Počítačové sestavy: 7 tipů, jak je postavit [Vánoce 2012]

Klasické počítačové sestavy budou ještě dlouho mezi námi, než je notebooky a tablety převálcují. Vybrali jsme pár tipů pro obohacení vánoční nadílky.

Než se vrhnete do obchodu s počítačovými součástkami, bylo by vhodné si rozmyslet, pro jaké účely vlastně má pořizovaná sestava sloužit. Jde hlavně o cenu a využití bude jen základní? Nebo máte doma hráče, kterého byste rádi obdarovali pořádnou herní mašinou? Možností je spousta, a proto zřejmě nebudou nabízené tipy vyhovovat všem, můžete si však alespoň udělat představu o aktuální nabídce.

Pro základní prohlížení internetu a přehrávání multimédií postačí i to nejlevnější, co v obchodě najdete. Bude to zřejmě některá z úsporných platforem Intel Atom nebo AMD Brazos, z nichž druhá jmenovaná je jistě výhodnější koupí díky silnější integrované grafice. Spokojeni však budou pouze ti nejméně nároční uživatelé.

Asus Brazos
AMD Brazos má stejně jako Intel Atom tu výhodu, že je obyvkle možné procesor uchladit pasivně, obejdete se tedy bez zbytečného hluku

V případě úsporných platforem je procesor vestavěn rovnou na základní desce, výkonnější sestavy ale vyžadují uvážlivý výběr obou komponent samostatně. U základní desky dbejte na aktuální verzi patice. V případě AMD to znamená AM3+ či FM2 a u Intelu LGA 1155 (případně LGA 2011 pro supervýkonné stroje). Pozor si dejte také na čipset. Od něj se odvíjí podpora procesorů a vybavenost rozhraními. U AMD a patice AM3+ je aktuální řada čipsetů označena počáteční číslovkou 9, u desek s FM2 vybírejte mezi A75 a vybavenějším A85X. Poslední revizi čipsetu Intel pro desky s LGA 1155 poznáte podle číslovky 7 (Z77, H77, B75 atd.), desky s LGA 2011 jsou vybaveny jediným čipsetem, a to X79.

fm2.jpg Sandy-Bridge-E-back-SHR.jpg
Procesorové patice se odlišují počtem pinů, jejich uspořádáním i typem kontaktu, vlevo je AMD FM2, vpravo pak procesor do Intel LGA 2011

Paměti by vždy měly být aktuálního standardu DDR3 a plánujete-li hrát hry s integrovanou grafikou, měli byste se zaměřit také na frekvenci paměťových modulů. V jiném než herním nasazení se obvykle projeví jen minimálně. Pokud vám jde o rychlost spouštění aplikací a startu systému, pořiďte si disk SSD, na který můžete umístit alespoň operační systém a i starší sestavě tak vdechnout nový život.

Odkazy na produkty uvedené dále v tomto článku jsou placenou inzercí obchodu CZC.cz. Doporučení jednotlivých produktů je ale čistě redakční rozhodnutí, odkazy jsme přidali až dodatečně. Orientační ceny v článku pochází z různých ověřených internetových obchodů a od těch v CZC.cz se mohou mírně lišit.

Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,