Web | Nejlepší programy | Grafický editor

Photoshop nepotřebujete. Na občasnou úpravu fotek stačí internetový prohlížeč

  • Na občasnou úpravu fotografií nepotřebujete speciální software
  • Na webu jsou velmi pokročilé online editory fotografií
  • Máme pro vás 7 osvědčených tipů

Ať už potřebujete vylepšit nepříliš povedený snímek z dovolené, vytvořit zábavnou koláž nebo připravit originální grafiku, nemusíte hned instalovat grafické programy, natož pak za ně utrácet peníze. Podobně, jako existují online kancelářské balíky, můžete používat i nejrůznější webové editory fotografií. Díky moderním webovým technologiím už jsou velmi propracované a umožňují pohodlnou práci s pokročilými nástroji pro úpravu fotek.

Vybrali jsme 7 osvědčených webových editorů fotek, stačí si vybrat.

1. Photopea

O aplikaci Photopea psal jako o „webovém Photoshopu“ v listopadu roku 2017 Kuba Čížek. Jedná se o dílo českého vývojáře Ivana Kuckira a hned v úvodu můžeme poznamenat, že podobnost s grafickým editorem od Adobu je opravdu značná.

Uživatelské rozhraní jako by Photoshopu vypadlo z oka, takže ti, kdož jsou na něj zvyklí, se zde budou cítit doslova jako doma. Nespornou výhodou je možnost přepnout si prostředí do češtiny, což dále usnadňuje ovládání a orientaci. Dovolíme si tvrdit, že Photopea má potenciál zcela nahradit Photoshop.

Photopea
Photopea

Z hlediska editace obrázků nechybí prakticky nic podstatného, počínaje automatickým vyladěním tónů, barev a kontrastu, přes pokročilejší úpravy, až po desítky profesionálně působících grafických filtrů. Silnou stránkou Photoshopu je práce s vrstvami, která nechybí ani zde, včetně veškerých obvyklých funkcí.

Podporována je drtivá většina grafických formátů, počínaje obvyklými JPG, PNG, přes PSD, GIF, PDF, TIFF a SVG a konče nativním formátem Photoshopu PSD. Směle budeme tvrdit, že s Photopeou můžete dosáhnout daleko lepších výsledků než s jakýkoli jiným nástrojem, ovšem pokud víte jak.

Photopea
Photopea

Je až s podivem, že takto pokročilý a propracovaný editor je možné používat zcela bezplatně – respektive „výměnou“ za zobrazení decentního reklamního panelu, který příliš nepřekáží. Zakoupením placené verze Premium (stojí 9 dolarů za měsíc nebo 20 dolarů za tři měsíce) se reklamy zbavíte, a navíc podpoříte autora.

Diskuze (29) Další článek: Extrakt z avokáda má podle vědců protizánětlivé účinky, může pomoci s léčbou chronických zánětů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,