Plus! Digital Media Edition: multimediální vitamíny

Řada balíčků Plus! provází Windows od doby Win95 a vždy znamenala nové aplikace, které z Windows dělaly příjemnější systém. Pro Windows XP už Microsoft jeden Plus! Pack vydal, ale Plus! DME nabízí mnohem víc.

Balíček vylepšení pro Windows Plus! DME byl na americký trh uveden začátkem roku v podobě placeného downloadu. Začátkem tohoto měsíce se na pulty amerických obchodů dostala krabicová verze, kterou jsme od Microsoftu ČR dostali na recenzi. Je škoda, že Microsoft nasadil u downloadu i krabicové verze stejnou cenu. Velká papírová krabice, DVD case a barevný booklet stojí přece jen více, než přenos dat po internetu. Jedinou výhodou stažení přes internet tak byla možnost získat Plus! DME mnohem dříve než v obchodě, a to není zrovna dobře.

Instalace je prostá, nepříjemným přerušením je jen nutnost aktivace produktu, což lze u hříčky za 20 USD považovat za zbytečné, ale automatická aktivace přes internet proběhla velice rychle, než aby znamenala opravdový problém. Uživatel si samozřejmě může vybrat, které komponenty z celého balíčku chce nainstalovat. Nejčastější verzí bude pravděpodobně instalace všeho kromě aplikace Sync & Go, která je určena pro synchronizaci multimédií s kapesními počítači na platformě Pocket PC. Kromě Sync & Go pak ve Start menu najdete aplikace Plus! Alarm Clock, Plus! Analog Recorder, Plus! Audio Converter, Plus! CD Label Maker, Plus! Dancer, Plus! Party Mode a Plus! Photo Story, přičemž zejména Photo Story a Analog Recorder dělají z Plus! DME zajímavý produkt. Ale vezmeme to podle abecedy.

Plus! Alarm Clock

Radiobudík od Vietnamců nebo od nějaké lepší značky má doma minimálně polovina z nás. Probouzení hudbou je přece jen příjemnější než jen drnčení budíku. Ví to i Microsoft, který do pluspacku přidal možnost nastavení neomezeného množství alarmů, ke kterým můžete přiřadit libovolnou skladbu ve formátu WAV, MP3 nebo WMA nebo playlist z music library na vašem počítači. Nastavit lze opakování, intervaly zvonění, hlasitost a další parametry, to vše v jednoduché průvodci. Bohužel chybí jednoduchá možnost nastavení budíku na pracovní dny. Nejschůdnějším řešením je vytvoření alarmu pro každý pracovní den zvlášť, každý den alespoň bude začínat jinou písničkou. Pokud máte odhlučněný počítač, bude se vám tahle aplikace líbit, pokud ne, tak budete muset experimentovat s možností automatického zapnutí počítače těsně před budíčkem.

Plus! Analog Recorder

Pravděpodobně nejužitečnější aplikace z celého pluspaku velice zjednodušuje převod analogových audionahrávek do digitální podoby. Vyžaduje sice trochu práce s kabely a možná i hledání zapůjčení vhodného analogového přístroje s line out, ale ve výsledku můžete do počítače dostat všechny své kazety a LP vcelku bez práce. Ostatně s propojením poradí nápověda programu. Analog Recorder pro Microosft vyvíjeli autoři programu CoolEdit, a na výsledku je to znát. I když Analog Recorder postrádá množství filtrů obsažené v profesionálním CoolEditu, poradí si s mezerami mezi skladbami, lupanci a šumem typickými pro analogové nahrávky a ještě vás celým procesem provede pomalu za ručičku. Pokud máte audiotéku ještě na magnetických páskách a na vinylu, je Analog Recorder opravdu dobrá volba.

Plus! Audio Converter

Tato aplikace je následníkem Plus! MP3 Audio Converter z prvního pluspacku pro Win XP. Oproti němu nabízí možnost dávkové konverze a také převod WMA souborů s nižší kvalitou a velikostí pro poslech na přenosných přehrávačích. K dispozici je také formát WMA lossless, který ocení zejména hifisté. Bohužel i u Audio Convertoru zůstalo základní omezení spočívající v jednocestné konverzi. Z WMA pomocí Microsoft empétrojky prostě neuděláte. Stejně tak není možný automatická změna jména souborů. Podle některých zpráv má Audio Convertor také problémy při převádění některých MP3 a WAV souborů, já jsem ale problémy nezaznamenal.

Plus! CD Label Maker

Aplikací pro výrobu obalů a polepek na CD existuje celá řada, takže Micorosft svou aplikací asi příliš nezaujme. Jde jen o vylepšení obdobného pokusu z prvního pluspacku pro Windows XP. Navíc je jen podpora mp3 souborů a datových CD. Proces vytváření obalu je opět v režii průvodce a pokud vás neodradí velký výběr formátů, nebudete mít s prací problémy. Otázkou zůstává, kolik lidí si ještě tiskne obaly na CD.

Plus! Dancer

Tanečníci míhající se po pracovní ploše v rytmu písniček přehrávaných ve Windows Media Playeru osloví zejména mladší část populace, zvláště pokud dojde na stažení přídavných tanečníků v podobě figurek z her pro konzolu XBoX. Na CD je k dispozici dvanáct tanečníků (nebo párů), kteří odpovídají různým hudebním žánrům. V nastavení aplikace si můžete vybrat tanečníka pro kterýkoliv žánr nebo přímo k jednotlivým písním. Pokud se budete dívat na tanečníky bez hudby, není to nic moc, ale pokud se trefíte do rytmu, je to docela zábavné. Na CD jsou tanečníci pouze v nejmenší velikosti, na internetu najdete i trochu větší verze a hlavně už zmíněné postavičky z xboxových her.

Plus! Party Mode

Je druhý přídavek k Windows Media Playeru. Suchý popis ve vás pravděpodobně nadšení nevyvolá, stejně jako celá aplikace nenajde většího využití, i když se někdy může hodit. Celá krása spočívá v možnosti uzamknout přístup k počítači s výjimkou Media Playeru pro přehrávání muziky při večírcích bez toho, že by se vám někdo hrabal na disku osobního počítače. Návštěvníci vašeho večírku mohou používat klávesnici k psaní vzkazů, které rolují po obrazovce a vybírat muziku. Nic více, nic méně.

Plus! Photo Story

Jestli se kvůli něčemu opravdu vyplatí koupit Plus! Digital Media Edition, je to právě Photo Story, jednoduchá aplikace, která z digitálních fotek či obrázků, dokáže vytvořit velice zajímavou slideshow doplněnou zoomovacími efekty, muzikou v pozadí i namluveným textem. Výsledek je uložen ve fromátu WMV a je jako dělaný pro archivaci na CD nebo pro sdílení prostřednictvím internetu. Procesem tvorby vlastního fotografického příběhu vás provede jednoduchý wizard. Prvním krokem je výběr obrázků, což není nic složitého. Photo Story obrázky seřadí podle jména do časové osy, se kterou samozřejmě můžete hýbat podle vlastního vkusu a záměru. Dalším krokem může být namluvení vyprávění k obrázkům stejně, jako kdybyste popisovali fotky třeba přátelům při posezení nad sklenou vína. Pokud se vám mluvit nechce nebo máte rozbitý mikrofon, můžete tuto fázi přeskočit a jen vybrat titulky na začátek a konec fotopříběhu a zvolit hudbu přehrávanou v pozadí. Tlačítko preview vám ukáže, jak si program se zadanými daty poradil. Pokud nejste spokojeni, můžete upravit chování „kamery“ pro každý obrázek zvlášť. Můžete myší označit důležitý bod na obrázku, program pak na toto místo zazoomuje. Nakonec vyberete požadovanou kvalitu výstupu a necháte počítač chvíli pracovat. Výsledek je neuvěřitelný, zejména při promítání na velké obrazovce přes TV-out. Jak můžete vidět sami z ukázky, při použití rozlišení 320x280 a FM kvality zvuku se výsledek vešel téměř do jednoho megabytu, u rozlišení 640x480 s CD kvalitou je to trojnásobek, nicméně jen samotné obrázky sloužící jako vstup měly 1 MB. Kvalita zvuku bude obecně vyšší, když jako zdroj použijete hudbu ve formátu WMA, s MP3, s bitrate 256 si program PhotoStory tak úplně neporadil.

Ukázka (medium, low verze)

Většina uživatelů si v balíčku Plus! DME určitě najde alespoň jednu aplikaci, kterou bude využívat, ať už je to nahrávání z analogových zdrojů nebo vytváření fotopříběhů. I když tedy mají některé aplikace vady na kráse nebo se vám nehodí, není přibližně 600 korun za pluspack tolik. Pro majitele Pocket PC pak bude zajímavá služba Sync & GO, ke které se ještě někdy vrátíme.

Diskuze (12) Další článek: Nejrozšířenější viry v únoru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,