Podívejte se, jak se „suší“ webové stránky serveru velikosti Živě.cz

Výpadky webových stránek jsou při velikosti globálního internetu na denním pořádku. Stává se to prostě pořád a stěží tomu dokážeme někdy zcela zabránit. Své výpadky zažilo mnohokrát Živě.cz a jistě i váš web, ať už se o něj stará jakýkoliv webhoster. Jednou stojí za výpadkem špatná konfigurace serveru nebo třeba přetížená linka, jindy pak chyba ryze hardwarová – spálený zdroj, poničený disk, zhroucený switch a tak dále.

Weby se výpadky zpravidla příliš dopodrobna nechlubí – snad jen kratičkým upozorněním, že se pracuje na nápravě. Americký web Neowin.net šel dnes ale ještě o něco dál a pochlubil se hromadou fotografií, jak takový výpadek vypadá v praxi. Tentokrát byla na vině vadná klimatizace, kondenzovaná voda totiž zasáhla rackovou skříň a poničila napájení. Technici tedy všechny servery a další komponenty Neowinu pečlivě vymontovali a rozložili na dřevěné palety, kde je poté vysušila armáda kancelářských větráků.

neowin havarie.png
Ačkoliv často vnímáme web jako jakési efemerní prostředí, v pozadí je vždy klasická elektronika (Zdroj: Neowin)

Americký Neowin se podle Googlu (Doubleclick Ad Planner) těší zhruba stejnému počtu čtenářů jako naše Živě, o to je celá nehoda zajímavější. V každém případě, až někdy od někoho uslyšíte, že je internet prakticky nezničitelný a přežil by snad i jadernou válku, možná jej odkažte právě na tuto bleskovku. Rozsáhlý web se stovkami tisíc návštěvníků totiž spolehlivě umlčí několik kapek kondenzované páry.

Diskuze (22) Další článek: Computer 15-16/11: Vše o 3D a megatest notebooků

Témata článku: , , , , , , , , ,