Pokuta od Microsoftu půjde… asi zemědělcům

Čekali byste, že se podpoří počítačová gramotnost nebo rozvoj internetu? Ani nápad. Nemalá část ale půjde i do chudších zemí EU na všeobecný rozvoj – tedy například i k nám.

Po udělení největší pokuty v dějinách EU je nabíledni otázka, kam peníze, pokud je ovšem Microsoft bude muset zaplatit a zaplatí, vlastně půjdou. Mohli bychom poněkud naivně očekávat, že zůstanou alespoň „v oboru“, že budou přímo určeny na rozvoj informačních a komunikačních technologií, když už byly „vytaženy“ ze zisků právě v tomto segmentu, ale chyba lávky. Evropská unie částku rozpustí do svého každoročního gigantického rozpočtu (100 mld. euro, pokuta Microsoftu tedy činí asi půl procenta tohoto rozpočtu), takže peníze nakonec skončí tam, kde končí veškerý rozpočet unie. To, že peníze z pokut zvyšují obecné příjmy unie, samozřejmě může svádět k tomu, aby úředníci a manažeři EU tyto pokuty udělovali pokud možno co nejvyšší. Soudce přece také není honorován za to, jak vysoké tresty udělí.

Jak uvádí BBC, zhruba polovina evropského rozpočtu jde na dotace do zemědělství, a tam tedy skončí polovina pokuty Microsoftu. To je docela bizarní konec ne nehodný socialistických plánovačů – kupujte Windows, pomůžete zemědělství. Další velká část evropského rozpočtu, asi třetina, pak jde na podporu zemí, které v EU patří k chudším; mezi ně bude od května patřit i Česká republika, takže i k nám se v případě zaplacení pokuty dostane něco „Gatesových peněz“. BBC nicméně uvádí, že podle jejích odhadů je zaplacení pokuty zatím hodně vzdáleno; právní bitva prý může trvat i sedm let (!), přičemž samozřejmě není jasné, jak dopadne, a zda bude Microsoft muset částku skutečně zaplatit. Koho bude v té době zajímat nějaký spor o Media Player?

Do rozepře, jak se předpokládalo, se již začíná vkládat americký stát. Vládní skupina pro mezinárodní záležitosti (House Internetional Relations Committee) vyzvala evropského antimonopolního komisaře Montiho, aby se, zjednodušeně řečeno, přestal plést do vnitřních záležitostí USA. Proč se to američtí senátoři domnívají? Veškerý spor o mediální přehrávače se totiž odehrává mezi společnostmi, které mají sídlo v USA a řídí se americkými zákony, tj. mezi společnostmi Microsoft, Real Networks, Time Warner (=WinAmp) a podobně. Kus pravdy tedy mají: evropský antimonopolní komisař totiž jedná, především kvůli zachování rovnovážných podmínek mezi soupeřícími firmami, na podporu slabších v tomto soutěžení. Toto ale americké právo příliš neuznává, neboť zdejším principem je, že silnější zvítězí a slabý podlehne, a většina Američanů nevidí důvod, proč by tomu mělo být jinak a proč by se měl slabší podporovat jenom pro to, že je například méně schopný.

Dle serveru News.com obsahuje zaslaná nóta diplomaticky neobvykle silná slova, která signalizují, že USA rozhodnutí EU mohou chápat jako překročení rámce férových obchodních vztahů mezi oběma subjekty a že Spojené státy mohou zvažovat odvetná opatření, zejména v oblasti investic („… rozhodnutí může způsobit, že americké společnosti budou méně participovat na podnikání v Evropě“). Vida, co možná způsobí jeden celkem bezvýznamný kousek software.

Váš názor Další článek: E-mailový červ Beagle.C

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,