Země | NASA | Požár

Podívejte se, jak hoří Země. Družice Terra sleduje požáry skoro dvacet let

Ačkoliv se v posledních týdnech a měsících v médiích psalo především o rozsáhlých požárech v Rusku a Amazonii, ve skutečnosti průběžně hoří celý svět. Díky spektroradiometru MODIS na družici Terra se na globální požáry dokonce můžete podívat den po dnu.

Na hlavní stránce Earth Observatory – Fire najdete animované video planety, které zaznamenává ve formě drobných teček požáry za posledních devatenáct let. V podrobnějším prohlížeči se pak můžete podívat na planetu s denním, týdenním a měsíčním rozlišením.

Nejspíše vás zarazí, že požáry Amazonie a ruské divočiny z mapy nikterak nevystupují, ta totiž neznázorňuje jejich plošnou velikost, ale počet na kilometr čtvereční.

e1c53e68-e6d4-4a2f-8a11-ae9891ae0731
Součet požárů v červenci 2019. Čím světlejší barva, tím více požárů na 1 000 km2.

Světle žlutá místa tedy znázorňují oblasti, kde se na 1 000 km2 ve zvoleném období vyskytovalo alespoň třicet izolovaných požárů. Oranžové pak ta místa, kde družice zaznamenala zhruba jeden požár. Co do počtu požárů už od pohledu vítězí především rovníková Afrika, ale třeba i jihovýchodní Asie.

Animace požárů na Zemi od roku 2000:

Stručně řečeno, ačkoliv jsou současné požáry v Jižní Americe a Rusku poměrně rozsáhlé, z globálního hlediska a hlavně v delším časovém úseku už to taková katastrofa není. Nutno však podotknout, že takto můžeme relativizovat každou událost a nic to nemění na její aktuální zkáze v daném místě.

Diskuze (3) Další článek: Edge přestane zobrazovat elektronické knížky, přitom to umí velmi dobře

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,