Hardware | Počítače | Mac Pro

Počítačová skříň Dune Pro drze kopíruje design Macu Pro. Apple zatím mlčí

Design nového počítače Apple Mac Pro vyvolal smíšené reakce. Zatímco jedni jsou nadšeni originalitou a odvahou, druzí se provedení s perforovanou přední stranou vysmívají a přirovnávají ho například ke struhadlu. Je to každopádně počítač, který díky designu jednoznačně identifikujete. 

Nová počítačová skříň Dune Pro cílí na ty, kterým se design nového Macu Pro líbí, ale raději by v něm měli vlastní počítač. Ať už kvůli ceně, nevyhovujícím komponentám nebo operačnímu systému. Skříň nyní požádá o investici od prvních zájemců na crowdfundingovém serveru Kickstarter.

Jedná se přitom o prakticky identickou kopii designu Mac Pro – na první pohled chybí pouze logo s nakousnutým jablkem.

Dune Pro provokuje 

Dune Pro je dle tvrzení výrobce počítačová skříň, která byla zkonstruována tak, aby poskytovala kompatibilitu s celou řadou počítačových komponent. „Byla navržena, aby poskytovala flexibilitu a volnost při přizpůsobení hardwarové konfigurace.“ píše se na oficiálních stránkách.

Je evidentní, že tato skříň kopíruje od Applu téměř všechny designové prvky, včetně ocelových držadel a nohou, které vyčnívají nad a pod centrální hliníkovou částí. Odnímatelný přední panel lze nahradit téměř identickým klonem čelního panelu Mac Pro, označovaným jako „Dice Y“.

Z technického hlediska se skříň Dune liší od originálu především útrobami, které jsou připraveny na základní desky formátu mini ITX, ATX a EATX. Dovnitř se vejde grafická karta dlouhá až 38 centimetrů, což znamená například možnost instalovat grafiku GeForce RTX 2080 Ti a postavit si herní stroj.

Výrobce také slibuje dostatek prostoru pro chlazení komponent vzduchem i kapalinou, pět pozic pro disky SSD a tři pozice pro klasické 3,5" pevné disky. Z hlediska úložného prostoru se tedy případní zákazníci rozhodně nebudou muset nijak omezovat.

Bude se skříň prodávat?

V tuto chvíli není známa cena ani předpokládané datum zahájení dodávek. Každopádně Dune hodlá v pondělí 21. října zahájit kampaň na Kickstarteru, kde by již měly být údaje o ceně a dostupnosti uvedené. Zásadní otázkou však je, zda Apple proti tomuto produktu zahájí právní kroky – přece jen podoba s Mac Pro je v tomto případě více než evidentní.

Dune Pro přitom není prvním produktem, který se inspiroval u Applu. Výrobce již má ve svém portfoliu skříň, která podobně neomaleně vychází z „popelnicové“ verze Macu Pro z roku 2013. O perforovaném panelu „Dice Y“ tvrdí, že „čeká na udělení patentu“, čímž naznačuje, že si je vědom potenciálních soudních tahanic.

Nyní je tedy zásadní otázkou, zda se právníkům Applu podaří zastavit tuto skříň ještě před její publikací na Kickstarteru. V tomto směru se „zdroj inspirace“ zatím nijak oficiálně nevyjádřil. Pokud bude kampaň spuštěna, bude jistě zajímavé sledovat, kolik investorů bude mít zájem vlastnit stroj s tímto netradičním vzhledem, ale bez puncu Applu.

Diskuze (23) Další článek: Streamované hraní Google Stadia znamená problém pro většinu hráčů. Narazí na limit internetové přípojky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,