Policie vyšetřuje manipulace okolo soutěže Planety Internetu

Na začátku byl nápad dostat 30 počítačů do nejlepší školy, zvolená forma však byla kritizována jako velmi zneužitelná již od začátku a výsledkem je, že poslední velký podvodný tah bude vyšetřovat policie.
Planeta Internetu začátkem dubna spustila soutěž o nejlepší webovou prezentaci škol, ve které rozhodovaly počty hlasů zaslaných z unikátních e-mailových adres, tedy co adresa to jeden hlas. Kdyby šlo o nějakou nezávaznou soutěž, byl by zvolený nezabezpečený způsob adekvátní. V případě této soutěže šlo ale o výhru v podobě 30 počítačů. Sice poměrně ubohé konfigurace – repasované Pentium 75, 500 MB disk a podobně, ale počítačů. Od samého počátku se tedy vedl boj libovolnými prostředky. Podmínky byly od počátku velmi otevřené a i když je postupně organizátoři zpřísňovali, úspěšné to moc nebylo.

Týden po zahájení soutěže byly podmínky zpřísněny tak, že se počítaly pouze platné e-mailové adresy. Jen pár dní na to se to navíc upravilo s tím, že hlas byl možný jen spolu s ověřovacím kódem zaslaným na zadaný e-mail.

Tedy na všechny opatření se dalo obratem vymyslet jednoduché protiopatření, jak obohatit požadovanou školu. Celý průběh soutěže ale byl ovlivňován nejen zvenčí, ale i přímo samotnými organizátory. Ředitelka základní školy Porubská z Ostravy-Poruby Milana Walderová pro ČTK uvedla: "Zásahy do soutěže byly zřejmé. Najednou nám ubylo 400 bodů. Škole na prvním místě naopak 500 přibylo. Když jsme kontaktovali organizátory, naskočilo nám zpátky 300 bodů".

Podle Planety Internetu však byl s blížícím se koncem soutěže zjištěn neoprávněný zásah do hlasování v soutěži způsobený třetí osobou bez vědomí organizátorů soutěže. V důsledku zásahu došlo k znehodnocení celého hlasovacího mechanismu bez možnosti jakékoliv nápravy ze strany organizátorů projektu.

Po zjištění neoprávněného zásahu byla provedena další bezpečnostní opatření, aby k podobnému zásahu nemohlo dojít, ale výsledky hlasování již nebylo možné považovat za zcela regulérní.

Případ byl předán k prošetření policii, dle ředitele projektu Antonína Drahovzala je k dispozici dostatek důkazů k usvědčení pachatele. Samotná soutěž byla zrušena a počítače budou rozděleny do deseti škol dle výběru organizátorů projektu. Nepodařilo se nám bohužel ředitele projektu zastihnout, abychom se zeptali na technické podrobnosti průniku. Vzhledem k pravidlům soutěže však tento údaj ani není příliš potřeba. V případě této soutěže byly již od samého začátku podmínky nastaveny tak volně, že výsledky prostě nebyly relevantní od prvních hlasů. A pravidla soutěže prakticky sama přímo vybízela školáky k podvádění. Útok hackera byl jen tou pomyslnou třešničkou, která završila dílo zkázy. Nakonec vlastně všechno dopadlo dobře, počítače dostanou školy, které budou hodnoceny podle jiných kritérií, než počet e-mailových hlasů. Zmanipulovat se dá pravda všechno, ale kvůli třem Pentiím 75 se snad již nikdo trápit nebude.

Diskuze (2) Další článek: Microsoft vylepšuje svého messengera

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,