PicPick: Na screenshoty ten nejlepší

Snímejte plochu efektivně. PicPick vám nabízí snadné ovládání, snímání webových stránek a zajímavé funkce.

Pokud často děláte snímky obrazovky a tlačítko PrintScreen, kterým je obdařena každá klávesnice, vám nestačí, vyzkoušejte mocný program PicPick. Ačkoliv se na první pohled tváří jako jednoduchý doplněk pro operační systém Windows, umí toho mnohem více a většinu konkurence tak s přehledem strčí do kapsy.

Po spuštění se program usadí do oznamovací oblasti vedle systémových hodin a vy k němu můžete přistupovat přes levé i pravé tlačítko myši a samozřejmě také přes klávesové zkratky, které lze uživatelsky nadefinovat.

picpick_1.png  picpick_9d.png
Kontextové menu PicPick a možnosti klávesových zkratek

Obraz pracovní plochy můžete zachytit hned několika způsoby. K dispozici je běžné sejmutí, kdy se uloží celá obrazovka plochy, PicPick si ale poradí také se sejmutím aktivního okna, s ručně vybranou oblastí a dokonce také s uložením obrazu vybraného ovládacího prvku okna.

Sejme plochu, okno, webovou stránku i tlačítko

Pokud potřebujete zachytit pouze určitý výřez obrazovky, můžete použít funkci „Capture Region“. Myší pak stačí vybrat libovolnou oblast pracovní plochy. Aby byl výběr co nejpřesnější, zobrazí se lupa s přesností jednoho pixelu. Vedle výřezového snímání obrazovky máte k dispozici také funkci „FreeHand Capture“, která sejme obraz podle volně nakresleného tvaru.

picpick_3.png  picpick_4.png
Snímání podle regionu a „FreeHand Capture“ s výběrovou tužkou

Specialitou PicPick je ovšem možnost zachycení libovolného ovládacího prvku. Představte si situaci, kdy chcete uložit obraz ovládací lišty nějakého programu. V takovém případě můžete vyzkoušet funkci „Capture Window Control“. V pravém dolním rohu se zobrazí pomocná nápověda s informací, nad kterým ovládacím prvkem se zrovna nachází ukazatel myši a jeho velikost v pixelech. Samotný prvek se v rozích označí informačními značkami. Pak už stačí pouze stisknout klávesu PrintScreen.

picpick_6.png  picpick_5.png
Zachycení ovládacího prvku tlačítkové lišty ve Wordu a výsledek v editoru PicPick

Poslední zachytávací funkcí je „Capture WebPage“, která sejme webovou stránku v aktivním okně webového prohlížeče Internet Explorer. Nevýhodou ovšem je, že se neuloží celá stránka, ale pouze výřez definovaný velikostí okna prohlížeče.

Grafický editor si poradí se základní úpravou

Používáte-li k práci na počítači dva monitory, klávesa PrintScreen zpravidla uloží celý spojený obraz z obou zařízení. PicPick má bohaté nastavení a nechybí ani možnosti vypnutí podpory pro dva monitory. V takovém případě se sejme obraz pouze na primární pracovní ploše. V hlavní kontextové nabídce také snadno zvolíte, co se má se sejmutým obrazem dělat. Může se zpracovat v integrovaném editoru, vložit do schránky i uložit do souboru ve zvoleném formátu.

picpick_7.png
Editor si poradí s efekty i ořezem

PicPick obsahuje integrovaný editor, ve kterém můžete zpracovávat nasnímané obrázky. Editor podporuje více otevřených souborů naráz v záložkách, sejmout tak můžete obrazovku několikrát po sobě a teprve později určit, které obrázky se mají uložit. V nabídce jsou i nástroje pro základní úpravu, rotaci a vložení textu. Vyzkoušet můžete filtr pro převod do odstínů šedi, doostření i rozmazání obrázku a úpravu barevného podání.

Užitečné pravítko a kapátko

PickPick obsahuje některé zajímavé funkce, které můžete použít nad pracovní plochou. Součástí programu je jednoduché průhledné pravítko, které aktivujete z hlavní kontextové nabídky. Pravítko můžete nastavit do horizontální i vertikální polohy a libovolně měnit jeho rozměry. Pokud nad ním budete přejíždět myší, pravítko změří vzdálenost v pixelech.

picpick_8.png
Desktopové pravítko PicPick

Netradiční funkcí je také úhloměr. Kliknete-li kamkoliv na plochu, můžete od zvoleného místa změřit azimut. Nechybí ani přesné pixelové měření velikosti, které najdete pod názvem „CrossHair“.

picpick_9.png  picpick_9b.png
Poměrně exotické funkce programu pro tvorbu screenshotů: úhloměr a rozměry regionu

Zejména programátoři ocení „Color Picker“, tedy klasické kapátko. Přejížděním po ploše pak do schránky snadno uložíte přesnou barvu pixelu, nad kterým se zrovna nachází ukazatel. V programu můžete dokonce nastavit, jak se má barva ukládat – na výběr máte klasický HTML zápis, RGB, C++ hexadecimální zápis a zápis pro vývojáře v Delphi.

picpick_9c.png
Kapátko ocení zejména designéři

PicPick je zcela nenáročný program, který na pevném disku zabere necelý megabajt a stejně skromný bude i ve vaší operační paměti. Přes svou nízkou velikost nabízí velké množství funkcí, z nichž většina je dostupná pomocí kontextového menu. PicPick sice neumí zachytávat obraz videa a občas se mu nedaří na Windows Vista, získáte jej ale zdarma i s jednoduchým editorem.

 

PicPick
Snímač obrazovky
Zdarma
http://picpick.wiziple.net
plusy

- jednoduché uživatelské rozhraní
- snímání ovládacích prvků
- pravítko a kapátko

minusy

- neumí zachytit obrázek videa
- občas zlobí na Windows Vista

fsc.jpg

 

Diskuze (42) Další článek: Asus: Mini Lamborghini VX3 a UMPC s navigací

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,