Navigace | Cestování | Waze

Pokud silničáři nebudou připravení na sníh, Waze ano. Řidiči se mohou navzájem upozornit na neprohrnuté silnice

Jednou z výhod navigační aplikace Waze je její komunitní charakter. Spočívá nejen v tom, že při plánování trasy bere v potaz aktuální stav na cestách, ale také v možnosti hlásit události, před kterými jsou ostatní uživatelé jedoucí po stejné cestě s předstihem varováni.

Řidiči tak mohou přímo v aplikaci varovat například před kolonou, nehodou, sraženým zvířetem, probíhajícími pracemi na vozovce, policejní hlídkou, hustou mlhou, krupobitím, záplavami či ledovkou. Nově v nabídce přibyla možnost ohlásit neprohrnutou cestu.

Varování před neprohrnutou cestou

Novou funkci přidali vývojáři na základě doporučení ministerstva dopravy amerického státu Virginie. V některých oblastech budou tato hlášení sdílena s příslušnými orgány v rámci programu Waze for Cities, do kterého je zapojeno více než tisíc měst a dalších partnerů z řad veřejných služeb.

Neuklizené, respektive dle aplikace „neprohrnuté“, cesty lze hlásit ve všech 185 zemích, kde je navigační aplikace Waze k dispozici – tedy i v Česku. Primárně bude tato informace sloužit k varování ostatních řidičů, jež mají naplánovanou cestu přes inkriminovaný úsek.

Hlášení neprohrnuté cesty ve Waze 
Hlášení neprohrnuté cesty ve Waze

Možnost ohlásit neuklizenou cestu se skrývá pod oranžovým plovoucím tlačítkem, jež se v průběhu navigace zobrazuje v pravém dolním rohu aplikace. Tím se uživatel ocitne v nabídce Poslat hlášení, kde bude pokračovat do sekce Nebezpečí. V dalším kroku zvolí možnost Počasí a následně klepne na tlačítko Neprohrnutá cesta s obrázkem sněhové vločky.

Řidiči sobě

Sníh na vozovce je faktorem, který ovlivňuje bezpečnost a může vyvolat nutnost snížit rychlost jízdy. Waze automaticky sbírá informace o úsecích s nižší než obvyklou rychlostí na základě průjezdu svých uživatelů a zobrazuje je v mapě pomocí barevných indikátorů.

Pokud některý z řidičů nahlásí neprohrnutou vozovku, bude díky indikaci v mapě snadněji pochopitelné, proč se v daném místě jezdí pomaleji. Ostatní pak budou moci s předstihem reagovat – například zpomalením a zvýšením pozornosti.

Waze je v tomto směru jednoznačným lídrem – díky komunitě mají uživatelé neustálý a průběžně aktualizovaný přehled téměř o všem, co se děje na cestách. Samotná aplikace je zdarma pro operační systémy Android a iOS, neobsahuje žádné skryté platby, jen při zastavení občas zobrazuje reklamu.

Diskuze (10) Další článek: Prohlížeč od Seznamu má upravený design a nové funkce. Inspiroval se u Opery

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,