Pinterest: web našel novou superstar

Pinterest je sociální síť postavená na sdílení tématických nástěnek s obrázky. Nuda? Asi ne, protože je to nejrychleji rostoucí sociální síť a v USA už je druhá nejnavštěvovanější po Facebooku.

Sociální síť Pinterest nejlépe vystihuje sousloví sociální nástěnka. Na Pinterestu totiž vytváříte tématické nástěnky, na které posléze připícháváte fotografie a obrázky, které se vám líbí, nebo k nim máte nějaký jiný vztah.

pinterest.png
Na Pinterestu vytváříte tématické nástěnky a koukáte na připíchnuté obrázky jiných lidí

Ženským se tu líbí

Pinterest je poměrně mladá síť. Vznikla ve Spojených státech v březnu 2010 a až do letošního srpna fungovala v režimu veřejné betaverze, kdy bylo nutné na hlavní stránce požádat si o pozvánku, která vám byla zaslána s několika hodinovým zpožděním, než bylo možné začít starat se o své virtuální nástěnky.

zebricek.png
Raketově rostoucí sociální nástěnka Pinterest již je dvojkou na americkém trhu (zdroj: StatCounter)

To však síti nebránilo v tom, aby její obliba raketově rostla. Necelé dva roky od svého spuštění překonala milník 10 milionů uživatelů, čímž překonala rekord - rychleji to žádná webová stránka nezvládla. A dva roky po svém spuštění - v dubnu letošního roku - se stala v USA třetí největší sociální sítí, a dle StatCounteru je z hlediska návštěvnosti už americkou dvojkou před Twitterem. Pinterest je především doménou žen. Celých 79% uživatelů této sítě tvoří ženy.

Nástěnky a připínáčky

Abyste na Pinterestu vůbec mohli existovat, musíte pochopit základní dva objekty, se kterými se zde pracuje. Nejdříve vytváříte nástěnky (board), na které následně budete pomocí připínáčků (pin) připevňovat obsah (obrázky, fotografie či videa). Jaký je rozdíl mezi fotoalbem a nástěnkou? Na nástěnku si dáváte tématicky podobné obrázky, proto nástěnku i řadíte do kategorií. Dan Dočekal tak má nástěnku, kam dává infografiku nebo dámské boty, mám nástěnku s fotkami krajiny a Kuba Křenek na své nástěnce oslavuje krásu žen.

Auta.jpg Dárky.jpg
V kategoriích dohledáte blízká témata a v nich už pak narazíte na atraktivní nástěnky, i chlapi si přijdou na své • na Pinterestu mohou prezentovat e-shopy své zboží v rámci rubriky dárků

Fotografie, které na své nástěnky posléze umisťujete, nemusí přitom být jen z vaší dílny. Jde spíš o obrázky, které vás zaujaly a líbí se vám. Pomocí Pinterestu je sdílíte, kde je objeví zase jiní lidé, které mohou vaše obrázky inspirovat. Zároveň Pinterest zachycuje vaši osobnost právě skrze to, co se vám líbí.

Účet si zde vytvoříte tak, že se přihlásíte vaším stávajícím účtem Facebook nebo Twitter. Díky tomu dojde k propojení vašich účtů. Na Facebooku tak budou vidět vaše nástěnky, nové piny můžete odesílat i na Twitter.

facebook.png
Vaše nástěnky budou vidět i ve vašem profilu na Facebooku (lze vypnout)

Pinterest se částečné podobá k Twitteru. Stejně jako na Twitteru probíhá téměř všechna komunikace veřejně a vy se můžete přihlásit k odběru kohokoliv. Také zde jsou téměř všechny nástěnky a obrázky na nich veřejné a vy se můžete přihlásit k odběru libovolného uživatele či jeho nástěnky - sledovat tak nemusíte všechny jeho obrázky, ale jen ty z těch nástěnek, které vás zajímají. Výjimku tvoří jen tajné nástěnky, ale ty jsou omezeny na počet tří kusů na uživatele, Pinterest podporuje otevřenost.

jak_nastenka.png • jak_notifikace.png • jak_profil.png • jak_pin.png • jak_tlacitka.png

jak_nastenka.png jak_profil.png jak_notifikace.png 
Takto vypadá jedna z nepřeberného množství nástěnek • každý uživatel má rovněž svou profilovou stránku • o novinkách informuje notifikační panel
jak_pin.png jak_tlacitka.png
Náhled vámi připíchnutého obrázku • u cizího obrázku máte možnost rychlého připnutí, zařazení mezi oblíbené nebo komentování

Sdílejte obrázky odkudkoliv

Po přihlášení na hlavní stránce uvidíte nově připíchnuté obrázky lidí, od kterých odebíráte. Po levé straně se pak nachází box s notifikacemi - zde právě uvidíte nové followery, ale i více. Každý uživatel může obrázky komentovat, označit, že se jim líbí, nebo provést repin - tj. připíchnout daný obrázek do svého alba. Všechny tyto akce uvidíte právě v notifikacích. Tlačítka pro tyto akce se vám zobrazí, jakmile na obrázek najedete myší.

 jak_add2.png jak_novypin.png jak_novanastenka.png
Novou nástěnku či pin přidáte pomocí tlačítka Add+ v pravém horním rohu, postup je triviální

V pravém horním rohu naleznete tlačítko Add+, pomocí kterého můžete vytvářet nové nástěnky či přidávat nové fotografie a obrázky. Ty můžete přidat na Pinterest nahrát nejenom z vašeho počítače, ale i z jiných webových stránek tím, že zadáte odkaz na tento obrázek. Další možností, jak přidat nový obrázek je tlačítko Pin It. To si přetáhnete na lištu záložek, a jakmile budete chtít připíchnout obrázek, který se vám na webu bude líbit, kliknete na něj.

Možná vás napadne, že se Pinterest podobá službám jako Google Picasa či Flickr, případně deviantART. Zatímco první dvě sítě se týkají fotografií a jejich sdílení, či zálohou svých fotoalb, Pinterest má do toho daleko a k tomuto účelu se naprosto nehodí. Nejblíže má skutečně k tomu deviantARTu. Na něm však publikujete své vlastní fotografie či grafiku, na Pinterestu sdílíte fotografie a obrázky, které se vám líbí. Samozřejmě je tu sporná otázka autorského práva, cizí dílo byste neměli bez svolení autora veřejně publikovat.

Pinterest t.jpg

Pokud vám Pinterest až moc připomíná nové MySpace, tak vězte, že nejste daleko od pravdy. Nicméně Pinterest není tím, kdo opisuje, naopak MySpace se - zdá se - docela vzal příklad z Pinterestu a buduje takový hudební Pinterest. Tento layout je poslední dobou hodně moderní, obdivuje jej i Seznam, který do něj předělal svůj Sbazar.

Tento jednoduchý design má i své kritiky, kterým se nelíbí zobrazení více dat paralelně ve více sloupcích, na druhou stranu si našel i své příznivce. Při hledání inspirace na Pinterestu se přistihnete, že je velmi obtížné odtrhnout se z tohoto proudu zajímavostí. Ty samozřejmě můžete filtrovat dle jednotlivých kategorií. Pinterest samozřejmě ví, že je oblíbený zejména u žen, tak se při pohledu na tyto kategorie nedivte, že velká část z nich je zaměřena na typicky ženské radovánky, jako je móda, svatby a krása.

android1.jpg android2.jpg android3.jpg
ios1.jpg ios2.jpg ios3.jpg
Pinterest je dostupný v podobě aplikace pro Android nebo iOS

Přímo Pinterest poskytuje i mobilní aplikace, verzi pro Android naleznete v Google Play, verzi pro iOS naleznete v AppStore, obě verze můžete stáhnout zdrama.

Diskuze (19) Další článek: Belgičtí vědci sestrojili miniaturní LCD displej pro lidskou čočku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,