Pohled na mobilitu práce tak trochu jinak

(inzerce) Mobilní uživatelé firemní interní sítě. Vymoženost, která umožňuje uzavírat smlouvy krátce po prvním setkání obou stran. Díky tomu se partneři setkávat prakticky nemusí.

Server.jpgKaždý luxus má ale své mouchy.A obzvláště při práci s firemními daty byste si jich měli být dobře vědomi. Pokud svoji komunikaci nezabezpečíte, nabízíte ji komukoliv, kdo ji „odposlechne“ k nahlédnutí. A věřte, že takových příležitostí je velká spousta – libovolná veřejná wi-fi síť či internetová kavárna, dokonce i síť Vašeho obchodního partnera. A samozřejmě, pokud se přímo stanete cílem hackera, nebude pro něj těžké Vás najít. Dá se tedy říci, že internet jako takový je obrovskou hrozbou.

Jak se tedy bránit proti „odposlechu“? První věcí je samozřejmě „izolace Vaší interní komunikace od internetu“, a to pomocí VPN (Virtual Private Network). Ovšem i VPN síť je napadnutelná a odposlechnutelná. Vyplatí se proto VPN komunikaci šifrovat. Většina zařízení pro zabezpečené VPN sítě často nabízí také přidanou hodnotu formou podpůrných a doplňkových služeb.

Dell SonicWALL SRA

Dell SonicWall.pngSonicWALL (nyní již DELL SonicWALL s ohledem na nedávnou akvizici), firma zabývající se výrobou bezpečnostních appliancí už mnoho let, nabízí (nejen) zařízení pro zabezpečené VPN, ale i hardwarové firewally a řešení pro automatizované zálohování. Její portfolio pokrývá potřeby nejmenších firem i největších korporací. Analytickou firmou Gartner je již několik let považována za vizionáře pro své unikátní technologie a služby.

Dnes již takřka neoddělitelnou součástí hardwarových VPN bran bývá šifrovaná (SSL) VPN. DELL SonicWALL se však nespokojil pouze se strohou zabezpečenou sítí. Jejich SRA (Secure Remote Access) řešení nabízejí také například funkci Advanced End Point Control, která Vám umožní prosadit konkrétní firemní politiky v určitých oblastech sítě, případně pro konkrétní stanice (uživatele). Není tak problém například specifikovat práva a podmínky pro zákaznický kiosek ve vzdálené prodejně či umožnit Vašemu obchodnímu partnerovi přístup pouze k materiálům, které potřebuje.

Klíčové vlastnosti

Jednoduchá integrace řešení prakticky za jakýkoliv firewall bez nutnosti zásahu do stávající infrastruktury.

SonicWall klient zajišťuje přístup k firemním zdrojům, službám a aplikacím.

Customizovatelný webový portál zajišťuje přístup uživatelů k firemním zdrojům dle nastavené politiky.

SonicWALL Virtual Assist dovoluje technikům poskytování vzdáleného supportu při využití stávající infrastruktury.

SonicWALL Virtual Appliance možnost nasazení virtuálního stroje, běžícím na VMWare ESX (verze 4.0 a vyšší).

Možnost využití dvoufaktorové autentizace s jednorázovými hesly generovanými appliancí a zaslanými prostřednictvím emailu.

Podpora mobilních zařízení zajišťuje uživatelům větší flexibilitu (Windows Mobile, Android a iOS).

Load Balancing je možné využít pro rozložení zátěže mezi více webových serverů.

Pro zajištění vysoké dostupnosti je možné nasazení řešení v HA clusteru.

Multiplatformní podpora Windows, MAC, Linux, Android, iOS a Windows Mobile.
 

V případě, že by nastala neočekávaná situace, například ve formě živelné pohromy, a bylo by nutné okamžitě navýšit počet možných připojení, nabízí DELL SonicWALL takzvaný Spike License Pack. Díky němu mohou Vaši zaměstnanci pracovat z pohodlí domova, z libovolného operačního systému a produktivita firmy tak neupadá. Navíc administrátor má možnost kdykoli navýšený počet uživatelů zapnout/vypnout nebo nastavit systém tak, aby při překročení maximálního počtu uživatelů aktivoval Spike License automaticky.

Pro firmy např. s e-shopem bude zajímavý Webový Aplikační Firewall, odolávající útokům OWASP Top 10 a splňující standard PCI DSS. Nabízí inspekci šifrovaného provozu, Data Loss Prevention, kontrolu přístupu, možnost redundance a zvýšené dostupnosti. Samozřejmostí je detailní administrace, logování a reporting.

Velice zajímavou funkcí je také Secure Virtual Assist/Access/Meeting. Secure Virtual Assist umožní Vašim technikům poskytnout vzdálenou podporu i v případě, že k Vašemu počítači nemají přístup. Secure Virtual Access zajišťuje zabezpečený vzdálený přístup k Vašemu počítači odkudkoli. Secure Virtual Meeting pak nabízí možnost virtuální schůzky. Všechny služby Secure Virtual Assist/Access/Meeting ke svému fungování využívají sdílení/ovládání plochy společně s hlasovou či textovou komunikací.

Samozřejmostí je i vzdálená správa, a to včetně reportingu, analýz a statistik s hierarchickým uspořádáním. Odkudkoli tak můžete sledovat a spravovat vytížení Vaší VPN sítě.

Portfolio produktů společnosti DELL SonicWALL pro oblast bezpečného vzdáleného přístupu tvoří několik modelových řad hardwarových SSL VPN bran, k dispozici je i řešení v podobě virtuálního stroje. Dostupná je i možnost dvoufaktorové autentizace s jednorázovými hesly, zasílanými prostřednictvím emailu. Všechna řešení pak podporují multiplatformní přístup (Windows, MAC, Linux, Windows Mobile, Android a iOS).

VAD distributorem produktů DELL SonicWALL pro ČR a Slovensko je společnost COMGUARD a.s. www.comguard.cz

Ondřej Panáček, Inside Sales, COMGUARD a.s. 

 SonicWall.png

Další článek: Microsoft k post-PC éře: Myslíme si, že se Apple plete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,