Podložte své procesory

Přehled s rady a tipy pro výběr té správné základní desky pro váš procesor. Bonusový článek pro předplatitele.

Bez spolehlivé základní desky se v počítači neobejdete a vybrat tu pravou ve skutečné džungli čipových sad a jejich výrobců rozhodně není snadné. V našem přehledu proto najdete řadu užitečných rad a tipů, které vám její výběr jistě výrazně usnadní. Nedejte se oklamat marketingovými žvásty!

Prvním rozhodnutím, které vás čeká ještě před započetím hledání základní desky, je výběr mezi platformou AMD a Intel. Obecně lze říci, že pro méně náročné uživatele bude lepší volbou AMD kvůli levným procesorům i deskám a naopak přetaktovávači či nároční uživatelé požadující nejvyšší možný výkon upřednostní Intel. Jako výhoda se může zdát i podpora DDR3 paměťových modulů u čipových sad Intel X38 a X48. Tyto moduly jsou však oproti DDR2 značně předražené a nárůst výkonu je kvůli vyšším latencím velmi malý. Z tohoto důvodu zůstávají DDR2 moduly jako lepší volba. V budoucnu se však jistě DDR3 paměti uchytí především díky vyšším provozním frekvencím a zlevnění jejich výroby.

Příliš horka škodí

Mezi klíčové parametry, které odlišují levné a drahé desky, patří nepochybně i možnosti zvyšování frekvence procesoru přetaktováním. K tomu právě potřebujete kvalitní základní desku, jejíž BIOS bude umožňovat nejen změnu FSB, ale také násobiče frekvence procesoru a pamětí. To sice většina základních desek umí, ale především méně kvalitní a levnější i po mírném zvýšení taktů nemusí pracovat správně. Drahé a levné desky se tak od sebe liší nejen ve výbavě, ale především v možnostech nastavení BIOSu a v hodnotě dosaženého přetaktování. Záleží jak na osazené čipové sadě, která může mít vysoké přetaktování zablokováno, tak na kvalitě použitých součástek. Tyto vlastnosti samozřejmě testujeme i v recenzích, kde si mohou právě náročnější z vás dobře vybrat.

Příliš velké zahřívání součástek na desce není žádoucí jak kvůli snižování jejich životnosti, tak z důvodu nepříjemného ohřívání vzduchu ve skříni. S vyšším zahříváním jde ruku v ruce také vyšší spotřeba desky. Nejlépe na tom jsou čipové sady AMD či střední třída Intelu a naopak obvykle hůře sady nVidia. Hlavně u nejvyšších řad nForce (680, 780 atp.) nutno počítat s komplikovaným systémem chlazení. Desky s aktivním chlazením jsou již naštěstí spíše výjimkou.

Dostatek vstupů a výstupů

Integrované zvukové kodeky na základních deskách poskytují dostatečně kvalitní zvuk i pro běžný poslech na sluchátkách. Mohou se však stále vyskytnout desky, jejichž zvukový výstup je náchylný na rušení. U nejdražších desek se proto zvukový kodek i další části výstupního řetězce umísťují na oddělenou kartu nebo modul. Rušení se můžete také zcela vyhnout použitím digitálního optického či koaxiálního výstupu, jenž se vyskytuje na vybavenějších deskách. K jeho nasazení však potřebujete digitální dekodér.

Abyste nemuseli dokupovat nejrůznější řadiče pro připojení externích i interních zařízení, není od věci dívat se po dobře vybavené desce. Interní karty do slotů PCIe ×1 či ×4 mohou být mnohem dražší než PCI karty, PCI slotům tedy stále ještě neodzvonilo a není od věci jich mít na desce co nejvíce. USB portů také není nikdy dost, porty FireWire zase tak často nevyužijete, nevlastníte-li digitální kameru či externí pevný disk s tímto rozhraním.Větší počet SATA portů se zase hodí například pro zvyšování diskové kapacity. Velice užitečné může být i velmi rychlé rozhraní eSATA pro připojení externích pevných disků. To svou rychlostí několikanásobně předčí USB.

Dbejte i na rozložení komponent na desce a alespoň přibližně si na ní představte již osazený vámi vybraný procesorový chladič a grafickou kartu. U řady desek kvůli nevhodnému uspořádání může dojít ke kolizi s chladičem čipové sady nebo ke znepřístupnění některých portů (většinou SATA).Vezměte také v úvahu fakt, že grafická karta zabere o jeden slot více kvůli nasávání studeného vzduchu. Dívejte se také, kde se nachází například hlavní napájecí konektor, jehož umístění uprostřed desky je zcela nevyhovující.

Jak se při výběru desky nespálit

  1. Dobře vybavená deska vám ušetří starosti s rozšířením možností počítače v budoucnu.
  2. Při koupi absolutní novinky riskujete prožívání jejich dětských nemocí. Osvědčené čipové sady a desky s vyzrálým BIOSem jsou nejlepší volbou.
  3. Spolehlivost desky se jen tak od pohledu nepozná, můžete se však poohlédnout po modelech s kvalitními součástkami. Kondenzátory s celokovovým obalem a zalité cívky jsou dobrým znamením pro dlouhou životnost.
  4. Nechceme tvrdit, že levné věci jsou špatné, ale příliš šetřit se prostě nevyplatí. Porovnejte si dostupné modely a vyhněte se těm, které mají příliš očesanou funkční výbavu, součástky nebo i chlazení.
  5. Pokud neplánujete hrát nejnovější hry, kupte si desku s integrovanou grafikou. Výkonnější kartu si můžete dokoupit i později.

Nové technologie

Hypertransport 3.0

Nová verze HyperTransportu přináší především vyšší rychlost způsobenou zvýšeným taktem z původních 1,4 GHz (u HT 2.0) na 2,6 GHz (zvládne i 2,4; 2,0 a 1,8 GHz). Sběrnice umí pracovat jako 16bitová, nebo v rozděleném režimu na dvojici 8bitových linek. Maximální propustnosti podle specifikací vzrostou z 11,2 GB/s u HT 2.0 až na 20,8 GB/s. Praktické využití u stolních počítačů je však velmi malé, protože i původní rychlost bohatě postačovala. Své využití najde HT 3.0 hlavně u serverů a nejvybavenějších pracovních stanic pro profíky.

PCI Express 2.0

Čipové sady AMD 770, 790, Intel X38, X48 a také nVidia 750, 780 a 790 jsou vybaveny novou verzí PCI Express rozhraním ve verzi 2.0. Ta je naštěstí zpětně kompatibilní s PCI Express 1.0 (1.1), kterou používá drtivá většina grafik, a najdete je na starších deskách. Nabízí zvýšení propustnosti jedné PCIe linky z 250 MB/s až na 500 MB/s. Reálný přínos tohoto zrychlení zatím není příliš hmatatelný, nejvíce by se mohl projevit při zapojení několika Radeonů do režimu CrossFire, protože ty komunikují hlavně přes PCIe sběrnici. Větší nárůst poznáte až u ještě nepředstavených nejvýkonnějších grafik, které by již nové rozhraní využít mohly, nepůjde však o nic přelomového.

Čipové sady pro procesory Intel

Čipových sad pro procesory Intel existuje velmi velké množství, s přihlédnutím k podpoře procesorů s 1 333MHz FSB sběrnicí se však jejich okruh zužuje. Desky se staršími čipovými sadami Intel P/G/Q965, či dokonce Intel 945 či 975X se již příliš nevyplatí kupovat a nejlepší volbou pro běžný počítač bez integrované grafiky je dnes Intel P35. Pro šetřivé a méně náročné uživatele může být ještě zajímavá ořezaná verze P31 a naopak pro extrémní přetaktovávače a velmi náročné uživatele se nabízí plně vybavená Intel X38. Pomyslnou špičku ledovce představuje čipová sada Intel X48, u které však najdete oproti X38 jen kosmetické úpravy.

Za úvahu stojí i čipové sady nVidia, které mají výhodu v možnosti odděleného taktování pamětí a FSB po velmi malých krůčcích. Vyplatí se tak koupě především nForce 650i, ale nForce 680i již kvůli svému vysokému zahřívání a ceně tak dobrou volbou není. nVidia však nespí a v brzké době se můžeme těšit na nové čipové sady s podporou PCI Express 2.0nForce 750i, 780i a novou špičku v podobě 790i pro DDR3. Ostatní výrobci čipových sad, jako jsou SiS či Via, nemají téměř co nabídnout a pár ušetřených stovek za výběhové základní desky s nižším výkonem i horší kompatibilitou skutečně nestojí.

Čipové sady pro procesory AMD

Ještě donedávna byly nejrozumnější volbou pro procesory AMD čipové sady nVidia nForce 500 až 590 s tím, že rozdíly mezi jednotlivými sadami nForce jsou patrné především ve výbavě, počtu PCIe linek a nakonec i v přetaktovatelnosti, kdy z čipových sad nForce 570 a 590 dostanete nejvyšší výkon. Po příchodu čipových sad AMD ze série Spider je však především v oblasti střední a vyšší třídy nejlepší sáhnout po AMD 770, 790X a 790FX. Tyto novinky totiž přinášejí oproti nForce nižší spotřebu i zahřívání, HyperTransport 3.0, socket AM2+ a sběrnici PCI Express 2.0. Čipová sada AMD 770 uspokojí každého méně náročného uživatele, který nepotřebuje více PCIe ×16 slotů.

Pokud potřebujete dva sloty PCIe ×16 např. pro provozování grafických karet v režimu CrossFire, můžete sáhnout po vybavenější AMD 790X. Nevýhodou těchto dvou sad je však zatím malý výběr dostupných základních desek. Vlajková loď platformy Spider, AMD 790FX, zaujme především možností provozování tří až čtyř grafických karet současně zapojených do režimu CrossFire X.

Posledním výrobcem čipových sad pro AMD je VIA, která se však namísto uvádění nových čipových sad soustřeďuje na úsporné procesory a mini/nano/piko ITX platformy.

Současné procesory AMD lze osadit do patic AM2 nebo AM2+. Obě jsou naštěstí vzájemně kompatibilní, pouze s tím rozdílem, že s procesorem pro AM2+ (Phenom) osazeným v patici AM2 nelze využít všech nových šetřicích funkcí, pracovat však bude bez problémů.

Slovníček pojmů

HDMI – Digitální rozhraní pro připojení velkoformátových televizorů či LCD panelů, jenž umožňuje přenos obrazu i zvuku po jediném kabelu ve vysoké kvalitě

HDCP – Soubor prostředků pro dekódování chráněného videa. Pro korektní přehrání Blu-Ray či HD DVD disku s tímto stupněm ochrany musí všechen hardware podílející se na zobrazení videa podporovat HDCP.

DVI – Digitální výstup pro připojení LCD panelu. Verze D obsahuje pouze digitální složku, verzi I můžete s redukcí použít i pro analogové připojení

D-Sub – Analogový výstup grafické karty pro připojení monitoru

Spider – Rodina procesorů AMD Phenom, čipových sad AMD 770 a 790 a grafických karet AMD Radeon 3XX0

Bearlake – Rodina čipových sad Intel P31, P35, X38, X48, G31, G33, Q35 a G35.

Integrované grafické karty

Pokud nehrajete moderní počítačové hry a nejste příznivci vysokého přetaktování, můžete výrazně ušetřit koupí základní desky s integrovaným grafickým jádrem. Dnešní integrované grafiky již nejsou tak omezené jako dříve a i díky podpoře rozhraní DirectX 9 nebo nově i 10 si na nich můžete zahrát řadu starších méně náročných her. U platformy AMD již odzvonilo velmi oblíbeným čipovým sadám nForce 410 až 430 a mnohem více se vyplatí koupě základní desky s nForce 630a nebo ještě lépe AMD 690G. Obě tyto sady obsahují podporu portů DVI-D a HDMI výstupu s HDCP. Co se týče výkonu integrovaných grafických jader, jsou na tom obě podobně s tím, že se severní můstek AMD 690G mnohem méně zahřívá.

Platformě Intel i v oblasti integrovaných grafik tradičně vládne sám Intel se svými sadami Intel G31, G33, Q35 a G35. První dvě jsou určeny pro méně náročné uživatele, zatímco Q35 a G35 obsahují podporu DVI-D a HDMI rozhraní. Intel G35 obsahuje dokonce integrovanou DirectX 10 grafiku, což však kvůli jejímu nízkému výkonu nijak nevyužijete. Zajímavější je podpora hardwarové akcelerace 1 080p videa. Pozadu nezůstává ani nVidia, která na svých nForce 7100 a 7150 nabízí také bohatou výbavu, ovšem za nižší cenu. Čipové sady Intel jsou však mírně rychlejší, co se grafického výkonu týče, a také se znatelně méně zahřívají. Díky lepším ovladačům jsou však nForce ve hrách rychlejší a méně problémové, navíc si zanedlouho vyzkoušíme nForce 8200 s plnou podporou DirectX 10 a akcelerací všech HD formátů. Kvůli chybějící podpoře 1 333 MHz FSB sběrnice a jen mírně nižší ceně desek již nemá příliš smysl uvažovat o starších čipových sadách Intel G965 a Intel Q965.

Integrované grafické jádra (AMD)Biostar TF7050-M2 (nVidia GeForce 7050PV)DFI C51PV-M2/G (nVidia GeForce 6150)Sapphire PI HDMI (ATI Radeon X1250)
3DMark2001 SE (10)6 3575 5906 061
3DMark03 (10)1 7321 3991 789
3DMark05 (10)8006751 069
Half Life 2 (10)30,527,532,8
Half Life 2 (12)19,717,820,7
Call Of Duty (8)84,667,48,5
Call Of Duty (10)63,645,28,3
Call Of Duty (12)42,329,07,6
Wolfenstein: E.T. (8)37,035,133,7
Wolfenstein: E.T. (10)25,222,823,4
Wolfenstein: E.T. (12)16,614,515,9
SpecViewPerf 7.1 light0610,311,010,6

Integrované grafické jádra (Intel)Abit Fatal1ty F-190HD (ATI Radeon Xpress 1250)grafická karta Club3D ATI X300 SEGigabyte 73UM-S2H (nVidia GeForce 7150)Asus P5E-VM HDMI (Intel GMA X3500)MSI G33M-F (Intel GMA 3100)ASRock ConRoe1333-DVI/H R2.0 (Intel GMA 950)Asus P5B-VM (Intel GMA X3000)
3DMark03 (10)3595196921952418241721961963
3DMark05 (10)1747112610551024843745733
Half Life 2 (10)67,069,033,336,2
Half Life 2 (12)42,643,721,116,6
Wolfenstein: E.T. (8)69,741,242,945,453,452,726,2
Wolfenstein: E.T. (10)58,127,429,535,445,945,125,4
Wolfenstein: E.T. (12)40,117,419,923,933,833,220,2

ZÁKLADNÍ DESKY INTELVýkon [20 %]Chlazení a spotřeba [20%]BIOS [15 %]Ergonomie a zvuk [15 %]Vybavení [30 %]Celkem
1. Abit IP35 Pro7,69,48,69,37,58,34
2. Asus Striker Extreme8,56,89,97,88,28,15
3. Gigabyte N680SLI-DQ6 (rev. 1.0)8,65,58,88,48,37,88
4. Asus P5B Premium Vista Edition8,07,27,99,47,27,81
5. DFI LanParty UT NF680i SLI-T2R8,16,98,77,87,77,78
6. Asus P5K Deluxe/WiFi-AP7,78,08,18,47,27,77
7. Gigabyte P35-DQ66,77,79,48,37,37,74
8. Abit AB9 Quad GT7,97,78,29,06,67,67
9. Gigabyte P35-DS3P rev. 1.06,77,29,58,86,87,59
10. MSI P35 Platinum7,18,38,37,76,77,47
11. DFI Infinity P965-S7,67,28,09,66,07,40
12. MSI P6N Diamond8,35,57,48,57,37,33
13. Gigabyte N650SLI-DS48,16,29,27,86,37,29
14. MSI P6N SLI7,66,47,18,25,86,84
15. MSI P35 Neo Combo7,66,17,57,94,96,52
16. ASRock 4Core1333-Viiv7,67,63,05,56,26,17
17. Biostar TP35D2-A7 ver. 5.07,66,76,75,54,76,11
18. Intel DP35DP Dragontail7,45,80,06,86,05,45
19. Intel DP965LT Lemont7,66,20,66,25,35,34
20. Albatron PX945P (ver. 2.0)6,57,73,65,03,45,14

ZÁKLADNÍ DESKY INTEL (s integrovanou grafikou)Výkon [20 %]Chlazení a spotřeba [20%]BIOS [15 %]Ergonomie a zvuk [15 %]Vybavení [30 %]Celkem
1. Abit Fatal1ty F-190HD7,19,06,38,47,37,62
2. MSI G33M-F8,36,26,58,07,17,21
3. ASRock 4Core1333-FullHD7,47,94,75,77,46,83
4. Biostar G965 Micro 7758,07,95,86,65,46,63
5. Asus P5B-VM8,94,65,05,77,26,47
6. Gigabyte 965GM-S2 (rev. 2.0)7,15,34,17,67,26,39
7. ASRock ConRoe1333-DVI/H R2.07,57,53,05,06,06,00
8. Intel DG965RY Rogers City8,65,60,85,97,15,98

ZÁKLADNÍ DESKY AMDSyntetický výkon [12 %]Aplikační výkon [25 %]Chlazení [8%]BIOS [8 %]Zvuk [5%]Vybavení [42 %]Celkem
1. Gigabyte GA-M59SLI-S5 rev. 1.07,59,06,98,57,98,38,26
2. Asus Crosshair7,37,18,29,76,69,18,22
3. DFI LanParty UT NF590 SLI-M2R/G6,97,47,29,28,28,47,93
4. Biostar TForce 590 SLI Deluxe7,08,06,88,47,88,37,92
5. MSI K9N Diamond5,98,17,17,99,48,27,85
6. Abit Fatal1ty AN9 32X6,67,06,78,67,98,17,55
7. Gigabyte GA-M57SLI-S47,07,96,58,37,66,87,25
8. Gigabyte GA-M55S-S3 (rev. 1.0)8,08,66,27,07,66,07,08
9. Asus M2R32-MVP7,15,97,18,08,27,06,88
10. DFI Infinity CFX3200-M2/G5,66,27,88,47,86,96,78
11. Foxconn N570SM2AA-8EKRS2H5,46,35,57,27,97,46,74
12. MSI K9N Ultra-2F7,77,96,55,47,55,96,72
13. Asus M2N-E SLI6,97,96,35,38,06,06,65
14. Biostar TForce 5506,97,27,47,56,65,76,54
15. Asus M2N4-SLI7,37,66,45,36,05,96,49
16. ASRock ALiveNF5-eSATA2+6,46,76,77,37,55,96,44
17. Asus M2N-E6,66,66,96,98,05,76,35
18. MSI K9N Neo-F7,68,07,33,66,85,16,28
19. Abit KN9S5,56,28,27,66,65,25,97
20. Asus M2V6,36,37,84,66,94,75,62
21. Asus M2A-MVP4,64,27,15,67,26,15,54

ZÁKLADNÍ DESKY AMD s integrovanou grafikouSyntetický výkon [14 %]Aplikační výkon [25 %]Chlazení [8%]BIOS [8 %]Zvuk [5%]Vybavení [40 %]Celkem
1. Abit NF-M2 nView7,96,97,99,59,08,78,17
2. DFI Infinity C51PV-M2/G8,37,47,17,67,88,57,96
3. Biostar TA690G AM26,27,37,69,26,48,17,58
4. Gigabyte GA-M61PM-S2 rev. 1.07,37,56,13,97,18,07,26
5. ASRock ALiveNF6G-DVI8,66,45,97,46,97,17,05
6. Foxconn 6100M2MA-8EKRS2H6,76,75,75,46,87,26,72
7. Asus M2N-MX/DVI25,76,16,16,87,27,46,66
8. ECS AMD690GM-M2 (v1.0a)5,76,97,54,06,37,16,63
9. MSI K9NBPM2-FID5,16,87,71,16,37,56,44
10. MSI K9AGM2-V5,35,36,30,37,86,15,42

 

Další článek: Posun Windows Seven na rok 2011 je spíše nereálný

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,