Počítače u nás budou dražší, ceny půjdou o tisíce výš

Spotřební elektronika a zejména pak výpočetní technika za pár měsíců rapidně podraží. Obchodníkům totiž dojdou zásoby nakoupené za příznivější kurz dolaru. A protože se v této oblasti obchoduje prakticky výhradně v dolarech, musí evropští a čeští obchodníci nakupovat dráž a pochopitelně se to jednou musí projevit na koncových cenách. Podle odhadů velkých prodejců elektroniky přijde vlna zdražování v září, upozorňuje na to článek ekonomické rubriky webu iDnes.cz.

Zářijové zdražení potvrzují i velcí internetoví prodejci Alza.cz a Mall.cz. A prý to bude zdražování doposud nevídané, ceny vzrostou o 10 až 15 procent. Počítač za deset tisíc může rázem stát jedenáct a půl, za stroj v hodnotě dvaceti tisíc můžete v září zaplatit o tři tisíce víc.

Ovšem najdou se výjimky, záleží především na závislosti na čínském trhu, kde se obchoduje výhradně v dolarech. Někteří výrobci spotřební elektroniky však mají své výrobny jinde, třeba i v České republice. A tak se třeba televizory a audiovizuální technika vyšších cen zřejmě nedočkají, počítačům se ale zdražení zjevně nevyhne.

Kromě sílícího dolaru má na zvýšení cen vliv zdražování dopravy a surovin. Výrobci i obchodníci přitom pracují s minimální marží, která už jim nedovoluje kompenzovat cenu na úkor svých zisků.

Diskuze (29) Další článek: Computer 12/10: Neinstalujte programy

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,