Mapy Google | Street View

Po kolouškovi další masakr: Auto Googlu srazilo zajíce, zvíře teď létá na Street View

Před deseti lety se stala velmi závažná událost. Jedno ze snímacích vozidel Googlu srazilo při snímání do služby Street View malého koloucha. Tento masakr byl přitom zveřejněn v mapách Googlu. Ačkoli bylo nebohé zvíře autem Googlu svaleno na zem, neutrpělo žádné závažné zranění a po nehodě odhopkalo pryč. Nyní tu ale máme podobný případ, auto Googlu srazilo zajíce.

Na Street View je zachyceno, jak snímacímu automobilu vbíhá do cesty zajíc, který je následně vysoko odmrštěn. Výška jeho letu nahrává spekulacím, že se jedná o fotomontáž, ale není to moc pravděpodobné. Toto jsou totiž snímky přímo od Googlu, nikoli uživateli nahraná sférická fotografie, kde podobné kousky bylo možné provádět.

Zajíc při přebíhání silnice zřejmě vyskočil natolik vysoko, že se dostal nad přední kapotu automobilu a jak jej auto podjíždělo, zafungovalo čelní sklo jako odrazový můstek. Rychlost auta musela být ovšem poměrně vysoká. 

Incident se odehrál v Polsku na vedlejší silnici u obce Olszowice nedaleko Krakova. Po objevení snímků se nyní situace řeší na sociálních sítích. Google se k nehodě zatím nevyjádřil. Jak nám to připomíná situaci s kolouškem! 

Takto jsme situaci s kolouškem komentovali v roce 2009:

Google bude muset vysvětlovat

Konec legrace. Úvod jsem pojal v lehkém tónu při vzpomínce na deset let starou událost, kdy auto Googlu srazilo koloucha. Tenkrát se k tomu vyjadřoval kde kdo, Google se omlouval a snímky koloucha ze Street View odstranil. Přitom se zvířeti nic vážného nestalo, chvíli vylekaně zůstalo ležet na silnici, ale následně vstalo a odběhlo. Sami jsme si tenkrát z rozruchu kolem koloucha udělali legraci a natočili výše uvedené video. Teď je to situace přece jen trochu jiná.

Zachycené snímky působí humorně a sami jsme se nemohli ubránit smíchu při prvním pohledu na letícího zajíce. Jenže v tomto případě se dá očekávat, že to zajíc odnesl s mnohem vážnějšími následky než tenkrát kolouch. A po tomto uvědomění už ty snímky vůbec vesele nepůsobí. Otazníky jsou dále nad tím, zda posádka vozu zastavila a šla sražené zvíře zkontrolovat, moc to tak totiž nevypadá. Následné snímky ukazují, jak odmrštěné zvíře dopadá do pole a vozidlo se mezitím stále poměrně vysokou rychlostí vzdaluje. 

Může se tedy stát, že ze zdánlivě vtipného snímku letícího zajíce bude nakonec pro Google docela velká nepříjemnost a vysvětlování organizacím pro ochranu zvířat. Zastavila posádka vozu? Přežilo zvíře srážku? Pokud ano, byla mu poskytnuta pomoc? Jak rychle vůbec auto jelo? Nemohlo by se při přiměřené rychlosti nehodě zabránit? Proč Google snímky ze Street View ihned neodstraní? 

I to dnes musí technologické firmy řešit... A co teprve, až k takové nehodě dojde a auto pojede bez řidiče. 

Diskuze (35) Další článek: Dropbox hasí průšvih: uživatelům bez jejich vědomí instaloval aplikaci pro správu souborů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,