Počet záznamů v databázi Veřejný internet překročil tisícovku

Již přes tisíc záznamů je v databázi www.verejnyinternet.cz. Ta registruje zařízení, poskytující veřejný přístup k Internetu. Jubilejním tisícím zaregistrovaným místem se stala Městská knihovna v Českém Těšíně – Dolním Žukově.

Ke dni 9. 11. 2005 je v databázi Veřejný internet celkem 1024 poskytovatelů, mezi nimiž jednoznačně dominuje 845 knihoven. Následuje 81 internetových kaváren, 41 infocenter, 11 prodejen, 10 obecních úřadů a pouze 10 vzdělávacích zařízení.

Veřejnost se k údajům o veřejném internetu dostane nejen přímo na www.verejnyinternet.cz, ale také na Portálu veřejné správy, kde je v Adresáři úřadů umístěn odkaz Nejbližší místa veřejného přístupu k internetu,  a to u každé obce hned pod linkem Podrobnosti o obci dle informačního systému o území. Zájemci se tak mohou dozvědět, kde v okolí do 30 kilometrů je zařízení umožňující veřejnosti přístup k internetu.

Všechny organizace, které své zařízení zaregistrují v databázi, poté obdrží  výraznou samolepku Veřejný internet o formátu A4, jíž si mohou označit své zařízení a vizuálně tak na ně upozornit veřejnost. Jedna samolepka je zdarma, za každou další se platí poplatek 20 korun plus balné. Samolepky jsou oboustranné, dají se nalepit jak zvenku třeba na dveře, tak zevnitř na okenní sklo.

Do databáze na www.verejnyinternet.cz, která je společným projektem Ministerstva informatiky ČR, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR a BMI sdružení, se může zaregistrovat bezplatně každé zařízení, ať už veřejné nebo soukromé, poskytující přístup k internetu zdarma nebo i placený.

Zatím pocházejí zaregistrovaní poskytovatelé veřejného internetu většinou z menších měst a obcí, největší města mají v databázi relativně málo zástupců. I kdyby se přihlásily například všechny internetové kavárny, převaha knihoven zřejmě zůstane i do budoucna zachována. Nedávno totiž vyhlásilo Ministerstvo informatiky spolu s Ministerstvem kultury již třetí letošní kolo projektu internetizace knihoven, do konce roku 2006 se počítá s připojením 4000 knihoven k internetu.

Zdroj: Ministerstvo informatiky

Diskuze (2) Další článek: Nová kategorie VoIP pro vaše dotazy v diskuzním fóru Živě!

Témata článku: , , , , , , , , , ,