Pioneer představil 400GB optický disk

Velké množství lidí má potřebu ukládat ohromná množství dat, ať už jde o ty, co si „stahují internet“, nebo o profesionální použití, případně nějaké zálohy. Japonský výrobce elektroniky vám nabízí pomoc. Optický disk, který je technologii ne nepodobný Blu-ray, dokáže uložit v jedné vrstvě 25GB. Pioneer se snažil a uvádí, že má k dispozici disk, který obsahuje takových vrstev 16. Na jeden optický disk tak je možné uložit 400GB. Blu-ray je k dispozici pouze jako jednovrstvý (25GB) a dvouvrstvý (50GB) disk.

Pioneer bohužel nezmiňuje, jestli čtecí schopnosti čočky jsou podobné Blu-ray a bude tedy kompatibilní se starší technologií, ale potvrdil, že je možné obstarat kompatibilitu mezi vlastním diskem a Blu-ray. Sice to není, jako kdyby řekl: ano, náš disk je plně kompatibilní, ale dávalo to smysl obzvlášť, když Pioneer je jedním původních členů Blu-ray Disc Association.

Disk je v současném stadiu vývoje pouze pro čtení, eventuálně bude možná přidána podpora pro zápis. O tom, zda bude tento šestnáctivrstvý disk komercializován, není ještě rozhodnuto, ale společnost si je jista, že tato kapacita se stane brzy nezbytnou.

 pioneer_400gb_2.jpg
Chystaný disk nabídne 16 vrstev po 25 GB
Diskuze (12) Další článek: Google připojil k internetu amazonské indiány

Témata článku: , , , , ,