Podzimní barvy ve stylu Nokia

Finskou společnost Nokia si představujeme spíše s mobilními telefony. Vedle toho ale Nokia nabízí také špičkové monitory a displeje.
Finskou společnost Nokia si představujeme spíše s mobilními telefony, kde je světovou jedničkou, a se síťovými prvky a řešeními. Vedle toho Nokia nabízí také špičkové monitory a displeje.

Mezi její novinky, představené tento podzim, patří monitory řady 440. Model 449ZA má úhlopříčku 15 palců a pracuje s horizontální rozmítací frekvencí 70 kHz, 17palcový 447ZA Plus používá frekvenci 86 kHz, monitor 445ZA pak má úhlopříčku 21 palců a pracuje s frekvencí 110 kHz. Jsou připraveny pro multimediální aplikace díky vestavěnému směrovému mikrofonu a reproduktorům.

Tyto monitory doplňují celkovou řadu, tvořenou ještě 17palcovým 447PRO, 19palcovým 446PRO a 21palcovým 445PRO. Modely 447PRO a 446PRO jsou nové. Všechny tyto monitory jsou ploché — používají technologii FlatAG (FD Trinitron), kromě toho mají sníženou odrazivost a lze u nich nastavit teplotu barev.

LCD si razí cestu
Díky stále zlepšující se technologii plochých panelů LCD klesá jejich cena a objem jejich výroby se zdvojnásobuje každé dva roky. Ploché displeje LCD mají oproti klasickým obrazovkovým monitorům řadu výhod — vysoký kontrast, pixelovou ostrost, jednotnou konvergenci, sníženou odrazivost, a nulové geometrické zkreslení. Nezanedbatelným pro je pak i otázka ergonomie. Nokia se proto věnuje přes některé nevýhody oproti klasickým obrazovkám i jejich výrobě — sem patří náchylnost k defektům pixelů, nižší barevná ostrost, obraz v jiných režimech než při nativním rozlišení nedosahuje vysoké kvality, vyšší cena byla zmíněna, grafické karty v PC jsou navíc většinou analogové.

LCD-displej Nokia 800PRO má úhlopříčku 18,1 palce, dává však k dispozici stejnou pracovní plochu jako 20palcový monitor (u těch se bere rozměr úhlopříčky jako vzdálenost mezi upevňovacími oky pro šrouby). Rozlišení displeje 800PRO je 1 280 x 1 024 bodů, obraz je viditelný v pozorovacím úhlu 160 stupňů, dosahuje kontrastu 300:1, jasu 235 kandely na metr čtvereční (pro neznalé — paprsek z tohoto monitoru vás může srazit ze židle pod stůl; humor), a zobrazuje 16,7 milionu barev. Může být připojen ke dvěma analogovým zdrojům signálu, nebo naráz k jednomu analogovému a digitálnímu; přímé digitální rozhraní přitom eliminuje potřebu převodu signálu z analogového na digitální. Připojení je možné přes USB.

Produkty Nokia, tj. monitory i zařízení GSM, u nás distribuuje společnost Agora Plus.

Váš názor Další článek: Pozor na spuštěné programy při vypínání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,