroverze dobře vědomi, pro jistotu se tedy při prvním spuštění zobrazí jasně srozumitelný text, že používání aplikace může být v dané zemi v rozporu se zákonem. Využívání bittorrentových sítí pro sdílení neautorizovaného obsahu se sice u nás v praxi ještě příliš nekriminalizuje a úřady s ČPÚ většinou stíhají jen velké ryby, které nahrávají na klasická webová úložiště desítky a stovky filmů pro veřejné stahování, majitelé práv a jejich zástupci nicméně přesto reagují, a pokud jejich skenovací mechanizmy v bittorrentové síti zachytí vaši IP adresu, která se účastní šíření díla, mohou se časem obrátit na poskytovatele internetu, který vám pak třeba pohrozí ukončením služby z důvodu porušení podmínek. Není to sice na denním pořádku, ale rozhodně se to občas stane.

6684285
Milý diváku, toto není Netflix, ale pirátský BitTorrent a pouze tvoje zodpovědnost...

Přesto všechno je téměř jisté, že Popcorn Time pro svou jednoduchost a atraktivitu zaujme ohromné množství diváků, kteří si možná ani neuvědomí, že bruslí na tenkém ledě. Skupina YIFY/YTS má přitom mnohem tužší kořínek než původní vývojáři – s autorskými svazy bojuje stejně jako třeba The Pirate Bay na více frontách – a svou práci bere spíše jako poslání. Popcorn Time tedy nejspíše jen tak nezmizí – tedy dokud poskytovatelé internetu pod tíhou žádostí autorských svazů nezačnou aplikovat přísnou politiku QoS na celý torrentový protokol a budou jeho komunikaci uměle zpomalovat. Ostatně to se často děje už dnes třeba ve špičkách u nejednoho ISP.


Poznámka autora: Tímto článkem informuji o fenoménu posledních několika týdnů a rozhodně se nesnažím nabádat čtenáře k jakékoliv činnosti, která by se mohla pohybovat za hranou zákona.

Diskuze (62) Další článek: Video: Nova vyzbrojila televizní rosničky ovladačem Microsoft Kinect

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,