Pět fíglů pro rychlejší práci s webem

Víte, že kdejaká webová aplikace dnes podporuje klávesové zkratky? Víte, že pomocí hardlinků můžete rozšířit synchronizaci Dropboxu i mimo jeho složku? A další tipy.

Web dnes používá každý a všichni máme nějaké ty fígle a speciality. Vybrali jsme pět rychlých tipů, které mohou urychlit a zpřehlednit práci na počítači i vám. Platí to o klávesových zkratkách, které nabízí stále více webových služeb nebo třeba o využití Dropboxu a dalších nejen k synchronizaci dokumentů, ale i nastavení celých aplikací, pakliže to umožňují. 

1. Klávesové zkratky

Každá propracovaná webová aplikace dnes k ovládání nabízí klávesové zkratky. Leckomu připadají zbytečné a nechce se je učit, ohromným způsobem ale zrychlí práci. Věděli jste například, že se můžete v Google Maps posouvat nejen pomalu pomocí šipek, ale i velkými skoky pomocí kláves Page Up, Page Down, Home a End? K rychlému natáčení ve Street View pak zase slouží kombinace A, D (horizontální otáčení) a W, S (vertikální otáčení).

2. Synchronizace desktopových programů

Každý ví, že Dropbox, SkyDrive, Google Drive a další slouží k archivaci a synchronizaci souborů a stejným způsobem je lze použít i pro synchronizaci nastavení aplikací, pakliže toto nastavení ukládají skutečně do nějakého souboru a ne třeba do systémového registru. Krásným příkladem je správce souborů Total Commander, který zároveň umožňuje nastavení adresáře, kam se mají ukládat konfigurační soubory ve formátu INI. Když je budete ukládat právě do Dropboxu a dalších, budete mít Total Commander vždy v identické podobě na všech vašich počítačích, což se hodí zvláště pro ty, kteří jej používají třeba pro připojení k FTP serverům..

Tam, kde nelze změnit umístění konfiguračního souboru, mohou v těchto případech často pomoci pevné odkazy (hardlinks). Původní soubor s konfigurací tedy přesunete do adresáře webdisku a na původním umístění vytvoříte jen tento odkaz, který bude mířit na nové umístění souboru. Program tedy bude ukládat svou konfiguraci do souboru v úplně jiném adresáři, aniž by o tom věděl.

Pevný odkaz.png
Tvorba pevného odkazu na synchronizovaný soubor s nastavením

Pevný odkaz lze na Windows vytvořit pomocí programu MKLINK příkazem:

MKLINK /H odkaz cíl,

kde „odkaz“ představuje cestu k odkazu a „cíl“ pak cestu k souboru, na který budete ukazovat.

Tento způsob samozřejmě můžete použít i pro synchronizaci souborů, které se nenacházejí přímo ve složce Dropboxu. Stačí je propojit do složky Dropboxu přes pevný odkaz. 

3. Automatizace webu pomocí IFTTT

IFTTT je zkratka pro anglickou podmínku If This Than That. Pokud se tedy něco stane, pak udělám toto. Pomocí této logiky můžete na stejnojmenné službě vytvořit automatizované úlohy, které budou reagovat třeba na to, že má zítra ve vašem městě pršet, a proto vám pošlou zprávičku na IM komunikátor. Nabídka služeb, které lze do IFTTT připojit, se nadále rozrůstá a tím pádem i počet možných kombinací.

4. Weby jako aplikace

Pokud některé weby používáte skutečně spíše jako aplikace než jako pouhé stránky, vyplatí se je ve Windows připnout na hlavní panel. Umí to dnes všechny hlavní prohlížeče, i když každý trošku jinak. Internet Explorer takto připnuté weby zobrazí v běžném okně, nicméně ty mohou obsahovat obarvené prvky a případně logo webu. Chrome a Firefox pak zobrazí web v okně bez dodatečných ovládacích prvků, což ještě lépe navozuje dojem, že to je opravdu aplikace a rozhodně zde nechcete mít zobrazené nějaké panely. Hodí se to pro webové hudební přehrávače aj.

Vytvoření odkazu.png Vytvoření zástupce.png Jednoduché okno.png
Vytvoření zástupce s jednoduchým oknem a ikonou na hlavním panelu v Chromu

5. Rychlé přidání RSS do webového agregátoru

Google Reader za pár měsíců zmizí ze scény, přitom s ním ale pracuje hromada doplňků do prohlížeče pro rychlé přidávání nových RSS zdrojů. Stejně tak se chová doplněk pro Chrome. Když web obsahuje RSS, doplněk jej identifikuje a zobrazí v adresním řádku tlačítko pro registraci tohoto zdroje v Readeru.

Pomocí tohoto a dalších doplňků můžete samozřejmě nastavit i jiné RSS agregátory na webu, musíte ale znát adresy pro přímou registraci RSS. Ty nejslibnější, tedy Feedly a The Old Reader, používají pro přímou registraci tento formát:

  • http://theoldreader.com/feeds/subscribe?url=ADRESA_RSS
  • http://www.feedly.com/home#subscription/feed/ADRESA_RSS

V případě Chromu a základního doplňku Odběry RSS pak stačí některou z těchto čteček nastavit podle obrázků níže. 

Registrace Feedly.png Feedly.png Feedly.png Registrace Feedly.png
Registrace Feedly v základním doplňku pro práci s RSS v Chromu

Máte nějaké vlastní fígle, které zrychlují práci s webem? Používáte populární webové služby nějakým zajímavým a efektivním způsobem? Pochlubte se v diskuzi pod článkem.

Diskuze (26) Další článek: Microsoft má web se seznamem všech svých patentů po celém světě

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,