Kickstarter | Pebble

Pebble oficiálně skončil: Pebble Time 2 a Core nebudou, záruku pro současné hodinky nelze vymáhat

  • Pebble končí s výrobou hodinek
  • Těm, kdo si je objednali přes Kickstarter, vrátí peníze
  • Končí záruka a oficiální podpora

Pebble vydal konečně oficiální prohlášení potvrzující akvizici FitBitem. K lidem se už nikdy nedostanou ohlášené hodinky Pebble Time 2 s větším displejem, ani malá krabička Pebble Core poskytující telefonní funkce v malém těle bez displeje.

Ti, kteří si hodinky objednali přes Kickstarter, o své peníze nepřijdou. Vrátí se, ale ne hned. Pebble si dává čas až do března příštího roku. Tady jsou škody nejmenší. Zákazníci by neměli trpět, jen dostanou své peníze o něco později.

329698880
Ze tří produktů se podařilo dostat k lidem jen jeden, černobílé hodinky Pebble 2

Mění se ale situace i pro stávající majitele hodinek Pebble. Cloudové služby, nezbytné pro prvotní instalaci hodinek, instalaci aplikací a ciferníků nebo přidávání událostí do časové osy Timeline, by měly dále fungovat. Pebble navíc bude postupně zmenšovat závislost hodinek na cloudu (zřejmě pomocí aktualizací aplikace pro mobilní telefon) a před vypnutím se pokusí službu nabídnout komunitě k dalšímu provozu.

Především ale od 7. prosince neexistuje záruka pro žádné prodané i třeba nerozbalené hodinky. Dříve Pebble nabízel záruční výměnu vadných hodinek za nové, to ale už nebude možné. Pokud se vám nyní hodinky nějak pokazí, navzdory vodotěsnosti se do nich dostanete voda nebo odejde baterie, máte smůlu a hodinky hoďte do koše.

FitBit si z Pebble vzal jen softwarové inženýry, operační systém a vývojové nástroje. Časem tedy uvede zřejmě nějaké hodinky FitBit, které budou mít podobné funkce a otevřenost jako dnes hodinky Pebble. Nekoupil ale celou firmu Pebble, ze které se nyní stává jen prázdná slupka neschopná splácet závazky. Pokud se chcete soudit, můžete, ale i v případě výhry vám stejně nebude mít kdo zaplatit.

Hodinky Pebble tak budou v lepším případě ještě pár let fungovat, než jim definitivně odejdou akumulátory nebo bez náhrady pohasnou nějaké klíčové servery. Komunita možná něco dokáže nahradit, ale Pebble hodinky jsou nyní už zcela mrtvou platformou. Bohužel pro zájemce hledající podobně otevřenou platformu hodinek s dlouhou výdrži, trvale viditelným displejem a pokročilými funkcemi chytrých hodinek trh toho nyní moc nenabízí, nejblíže je nabídka Garminu. Snad to FitBit v budoucnu změní s technologiemi od Pebble.

Diskuze (39) Další článek: YouTube se pochlubil nejsledovanějšími virálními videi roku. V Česku vedou Mishovy šílenosti

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,