Grafický editor | Fotky

Photopea napodobuje Photoshop. Teď si český webový editor troufá i na Illustrator

Projekt Photopea tvořený českým programátorem Ivanem Kuckirem je zase o něco schopnější. Po více než třech měsících se grafický editor běžící na webu dočkal nových funkcí souvisejících zejména s vektorovou grafikou.

S tou si poradí již od léta 2017 a postupně její podporu zlepšuje. Photopea 5.0 nově umí otevřít i soubory .ai vytvořené v Adobe Illustratoru. Zatím ale jde spíš o nouzové řešení, protože editor sice umí zachovat strukturu dokumentu, ale některé vektory převádí jiným způsobem. Nativně totiž pořád pracuje s „photoshopovým“ formátem PSD, který nemá obdobu všech funkcí dostupných v ryze vektorovém Illustratoru.

Grafika tvořená pomocí vector patterns nebo gradient meshes proto vypadá jinak než v originále. Photopea ale zachová nastavení vrstev, vložené rastrové objekty i text, který lze dále upravovat.

Photopea 5.0 také umí otevřít soubory typu PNG vytvořené v Adobe Fireworks. Dále dvojnásobně zrychluje vykreslování vektorové grafiky, otevírání těchto souborů je pak až o 30 % kratší.

Editor Photopea je na webu dostupný zdarma s reklamou a historií úpravy sahající 30 kroků dozadu. Verze Premium pro jednoho uživatele stojí 9 dolarů na měsíc či 40 dolarů na rok, zbaví vás reklamy a historii prodlouží na 60 kroků.

Mrkněte na nové A.I. filtry ve Photoshopu:

Diskuze (42) Další článek: Japonská MANA může být 80× výkonnější než sebelepší tranzistorový procesor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,