Piráti nakročili k vítězství: Polovina obvinění stažena

O začátku soudního řízení s provozovateli BitTorrent trackeru The Pirate Bay, kteří jsou obviněni z porušování autorských práv, jsme informovali již včera. Během dnešního sezení nabral soud rychlejší spád, než snad i ti největší optimisté předpokládali. Obžaloba totiž byla nucena stáhnout všechna obvinění týkající se napomáhání porušování autorského práva. V platnosti tak zůstala pouze obvinění týkající se napomáhání zpřístupňování autorsky chráněného materiálu.

Podle vyjádření jednoho ze zakladatelů The Pirate Bay Frederika Neika obžaloba zastoupená prokurátorem Håkanem Roswallem ukázala naprosté nepochopení fungování protokolu BitTorrent. Žalobci se nepodařilo prokázat, že torrent soubory předložené jako důkaz je možné spojit s trackerem Pirate Bay. Představitel Pirátské politické strany Rick Falkvinge výkon obžaloby také okomentoval: „Jsem šokován, že Roswall promarnil tři roky. Tři roky! Celou obžalobu připravoval tři roky jen aby byl donucen ji opustit po pouhých dvanácti hodinách jednání?“ Citát zmiňuje tři roky proto, že vyšetřování započalo již v roce 2003, kdy švédská policie na popud nahrávacích firem a bez opory ve švédském právu provedla razii v serverovně Pirate Bay a zabavila dvě stovky serverů. The Pirate Bay se však hned několik dní nato podařilo spustit na serverech mimo území Švédska. O této akci pojednává i první díl dokumentu Steal this Movie.

Vyjádření Mezinárodní federace nahrávacího průmyslu (IFPI) hledá v chybách obžaloby výhodu pro své zájmy: „Dnešní problém je jen technického rázu, nic nemění na našich požadavcích na odškodnění a nemá žádný dopad na tento případ. Ve skutečnosti zjednodušuje obžalobě práci tím, že jí dovolí soustředit se na hlavní problém, tedy zpřístupňování autorsky chráněných děl.“ Zmiňované odškodnění má činit 13 milionů amerických dolarů.

Proces s představiteli The Pirate Bay má ve Švédsku, kde je stahování autorsky chráněného obsahu z internetu velmi oblíbené, značnou sledovanost mezi veřejností. V průběhu včerejška se dokonce před budovou soudu konal happening, jehož součástí byla demonstrace, kde vlály vlajky s lebkou a zkříženými hnáty a prapory organizace Piratbyran, nebo vyhrávala pirátská kapela. Mnohým Švédům vadí nejen omezování svobodné výměny informací, ale také fakt, že celé vyšetřování a soud vedené ve prospěch nahrávacích společností jsou samozřejmě financovány z peněz daňových poplatníků.

Velké pozornosti se soudu dostává i na internetu, který je využíván zejména jako svobodné médium pro šíření objektivních informací ze soudní síně. Značka #spectrial byla včera nejvyhledávanějším pojmem ve službě Twitter. Servery Pirate Bay zaznamenaly obrovský nárůst návštěvnosti, přičemž stránka informující o samotném procesu trial.thepiratebay.org byla v některých chvílích tak přetížená, že byla nedostupná. Soud s představiteli Pirate Bay pokračuje již zítra, kdy by měl žalobce dokončit prezentaci své obžaloby. Obhajoba se ke slovu dostane ve čtvrtek.

Zdroj: BBC, BetaNews, TorrentFreak

Diskuze (86) Další článek: Každý chce mít své App Store

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,