Herní konzole | Sony | Playstation 5

PlayStation 5 je obrovský. Bude jednou z největších konzolí historie

Minulý týden odhalená podoba PlayStationu 5 vyvolala rozruch. Nejen díky odvážnému designu, který oproti strohé krabici Xbox Series X, působí hodně futuristicky, ale také velikosti zařízení. Sony sice zatím neposkytlo přesné specifikace, a neznáme tedy ani rozměry konzole, ale nadšenci na internetu již přinesli přehledná srovnání.

Redditor GREBO7 ukázal PlayStation 5 vedle Xboxu Series X a dvou předchozích generací obou konzolí včetně jejich Slim revizí. PS5 ční nade všemi. Jako reference při srovnání posloužily konektory USB a štěrbiny pro vkládání disků.

ps5-xsx-sizes.jpg
Srovnání velikostí posledních generací konzolí od Sony a Microsoftu (zdroj: GREBO7)

Podle mých výpočtů by konzole na výšku měla mít zhruba 370 mm, případně 384 mm, pokud započítáme i podstavec. V nejužším místě má 66 mm, nahoře u „límce“ to vychází na 89 mm, dole pak na 77 mm (Digital Edition) a 94 mm (Blu-ray). Hloubku si odhadnout netroufnu. Sony zatím neukázalo kolmý boční záběr a z těch šikmých perspektiv nepůjde zrovna snadno spočítat, protože konzole se nedrží pravých úhlů, ale má spoustu kudrlinek.

Vezmeme-li nejdelší rozměr včetně podstavy (tedy 384 mm), skutečně půjde o jednu z největších konzolí historie. Atari 5200 z roku 1984 byla široká 381 mm. Pioneer LaserActive z roku 1993 měla až 432 mm, protože se do ní hry vkládaly na Laserdiscích, což byly kotouče s průměrem 30 cm. Nutno podotknout, že podoba PS5 ještě nemusí být finální. Sony na zatím zveřejněných fotografiích píše, že „výsledný design se může změnit bez předchozího upozornění“.

Diskuze (14) Další článek: Facebook odmítá platit za odkazy na zprávy a vzkazuje médiím v Austrálii: „Nepotřebujeme vás.“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,