PocketBook CAD Reader: Tabletočtečka s Androidem

Díky novému typu displeje s elektronickým inkoustem se na trh chystá tablet PocketBook CAD Reader, který je tenký, lehký a má systém Android.

Elektronické čtečky jsou populární především pro čtení knih a novin, v případě multimediálních věcí se sice objevily i barevné modely s vyšší rychlostí překreslování displeje, pro takové případy je ale stále vhodnější použít klasický tablet s běžným barevným displejem.

Společnost E Ink ale představila nový typ displeje s elektronickým inkoustem – E Ink Fina, který se pyšní rychlým překreslováním, velmi tenkým profilem a nízkou hmotností. Jedním z prvních zařízení, které tento typ displeje budou mít, je specializovaná čtečka PocketBook CAD Reader.

E Ink Fina: elektronický inkoust ve velkém

Nový typ displeje od společnost E Ink Holding je první generace EPD (Electronic Paper Display), která bude sériové vyráběná v různých velikost – od malých rozměrů v oblasti několika palců až po větší nad úrovní deseti palců.

CAD_Reader_05.jpg
PocketBook CAD Reader slibuje dobré možností při prohlížení i menší editaci souborů Autocadu

Displej je založen na technologii TFT (Thin Film Transistor) s tenkou skleněnou vrstvou. Displeje Fina nabízí až o polovinu nižší hmotnost i tloušťku než srovnatelné konkurenční modely, takže lze vyrobit i velké čtečky, které si udrží nízkou hmotnost i tenké rozměry. Jednou takovou je i PocketBook CAD Reader.

Zásadní nevýhodou displeje tak zůstává absence barev. PocketBook se přesto nebál nasadit do svého CAD Readeru operační systém Android, což by mohlo způsobit horší rozeznávací schopnosti některých prvků v aplikacích. Hatí to rovněž plné využití v primárně zamýšleném účelu, tedy prohlížení výkresů. Barvy zajišťují rychlejší orientaci ve výkresu a projektanti je pochopitelně běžně využívají.

Dotykový tablet pro prohlížení výkresů

Čtečka PocketBook CAD Reader je cílená především pro prohlížení nákresů v Autocadu. Samotný 13,3palcový displej E Ink Fina v tomto zařízení má hmotnost pouze 60 g, což je jedna z hlavních předností. Rozlišení displeje je 1 600 × 1 200 bodů, což odpovídá jemnosti kolem 150 ppi.

CAD_Reader_04.jpg

PocketBook CAD Reader má i zabudovaný digitizér od Wacomu, takže je možné vše ovládat nejen dotykem prstu, ale také mnohem přesněji s dodávaným stylusem.

Uvnitř čtečky se nachází dvoujádrový čip ARM na frekvenci 1 GHz, 2 GB operační paměti a interní flash paměť má kapacitu 16 GB. Takový prostor by měl dle tvrzení stačit na 200 projektů v Autocadu i s možností úpravy a poznámek. Jednou z výhod je předinstalovaný operační systém Android 4.0.4. Součástí Androidu jsou i předinstalované aplikace pro prohlížení souborů v Autocadu. Čtečka má integrovanou WiFi i podporu 3G.

Aby vydržela zobrazovat případné výkresy třeba přímo na stavbě opravdu dlouho, obsahuje i poměrně velkou baterii s kapacitou 8 000 mAh.

  • Displej: 13,3" (1 600 × 1 200), e-ink, dotykový (Wacom)
  • Čip: dvoujádrový ARM, 1 GHz
  • Operační paměť: 2 GB
  • Flash: 16 GB
  • Výbava: WiFi 802.11n, 3G, stylus
  • Operační systém: Android 4.0.4
  • Rozměry, hmotnost: neznámé
  • Baterie, výdrž: 8 000 mAh, neznámá
  • Cena: neznámá

Zajímavá kombinace

Tablet má stále velmi mnoho neznámých, ať už jde o další výbavu (porty) tak i možnosti operačního systému Android nebo výdrž. Každopádně kombinace otevřeného Androidu s elektronickou čtečkou by mohla být velmi zajímavá.

CAD_Reader_02.jpg

Lze tak potenciálně nainstaloval různé aplikace včetně čteček knih, takže lze číst oblíbené knihy ve vašich formátech, stejně tak prohlížet emaily a další dokumenty. To vše s malou spotřebou energie, která by mohla tento tablet posunout místo hodin, které mají klasické tablety s barevným displejem, do oblasti dní bez nutnosti nabíjení.

Klasická čtečka knih je z toho pohledu příliš jednoúčelové zařízení, v tomto případě jsou možnosti mnohem větší a pro čtení obsahu na denním světle ideální. Největší nezodpovězenou otázkou je ale cena, která rozhodne o případném úspěchu.

Diskuze (8) Další článek: Kreslíř skrze Kickstarter rozprodal místo na své obří malůvce

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,