Pentagonu se ztratilo 500 000 zdravotních záznamů

Neznámí pachatelé ukradli harddisk s databází zdravotních a osobních údajů pracovníků amerického ministerstva obrany.
Jednu z největších afér s krádeží osobních dat zažívá v těchto dnech americké Ministerstvo obrany. Podle zveřejněné zprávy byla ukradena databáze s více než půl milionem zdravotních záznamů vojenského personálu sloužícího v šestnácti státech USA a jejich rodinných příslušníků.

Program Pentagonu, jenž se teprve nedávno dostal z testovacího stádia do ostrého provozu, sdružuje kompletní zdravotní informace vojáků a jejich rodin. Kromě toho obsahují databáze také čísla sociálního zabezpečení (SSN) a další, nespecifikované, osobní údaje. Data zpracovává a udržuje pojišťovací společnost TriWest Healthcare Alliance.

Právě TriWest se měl 14. prosince stát obětí krádeže harddisků na nichž se nacházely informace Pentagonu. Podle Federální obchodní komise (FTC) jde o největší případ zcizení osobních údajů ve Spojených státech. Záležitost je o to závažnější, že data obsahovala i čísla sociálního pojištění s jejichž znalostí si kdokoliv může otevřít kreditní účet nebo pořídit falešné doklady na osobu jíž tyto údaje náleží.

Pentagon plánuje zřídit databáze zdravotních záznamů, které by měly sdružovat nejenom data činných vojáků, ale i vysloužilců a dalších zaměstnanců Ministerstva obrany včetně jejich rodinných příslušníků, kteří využívají zdravotní pojištění Pentagonu. Program s názvem Composite Health Care System II označilo Ministerstvo obrany doslova za "zlatý důl" pro lékaře a další zdravotní personál. Systém má totiž poskytnout snadný a rychlý přístup k úplným zdravotním záznamům amerických vojáků, a to celosvětově.

Pentagon se prý z tohoto případu poučil a napříště zajistí serverům obsahujícím tato data lepší fyzickou ostrahu. Experti však varují, že mnohem větší nebezpečí pro ně představují hackeři, kteří se dříve či později pokusí k těmto záznamům dostat přes internet.

Na vyjasnění krádeže a dopadení pachatelů pracují federální úřady. TriWest se rozhodl vypsat odměnu ve výši 100 tisíc dolarů za poskytnutí informace vedoucí k odhalení zlodějů.

Diskuze (15) Další článek: 20. výročí Internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,