Pokročilý 3D monitor bez brýlí i pro náročné hráče

3D monitory s brýlemi jsou na trhu už dlouho, ale mají řadu problémů a negativních vlastností. Nový monitor od DTI splňuje náročné požadavky hráčů i bez nutnosti použití speciálních brýlí.

V prodeji je velká nabídka 3D monitorů, které už jsou poměrně levné. Pro zobrazení 3D je ale nutné použít brýle, což je provázeno řadou neduhů.

I když existují i 3D monitory, které fungují bez brýlí, jejich parametry nestačí pro náročnější uživatele, především ze segmentů hráčů her. Společnost DTI se to ale rozhodla změnit.

3D monitor pro hráče, který nepotřebuje brýle

Společnost DTI (Dimension Technologies) má sice jen asi deset zaměstnanců, už od roku 1989 se ale zabývá vývojem a dodávkami 3D technologií pro velikány jako NASA, US Navy, DARPA a další. A právě zmíněný monitor pro „kokpit budoucnosti“ je už 44. kontraktem, který získali.

cc6d2240a5654684603cc2d83d15e642_large.png
Monitor má úhlopříčku 27 palců a rozlišení Full HD ve 2D i 3D režimu

Ale rozhodli se vyvinuté technologie a patenty použít i pro kvalitní 3D monitor bez brýlí, který splní požadavky náročných hráčů. Jedná se tak o 27palcový displej, který má v režimu 2D rozlišení Full HD a frekvenci 120 Hz.

Oproti jiným řešením je však rozlišení Full HD k dispozici i v režimu 3D. Jas zůstává rovněž stejný v oblasti 300 až 350 nits. Nejen z tohoto důvodu má oficiální označení „Mission Critical 3D“.

V režimu 3D, který je dostupný bez brýlí, totiž nedochází k propadu kvality obrazu. Monitor nevyžaduje, abyste byli v přesné pozici pro výsledný 3D efekt, umožňuje různé umístění před monitorem, aniž by docházelo k nepříjemným „duchům“, kdy se dva rozdílné obrazy pro každé oko začnou promíchávat a ztrácí se tak 3D efekt. Monitor zvládne díky snímání pozice očí zobrazovat 3D obraz až pro dva lidi (čtyři oči) současně. Hloubka obrazu není omezená.

Autostereoskopie bez kompromisů

Monitor je založen na autostereoskopické technologii s lentikulárními čočkami, což některá zařízení a televize také používají. Má to ale neduhy, které jsme již zmiňovali.

4ac706a28c24b77195876baec50f95fe_large.jpg
Prototyp řadiče pro technologii Time Multiplexed Backlight

DTI ale k tomu všemu přidává i vlastní patentovanou technologii Time Multiplexed Backlight, což je zjednodušeně konfigurovatelné přímé podsvícení s odezvou maximálně 7,1 ms, které řídí tok světla pro levé či pravé oko. Žádné snížení jasu, snížení rozlišení či míchání obrazů (crosstalk pod 6 %).

2c823d953393c6c3f9e3c9969422f725_large.jpg

Protože cokoli co se týká obrazu je k posouzení nutné vidět, musíme se zatím bohužel spolehnout na zveřejněné dojmy některých profesionálních uživatelů. Podle prezentovaných vyjádření z Siggraph 2014 jde o „wow“ efekt a vynikající 3D. Tento názor mají přitom i uživatelé, kteří mají zkušenosti se současnými 3D monitory a televizemi.

Předobjednávky na Kickstarteru

DTI zatím spustila kampaň na předobjednávky přímo na Kickstarteru. I když má k dispozici funkční 22palcový prototyp, ještě je potřeba vše doladit a dostat do hromadné výroby. Finální verze monitorů by se dle plánu měly na trh dostat přibližně v polovině příštího roku. A vzhledem k tomu, že to nejsou žádní nováčci v oboru, lze očekávat že to se svými zkušenostmi stihnou.

230e83b3f0651e2cf40ea079903d66cf_large.jpg
Ukázka 22palcového prototypu, který využívá zmíněnou patentovanou technologii pro řízené podsvícení

Pokud jde o kompatibilitu, monitor by neměl mít problém s běžnými 3D hrami a DTI plně podporuje software DDD Tri-Def i pro přehrávání multimediálního obsahu a převodu 2D na 3D. K počítači je možné monitor připojit přes DVI, Displayport nebo HDMI, můžete využívat grafický čip v procesorech AMD i Intel nebo samostatné grafiky od Nvidie a AMD.

Nejnižší cena za 27palcový Mission Critical 3D monitor je 895 dolarů, což je v přepočtu asi 22 000 Kč s DPH. Projekt ale musí samozřejmě dosáhnout svého cíle, který tvůrci stanovili na 150 000 dolarů. Dočkáme se konečně použitelných 3D monitorů bez brýlí? Doufejme, že ano.

Diskuze (5) Další článek: Yahoo postihl velký výpadek e-mailu. Na vině je poškozený kabel

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,