Planeta Seznam: Skutečně zastaralý Email

Ve třetí části seriálu si vemu na paškál službu Email, která spíše než rok 2009 připomíná cestu do internetového pravěku. Seznam je plný paradoxů a webový Email je jedním z nich.

V první části miniseriálu Planeta Seznam jsem se věnoval základnímu a oborovým vyhledávačům Seznamu, v druhé části jsem pak srovnával Seznam Mapy s těmi od Googlu. Poslední velkou aplikací Seznamu je jeho pošťák – Seznam Email, jeden z nejstarších bezplatných webmailů v Česku.

Seznam Email skutečně nezapře své stáří, svou vizáží totiž skutečně připomíná přelom 20. a 21. století. Pokud vám nebude vyhovovat základní velmi jednoduché rozhraní, můžete sice použít některé z nabízených grafických témat, webový pošťák se ale ani poté nepromění v dospělý moderní webmail.

Proč ne! Koncepčně i obsahově jednoduchý webmail je svižný, nezatěžuje internetovou linku a fungovat bude i na stařičkém vytáčeném připojení. Na druhou stranu to ale není program, který bych chtěl používat pro každodenní práci s poštou. Můžete samozřejmě namítnout, že webmail nelze obecně používat ve větší míře a jediným řešením tak bude POP nebo IMAP protokol a práce v plnohodnotném desktopovém klientu, to ale v době Ajaxu a rychlého instantního internetu už dávno neplatí – Gmail, Windows Live Hotmail, ale i konkurenční Centrum nabízí mnohem větší luxus o výčtu funkcí nemluvě.

email1.png  email2.png
Základní design a barevná šablona: Email pak sice vypadá celkem hezky, nabídku funkcí to ale nezvýší

Desetimegabajtový standard

V základní nabídce nabízí poštovní schránka kapacitu 10 MB a velikost přílohy 13 MB, kterou ale na další Seznam schránku očividně nikdy nepošlete. V roce 2009 považuji 10MB schránku spíše za špatný vtip. Seznam se sice brání slovy, že spravuje čtyři miliony aktivních schránek a hromadný přechod na vyšší kapacitu by skokově nezvládl, takovou argumentaci bych ale očekával od webmailu třetí cenové skupiny. I když totiž svým klientům nabídnete schránku s kapacitou 10 GB, naprostá většina z nich ji v životě nezaplní.

Před čtyřmi lety jsem si založil schránku na Gmailu. Ten dnes nabízí 7GB kapacitu, která se každý den zvětší o několik MB, pro mě to je ale stejně neomezená schránka, běžným provozem se mi ji totiž za tu dobu podařilo zaplnit pouze z necelé třetiny.

Pokud by tedy Seznam nabídl neomezenou kapacitu schránky skokově nebo alespoň průběžně v krátkém časovém období, rozhodně by to nepředstavovalo hrozbu, že budou jeho úložiště během čtrnáctí dnů praskat ve švech.

seznam email.png  centrum.png

gmail.png  live.png
Seznam Email, Centrum Mail, Gmail (Google Apps) a Live Hotmail

Tip: Porovnání největších českých a zahraničních webmailů najdete v tomto článku

O neomezenou schránku si ale naštěstí můžete zažádat, bude vás to nicméně stát potupné tři koruny na speciální registrační SMS zprávě. Jistě, to je zcela zanedbatelná suma, člověk se ale musí zákonitě pozastavit nad podivnou argumentací.

Současná technická struktura pošťáka od Seznamu je pak podle jeho tvůrců i hlavním důvodem, proč Email dodnes nepodporuje přístup přes protokol IMAP. Seznam samozřejmě není zdaleka jediný, IMAP nenabízí většina bezplatných českých webmailů, případně jej poskytují pouze jako placený bonus, od české jedničky a legendy by ale uživatel navyklý na zahraniční standard Googlu nebo Windows Live očekával nějakou konkurenceschopnost a flexibilitu a to i v případě, pokud by to jeho zákazníci nevyžadovali.

Antispamový filtr jde vypnout, tleskám

Dost ale bylo přímočaré kritiky, Seznam umí i zaujmout. Jsou to ty důležité drobnosti v pozadí. Na Seznam Emailu velmi oceňuji možnost vypnutí filtru nevyžádané pošty. Takovou nabídku v Gmailu nenajdete – musíte se spoléhat na globální filtr a své schopnosti pošťáka naučit rozlišovat mezi spamem a čistou poštou.

seznam_preklepy1.jpg  seznam_preklepy2.jpg  seznam_sms1.jpg  seznam_sms2.jpg
Kontrola překlepů a editor SMS s funkcí odstranění mezer a diakritiky

Dalším plusem je korektor chyb a povedené zkracování SMS zpráv v jejich editoru. Seznam také po vzoru Googlu nabízí četbu pošty přes program Seznam Lištička a stáhnout si můžete i desktopovém hlídače nové pošty Seznam Pošťák. Upozornění si nakonec můžete nechat zasílat i pomocí placených SMS nebo na mobilního SMS e-mailu.

Jak obejit antispamový filtr v Gmailu a zablokovat ho

V Gmailu sice nelze vypnout antispamovou kontrolu, která se občas splete, tento nedostatek ale můžete obejít vytvořením uživatelského filtru.  Ten bude kontrolovat, jestl ise ve zprávě vyskytuje slovo is:spam. Pokud takovou zprávu pošťák najde, odmítne ji zařadit mezi spam. Gmail sice bude i poté na takovo uzprávu pohlížet jako na nevyžádanou poštu a pečlivě vás na to bude upozorňovat, nepřesune ji však do složky pro spam, odkud se po třiceti dnech zprávy nenávratně mažou.

gmail antispam1.png  gmail antispam.png
Nastavení filtru, který obejde antispam

Poznámky a esemesky – skutečně nechcete víc?

Seznam Email nenabízí po vzoru Gmailu balík experimentálních funkcí Labs. Ten ale nenabízí nikdo, je to naprostý originál a tak trochu obchodní značka Googlu. Přesto se Seznam snaží alespoň trochu odlišit přinejmenším od tuzemské konkurence.

Specialitkami Seznam Emailu tak jsou poznámky, tedy klasické žluté „sticknotes“, do kterých můžete psát krátké zprávičky, a placená SMS brána. Není to sice žádné terno, SMS můžete posílat třeba i z českého ICQ a zadarmo, ale pošťák alespoň působí jako takový malý dětský Outlook.

Mohlo by se zdát, že službu Seznam Email nemám rád, vždyť jsem ocenil jen filtr nevyžádaných zpráv, to je ale nepřesné. Seznam Email je dobrý a oblíbený, o čemž svědčí alespoň podle oficiálních čísel čtyři miliony aktivních účtů, jeho slabinou je ale očividné technologické stáří.

Pošťák se orientuje na velmi nenáročnou klientelu, případně uživatele, kteří Seznam Email používají pouze skrze POP, ale v době, kdy se stále častěji mluví o webových aplikacích – webwaru, by se měla česká alternativa Googlu trošku pochlapit a začít experimentovat i s poštou, u ostatních produktů si totiž vede velmi dobře.

Seznam Email
Tvar e-mailujmeno@seznam.cz (email.cz, post.cz, spoluaci.cz, stream.cz, firmy.cz)
Kapacita10 MB
Extra kapacitaneomezená schránka  (3 Kč SMS)
Velikost přílohy13 MB
POP/IMAPAno/Ne
SpecialitySMS brána, krátké poznámky, přístup přes mobil

Televizní program – balzám na duši technofilů

Mezi ty kvalitní, experimentální a pokrokové služby patří vedle mapového API nebo některých oborových vyhledávačů (Články.cz) i televizní program. Zatím žije tak trochu ve stínu svých starších kolegů z konkurenčních portálů a je to určitě škoda, nabízí totiž téměř desktopové uživatelské návyky, kterým vládne Ajax a interaktivita.

Televizní program disponuje databází několika desítek českých i zahraničních programů, které můžete zobrazovat ve dvou různých pohledech. Program nabízí klasickou sloupcovou organizaci jako v tištěných novinách a řádkový pohled, což je velmi zajímavý a zatím poměrně neotřelý přístup. U řádkového výpisu se pořady vypisují v nekonečné časové ose, kterou můžete libovolně posouvat a televizní kanály pak lze seřazovat prostým tahem myši (drag&drop).

sloupcovy program.png  tv program.png
Statický sloupcový program a řádková interaktivní časová osa

U každého programu nechybí popis a případně i doprovodné fotografie, a jelikož je Seznam majetkově spřízněn s videoportálem Stream, na kterém své pořady publikuje Prima, můžete rovnou z programu přejít na konkrétní záznamy starších epizod originálních „primáckých“ pořadů, případně si pustit ukázku.

prima.png  naplanovane porady.png
Originální pořady Primy, které najdete i na Streamu, Seznam propaguje formou vložených videií

Ale i v Televizním programu najdete šotky, stále je to ostatně testovací verze, občas se tedy v popisku pořadu objeví nesmyslná informace.

Dlouhý Seznam paradoxů

Seznam je plný paradoxů. Snaží se inovovat a modernizovat svůj vyhledávač, o čemž svědčí třeba zpravodajské vyhledávání Články.cz. Nabízí jednoduché, ale kvalitní mapy s nejpodrobnějším vyhledáváním adresných míst a jeho televizní program potěší nejen televizní fanatiky ale i technofily a webové programátory, kteří se dříve či později začnou pídit v javscriptovém kódu po skutečném zdroji televizních pořadů (aplikace si jej načítá ve formátu JSON).

Na druhou stranu ale Seznam provozuje i očividně zastaralý webmail Email, jehož jedinou vymožeností jsou diskutabilní krátké poznámky a jednoduchá SMS brána.

Seznam tedy může pouze překvapit a to v každém případě kladně, doufejme tedy, že v průběhu dalších pěti let už budou neomezené poštovní schránky samozřejmostí a namísto deseti poznámek se dočkáme nového a moderního uživatelského rozhraní, které vyšle do Evropy jasný signál, že Češi jsou skutečně nároční a požadují světový webový standard.

V opačném případě bude ze skuliny na trhu těžit pouze Google, který dva roky po oficiálním vstupu na český trh okupuje už třetinový podíl mezi vyhledávači.

Diskuze (124) Další článek: Nová kniha: Notebook pro úplné začátečníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,