Poklad na stříbrném jezeře

Celý týden jsme prožili v příjemné společnosti služeb Windows Live. Z těch, které jsme si nestihli představit, se na krátkou návštěvu zastavme u Silverlightu.

Věnujme poslední velký článek našeho týdne s Windows Live malému nahlédnutí na jednu z dosud nezmíněných zajímavých technologií. Je ve své rodině jedna z nejmladších, přesto se příbuzných spíše straní. Slouží pro vytváření toho, čemu říkáme bohaté internetové aplikace. V dobách svého vývoje při plánování Windows Vista se skrývala pod krycím názvem Windows Presentation Foundation / Everywhere. Jednou nejspíš bude velkou konkurencí Adobe Flashe. Víme?

Microsoft Silverlight

Se Silverlightem se typicky setkáte ve svém webovém prohlížeči. Zastává totiž prakticky tutéž úlohu jako Flash. Doručí vám multimediální či interaktivní obsah. Vše, co prosté XHTML neumí a na co ani AJAX nestačí. Aby prohlížeč Silverlight podporoval, musí, opět stejně jako u Flashe, mít k dispozici zásuvný modul, který to umožní.

Plugin je v současnosti dostupný pro Internet Explorer 6 SP2 na Windows XP/2003 i IE7 na Windows XP a Vista. Na Windows XP, Server 2003, Vista a Mac OS X 10.4.8 je zároveň podporován provoz Silverlightu v prohlížečích od Mozilly a Safari. Podpora pro Linux se připravuje v rámci projektu Moonlight, který je svobodnou a open-source implementací Silverlightu vyvíjenou v rámci projektu Mono ve spolupráci se společností Novell.

Širšího nasazení co do počtu prohlížečů a platforem se dočká nadcházející verze Silverlight 1.1, která mimo to přinese podporu programování chování aplikace ve VB.NET, C#, IronRuby, IronPythonu, PHP a dalších dynamických programovacích jazycích. V současnosti (vere 1.0) mohou být akce skriptovány pouze manipulací XML prostřednictvím DOM rozhraní pomocí JavaScriptu, což je přístup principielně podobný AJAXu. Popisy objektů v Silverlight aplikacích jsou zapsány pomocí XAML (rozšiřitelný aplikační značkovací jazyk). To umožňuje jejich snadnou editovatelnost a zejména (v porovnání s Flashem) jednoduchou indexovatelnost webovými vyhledávači.

Média

Silverlight zvládá podobné úlohy jako Flash. Subjektivním pocitem je dokonce zvládá lépe. Flash je v některých nasazeních až příliš těkopádný a náročný na zdroje. S podobně se chovající Silverlightovou aplikací jsem se doposud nesetkal. Vše, na co jsem zatím na webu narazil, fungovalo hladce a s grácií.

Abyste také měli představu, nabízím ke zhlédnutí několik technologických ukázek či rovnou funkčních aplikacíIntersoft WebUI Sirius, Silverlight Shadow či Včera představená služba Popfly. Silverlight je využitelný i ke streamování multimédií bez potřeby nainstalovaných přehrávačů. Podporovány jsou soubory Windows Media Video, Windows Media Audio, MP3 a video kódované jako VC-1 (ASF). Skoro samozřejmostí již je podpora streamování HD videa 720p. Přímou podporu pro export videa i se Silverlight přehrávačem má nedávno recenzovaný program Microsoft Expression Encoder.

Tip: Silverlight využívá mimo jiné i archív videí Microsoft TechNet Spotlight. Podívejte se.

Vývojové nástroje

Primárním nástrojem každého Silverlight vývojáře bude Visual Studio 2008, které Microsoft dokončil tento týden a oficiálně jej uvede na trh na konci února 2008. V přípravách je doplněk Microsoft Silverlight Tools for Visual Studio 2008, který umožní vývoj v .NET jazycích, tedy pro Silverlight 1.1. Pro seriózní vývoj nebude příliš použitelná Express edice Visual Studia.

K návrhu designu a rozhraní je předurčena sada Microsoft Expression, konkrétně nástroje Design a připravovaný Blend 2.0. O videích programu Expression Encoder již byla řeč výše.

Kam s ním?

Prvním Silverlight vývojářům nabízí Microsoft zdarma čtyři gigabajty prostoru pro hostování Silverlight aplikací. Své aplikace na serveru Streaming.Live.com ale může hostovat každý vlastník Windows Live ID. Praktické využití je jako bezplatný server pro streamování videí vyexportovaných z Expression Encoderu. Bohužel služba je limitována datovým tokem 700 kb/s a maximální velikostí vkládaného videa 22 MB. Tato omezení padnou, jakmile se služba dostane ze současné fáze betatestování. Pak bude každému k dispozici milión minut streamovaného videa každý měsíc, případně neomezené streamování za cenu vkládané reklamy, nebo měsíčního poplatku.

Tipněte si v diskuzi: Porazí někdy Silverlight Flash?

Diskuze (20) Další článek: Google News konečně v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,