Technologie | Banka | MasterCard

Platební karty Mastercard přijdou o magnetický proužek. Jeho odstraňování začne v roce 2024

Americká společnost Mastercard oznámila blížící se konec magnetického proužku, který je součástí platebních karet od počátku 60. let 20. století. Chce se stát vůbec prvním provozovatelem platební sítě, který od této technologie ustupuje.

Důvodem k vypuštění tohoto tradičního prvku je neustále klesající počet plateb, jež jsou realizovány tímto způsobem. V současnosti jasně dominují platby přes kontaktní mikročip a na vzestupu jsou také bezkontaktní platby realizované pomocí technologie NFC.

Okénko do minulosti

Mastercard se ve svém příspěvku obrací do historie, kdy bylo nejprve nutné ručně opisovat údaje z platebních karet, později pak následovaly imprintery (lidově označované jako „žehlička“). Prodavači dostávali od vydavatelů karet seznamy, proti kterým porovnávali karty zákazníků.

Zásadní změnu přinesla inovace z počátku 60. let 20. století – magnetický proužek, za který se z velké části zasloužila společnost IBM. Vynález umožnil bankám zakódovat informace o kartě na magnetickou pásku zalaminovanou na zadní straně karty. Ještě předtím, než se tato technologie dostala na karty, se používala pro zvukové záznamy a ukládání dat.

To vydláždilo cestu elektronickým platebním terminálům a čipovým kartám, které nabídly vyšší bezpečnost a autorizaci v reálném čase. Zároveň usnadnily přijímání karet podnikům všech typů a velikostí. Tenký proužek zůstal na miliardách platebních karet po celá desetiletí, i když se technologie dále vyvíjela.

Konec magnetického proužku

Odklon od magnetického proužku ukazuje jak na měnící se zvyky spotřebitelů v oblasti plateb, tak na vývoj nových technologií. Dnešní čipové karty obsahují mikročipy, jež jsou mnohem výkonnější a bezpečnější, a mnohé z nich jsou také vybaveny malými anténami, umožňujícími bezkontaktní transakce. Další úroveň zabezpečení nabízejí biometrické karty, které k ověření identity držitele využívají otisky prstů.

První čipová karta měla premiéru ve Francii už v 60. letech 20. století, ale trvalo roky, než se prosadila. Zásadním problémem bylo hlavně to, že různé čipové karty nefungovaly s každým terminálem. To nakonec vedlo k vytvoření celosvětového standardu označovanému jako EMV. V současné době se čipy EMV používají u 86 % osobních karetních transakcí na celém světě.

Na základě poklesu plateb pomocí magnetických proužků poté, co se prosadily platby pomocí čipů, nebudou mít nově vydávané kreditní a debetní karty Mastercard od roku 2024 na většině trhů proužek. Do roku 2033 nebudou mít žádné kreditní a debetní karty Mastercard magnetické proužky, takže partnerům, kteří na tuto technologii stále spoléhají, zbývá dostatečně dlouhá doba na postupné zavedení čipových karet.

Diskuze (81) Další článek: Jak zjistit stav baterie v MacBooku a prodloužit její výdrž

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,