Pictures to Color: Získejte paletu barev z fotografie

Chcete získat a dále pracovat s nějakou konkrétní barvou z obrázku či digitální fotky? Utilita Pictures to Color nabídne celou paletu obsažených barev zdarma a bez instalace.

Pictures to Color je malinký nástroj s jediným úkolem – nabídnout uživateli seznam obsažených barev na obrázku nebo fotografii. Ovládání aplikace je snadné i pro úplného začátečníka, takže absence české lokalizace nevadí, program není nutné instalovat a jeho užívání je zcela bezplatné. Nechcete-li se trápit s náročnými grafickými editory, Pictures to Color může být řešení.

Jedno okno vládne všemu

Spuštěním .EXE souboru dojde ihned k zobrazení hlavního okna aplikace. To nenabízí prakticky žádné možnosti úprav, nastavení nebo přípravy, takže tím základním krokem uživatele je volba a otevření nějakého grafického souboru. Podporovány jsou prakticky všechny běžné formáty jako JPEG, PNG, bitmapy, TIFF, PSD a rawy některých fotoaparátů (ty ovšem velice omezeně).

sshot-1.png
Zatím prázdné a šedivé okno programu.

Program následně při načítání obrázku detekuje obsažené barvy, které zobrazí na paletě vedle náhledu snímku. Těmito barvami může uživatel procházet a poklikáním na ně získá zvětšeninu a také informace o barvě ve formátech HEX, RGB, HSB/HSV a HSL. Bohužel náhled obrázku není s paletou interaktivní, takže kliknutím na nějaké místo na fotce nebudete informováni o barvě pod myšítkem ani přesměrováni na paletu.

sshot-2.png
Načetlá fotografie a paleta s detekovanými barvami.

Export barev

Zvolením nějakého barevného políčka z palety budete sice informováni o jejím kódu v různých formátech, ale není zde z nepochopitelného důvodu možné tuto zobrazenou informaci přímo za pomoci myši nakopírovat. Kvůli tomu musí uživatel klikat na ovládací panel a přímo zvolit funkci kopírování pro vybraný formát nebo jeho část. Teprve tím dojde k uložení informace do systémové schránky.

sshot-3.png
Nutnost kopírovat informace přes příkaz v nabídce.

Program také nabízí export kompletní barevné palety do HTML, kde bude uložen seznam náhledů barev a opět informace o jejich kódech. Více již od Pictures to Color nečekejte. Náročnější a zkušenější uživatel funkce aplikace nalezne v pokročilejších grafických editorech, pro ty ostatní ale může být aplikace užitečným a rychlým pomocníkem, který nic nestojí, místo nezabírá a nezahlcuje systém vlastní instalací.

sshot-4a.png
Export celé palety do formátu HTML.

Diskuze (2) Další článek: Napůl vývojář, napůl filozof a napůl pankáč [rozhovor]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,