Pět cest, jak proniknout do cizí Wi-Fi sítě

Mějme čtyři sousedy. Jeden má síť chráněnou heslem WEP, druhý filtrem na MAC adresy, třetí používá WPS a čtvrtý nejlepší WPA2. V absolutním bezpečí ale není ani jeden z nich.

Skoro každá domácnost, firma a leckterá hospoda jsou dnes k internetu připojené nějakou tou bezdrátovou krabičkou Wi-Fi. Je tomu zhruba rok, kdy jsem si řekl, že tento předpoklad ověřím skutečným měřením v terénu a vyrazil jsem do českých a moravských měst a městeček s telefonem, který byl vybavený patřičným měřícím softwarem. V lednu se ke mně přidali další a v průběhu následujících měsíců jsme společně zaměřili bezmála milion hotspotů. Jsou to všechny ty domácí bezdrátové routery a přípojné body v restauracích a kavárnách, jejichž signál dosáhl v ten pravý okamžik až k telefonu.

Mohlo by vás zajímat:

Z naměřených hodnot jsem se dozvěděl jednu docela alarmující skutečnost – náš bezdrátový internet je nejspíše děravější než ementál. Alespoň co se bezpečnosti týče. Pokud žijete na samotě daleko od obce, tento problém vás asi trápit nebude, jakmile však jako drtivá většina obyvatel žijete v bytu v husté zástavbě, mnozí z vás si očividně vůbec neuvědomují, jakému se vystavují nebezpečí.

zabezpeceni ceskych wifi siti.png
WEP nelze považovat za dostatečné zabezpečení

Pokud je to váš případ, nejspíš doma chytáte vedle své vlastní sítě i několik sousedů. Síla takového signálu sice kolísá, ale asi byste se dokázali při troše píle připojit. Já takových sousedských sítí doma chytám hned sedm, a když vidím já je, nejspíš bude i signál mého vlastního routeru dostatečně silný k tomu, aby jej viděli i oni. Jenže co když je mezi nimi znuděný útočník?

Právě na něho si dnes zahraji a budu útočit na několik fiktivních domácích bezdrátových routerů. Nebudu si hrát na žádného síťového odborníka – vše co budu potřebovat, najdu po několika minutách strávených s vyhledávačem a na webu airdump.cz.

Diskuze (154) Další článek: Adsl.cz – nejlevnější volání a internet pro každého

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,