Podrobnosti o levném SSD Intel X25-X s kapacitou 40 GB

Společnost Intel nabízí již druhou generaci svých SSD, které jsou vyráběny novou 34nm technologií. V prodeji jsou zatím verze X25-M, které jsou složeny z MLC čipů, a dražší X25-E s SLC čipy. Jak jsme vás již dříve informovali, v prodeji budou také levné 40GB SSD s označením X25-X.

SSD Intel X25-X budou k dostání zatím pouze v kapacitě 40 GB, což na operační systém a nejpoužívanější programy jistě bohatě stačí. Podobně jako X25-M, jsou založeny na MLC čipech a vzhledem k nižší ceně, počítejte také s nižší rychlostí. V případě čtení se jedná o slušných 170 MB/s, zápis však probíhá rychlostí kolem 35 MB/s, což je přibližně dvakrát méně, než u modelů X25-M.

Vzhledem k tomu, že většinu času je potřeba spíše čtení, není to při běžném používání tak velký problém. Hlavní výhoda SSD je totiž v nízké přístupové době, pevný disk tak ve srovnání s tímto modelem bude pravděpodobně rychlejší pouze u zápisu velkého souboru.

Kromě žádné hlučnosti je nespornou výhodou také opravdu nízká spotřeba 90 mW, v klidu pak pouze 75 mW. Cena tohoto modelu by se mohla pohybovat kolem 2 000 Kč s DPH, na trhu se objeví koncem tohoto roku.

inte-ssd.jpg

Diskuze (12) Další článek: Intel Atom N450 a N470: s integrovaným grafickým čipem i vyšší frekvencí

Témata článku: , , , , , , , ,