Počítadlo ukazuje 4 dny do vyčerpání IPv4, dá se mu ale věřit?

Posledních pár měsíců intenzivně sledujeme úbytek volných IPv4 adres. Zbývající volné bloky byly rozebrány neobvykle rychle, a tak se navzdory prognózám čas vyčerpání volných adres rychle zkracuje. Aktuálně zbývají 4 dny.

Ovšem kromě námi sledovaného počítadla Inetcore existuje i alternativní počítadlo HE, které dává IPv4 ještě dvanáct dnů. Kterému počítadlu můžeme věřit? Podle Ondřeje Filipa z CZ.NIC je blíže pravdě Inetcore a důvody vysvětluje na blogu. Důvod rozdílu je skryt v minulosti. Před zavedením regionálních registrátorů bylo již několik bloků rozděleno globálně a dílčí nevyužité bloky následně přerozděleny do regionálních registrů, ovšem doposud nebyly využity. Rezervy to nejsou nijak velké, ale statistika Inetcore s nimi počítá:

Počítadlo je každopádně pouze symbolické a vypočtené datum ukazuje vyprázdnění globálního registru adres IANA. A to nastane v okamžiku, kdy aktuálně největšímu spotřebiteli IP adres, tedy asijskopacifickému registru APNIC, klesne úroveň volných adres natolik, že si bude moci zažádat o poslední volný blok. Poté zbude posledních pět bloků, které se automaticky rozdělí mezi pět regionálních registrů a veškeré IPv4 adresy budou přerozděleny. Jakmile v jednotlivých regionech dojdou zásoby, už nebude kde brát. Asie má čas v řádech jednotek měsíců, Evropa přibližně rok, v Africe si vystačí s IPv4 ještě několik let.

Vše pomalu míří k rychlejšímu zavádění protokolu IPv6, což se rozhodli podpořit i největší internetoví hráči v čele s Googlem, kteří na 8. června 2011 vyhlásili Den IPv6 a v tento den nabídnou IPv6 konektivitu na většině svých serverů.

Diskuze (18) Další článek: Miniaturní počítač fit-PC3 s AMD Fusion zvládne i HD filmy

Témata článku: , , , , , , , ,