Cloud | Dropbox | OneDrive

Po zavedení limitů pro bezplatné účty utíkají uživatelé z Dropboxu k OneDrive

V polovině března tohoto roku přišel provozovatel cloudového úložiště Dropbox se zásadním omezením bezplatných účtů. Zatímco do té doby bylo možné s cloudem synchronizovat prakticky neomezený počet zařízení, nové pravidlo přineslo limit maximálně tří připojených počítačů, notebooků, tabletů a telefonů. Po mnoha letech naprosté volnosti v tomto směru se jednalo o poměrně radikální krok.

Dropbox provedl omezení počtu připojených zařízení v tichosti – změny si všimli uživatelé, kteří hluboko na stránkách podpory objevili dokument, v němž je tato skutečnost zmíněna. Opatření se pochopitelně netýká platících zákazníků s programy Plus, Professional a Business.

Banalita, nebo zásadní omezení?

Pro mnohé uživatele, kteří například používají dva počítače a jeden mobilní telefon, není omezení na tři zařízení zásadním problémem. Řada uživatelů však využívala Dropbox pro synchronizaci souborů mezi více stroji a zatímco relativně malá velikost bezplatného úložiště pro ně nebyla limitujícím faktorem, nové pravidlo jim hodilo pod nohy pomyslný klacek.

V principu to funguje tak, že dokud jsou k účtu Dropbox připojena tři zařízení, běží synchronizace jako dřív. Jakmile se však pokusíte připojit čtvrté, dostanete na výběr: buď přejdete na placený tarif, nebo odeberete jedno z připojených zařízení (a přijdete tím na něm o synchronizaci souborů).

Není divu, že se mnozí uživatelé na Dropox naštvali. Kromě možná až nesmyslně nízkého limitu jim vadila především skutečnost, že o tomto opatření oficiálně neinformoval. Většina tvrdí, že o omezení nebyli ze strany provozovatele informováni, jen několik uživatelů údajně obdrželo e-mail s informací o změně.

Pryč ke konkurenci

Server WindowsReport sledoval další dění a došel k závěru, že řada uživatelů utekla od Dropboxu k úložišti OneDrive. Odkazuje se přitom na vlákno na serveru Reddit, kde řada diskutujících vyzdvihuje výhody cloudového disku od Microsoftu.

Na mysl se pochopitelně dere otázka, zda je lepší Dropbox, nebo OneDrive. Některým například vadí absence šifrování nebo samotná představa, že by k jejich datům měl přístup Microsoft. To však již nějaký ten pátek není pravda – soubory uložené na OneDrive jsou již ukládány v šifrované podobě.

Pokud ale mělo omezení připojených zařízení přispět ke zvýšení počtu platících zákazníků, pak se tento záměr přinejmenším do určité míry povedl. Mnozí diskutující zmiňují, že přešli na placený tarif, neboť jim vyhovuje dobře fungující synchronizace, která je silnou stránkou Dropboxu.

Diskuze (83) Další článek: Týden Živě: FaceApp, problémy Galilea a Muskovo laserové vrtání do hlavy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,