Pirátský BitTorrent tvoří čtvrtinu šifrovaného internetu

Kandská společnost sandvine, která dodává technologie operátorům, změřila šifrovaný internet. Kraluje mu YouTube, ale také BitTorrent, piráti se totiž schovávají za VPN.

Kanadská analytická společnost Sandvine už několik dlouhých let měří globální internet a zjišťuje, co vlastně každý den protéká celosvětovou sítí. K podobným datům má přístup hlavně proto, že se živí dodáváním technologií pro samotné internetové operátory.

Asi nebude žádným překvapením, že zatímco americký internet zatěžuje ve večerních špičkách především Netflix, zatímco v Evropě to jsou webová úložiště, YouTube nebo třeba BitTorrent.

Ve své poslední analýze se ale výzkumníci ze Sandvine podívali na něco trošku jiného – šifrovaný internet. Jakou část každodenní internetové výměny vlastně tvoří HTTPS a další šifrovaná spojení – především skrze VPN?

128846488
Dubnový průzkum u referenčního amerického internetového operátora – okolo třetiny internetové komunikace tvoří šifrovaná spojení všeho druhu (HTTPS, VPN aj.) 

Sandvine tentokrát nezkoumala globální internet, ale zdrojem dat byl provoz u velkého amerického internetového operátora. Výsledkem je studie (PDF – vyžaduje registraci), podle které v dubnu 2015 tvořila šifrovaná spojení nejméně 29 % veškerého datového toku.

YouTube tvoří skoro polovinu šifrovaného internetu

Největší díl šifrovaného spojení tvoří služby Googlu, internetová jednička z Mountain View totiž už zdaleka nešifruje jen převážně textové výsledky z vyhledávače ale dokonce i YouTube, takže je před okolním světem a případnými zvědavci skryté i to, co zrovna uživatel sleduje. A jelikož streamované video patří k těm datově nejnáročnějším přenosům na webu, je zároveň i YouTube největší šifrovanou službou na webu. Šifrovaný YouTube tvoří 11,4 % veškerého stahování na internetu, což v praxi znamená, že tvoří bezmála 40 % veškeré šifrované komunikace.

991772296
Největší šifrované služby na internetu

A BitTorrent čtvrtinu

Ještě zajímavější je ale pohled na druhou příčku, té totiž vévodí BitTorrent. A zde už je opravdu škoda, že Sandvine jako zdroj dat použil pouze amerického operátora, USA se totiž v minulosti proslavily tvrdým postihováním audiovizuálních pirátů. Takže ti, kteří k ilegálnímu stahování filmů používají právě BitTorrent, mnohem častěji než ve zbytku světa používají i anonymizaci zpravidla skrze VPN.

784624602
Na  internetu své služby nabízí hromada komerčních VPN serverů počínaje IP Vanish. TorGuardExpress VPN a konče třeba BT Guard, které se specializují na používání anonymního BitTorrentu.

BitTorrent samotný totiž žádné anonymizační techniky nepoužívá, čehož pak využívají specializované programy, které mohou pomocí IP adresy identifikovat, kdo stahuje warez, a poté žádat operátory o odtajnění identity pronajímatele internetové přípojky. Pokud však uživatel BitTorrentu použije VPN spojení a nejlépe takové, jehož provozovatel sídlí v některé evropské zemi s přísnými pravidly na ochranu osobních údajů (často Švédsko a Švýcarsko), program se dozví leda tak IP adresu VPN serveru a nikoliv skutečného uživatele, který se za ním skrývá.

Suma sumárum, BitTorrent u referenčního amerického operátora tvoří zhruba čtvrtinu veškeré šifrované komunikace (7,2 % veškeré datové výměny).

Jednou bude základní  šifrování samozřejmostí

Velkou trojku pak uzavírá podle očekávání Facebook, který už dnes komunikuje také přednostně skrze HTTPS. A jelikož už se dávno nejedná pouze o sociální síť převážně textových zpráviček, ale skrze Facebook protékají také terabajty videí, šifrovaná komunikace se na celkové internetové výměně podílí 2,3 %.

Nešifrovaný web má sice ještě stále mírnou většinu, ve střednědobém výhledu se nejspíše stane minulostí, z šifrování se totiž s příchodem nových protokolů (HTTP/2 aj.) stane běžná vlastnost a nikoliv nadstandardní služba.

Diskuze (21) Další článek: Windows jako služba za předplatné? Další střípek je zde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,