PeaZip: Komprimace v bezpečí, česky a zdarma

Hledáte nějakou alternativu k rozšířeným archivátorům, jejichž pořízení ovšem stojí nemalé peníze? Opensourcový komprimační nástroj PeaZip představuje plnohodnotnou konkurenci WinZipu i WinRARu.

Komprimace a dekomprimace je nedílnou součástí výpočetní techniky i internetu. Bez příslušného programu nebudete schopni si stažené soubory rozbalit nebo uploadovat data na vzdálený server. Uživatel je tak v podstatě nucen používat nějaký ten archivátor. Měli byste zájem o program zdarma s jednoduchým a přehledným ovládáním a dobrou českou lokalizací? Pokud ano, vyzkoušejte aplikaci PeaZip.

Jednoduché prostředí = rychlá práce

PeaZip na počátku nabízí spíše grafických vychytávek prosté okno, které ovšem nepůsobí šedivým a chladným dojmem. Dominantním prvkem jsou dva panely, v nichž si jako v klasickém Průzkumníku procházíte soubory a adresáře ve vašem počítači. Kromě toho zde naleznete i lištu s několika základními funkcemi – archivace, převod mezi formáty, rozbalení a testování integrity.

sshot-1.png

Přehledné okno pro brouzdání adresáři.

Pokud chcete zabalit nějaký adresář či skupinu souborů, jednoduše je vyhledáte, označíte a stisknete příslušené tlačítko. Dostanete se do další úrovně původního okna. V něm nejdříve zvolíte cílovou složku, kde se archiv vytvoří. Poté můžete vložit heslo, bez jehož vyplnění k dearchivaci zabaleného souboru nedojde. Dále je třeba nastavit formát (PeaZip disponuje širokou podporou pro zápis a ještě širší pro čtení) a další parametry archivu, např. přesnou velikost jednotlivých svazků.

sshot-2.png

Základní možnosti pro komprimaci.

Funkce pro pokročilé

Jistě užitečnou schopností je možnost vytvoření vlastního archivu pro každý označený soubor. Pokud vám toto základní nastavení nestačí, je možné přepnout záložku k pokročilejším funkcím. Mezi nimi naleznete např. míru komprese a její metodu (deflate, BZip2, LZMA), možnost přiřazení čerstvě vytvořeného archivu k příloze e-mailu či volbu algoritmu pro šifrování (AES256, ZipCrypto).

sshot-3.png

Nabídka pokročilého nastavení.

Pokud jste s vytvořenými podmínkami spokojeni, můžete spustit vytváření archivu. Tento proces je svižný a i u velikých a rozvětvených adresářů o spoustě položek nebudete dlouho čekat na výsledek. Ten pak lze přímo v prostředí programu procházet a také případně otestovat, jestli jsou v něm všechny položky v pořádku, jestli je čitelný atd. V případě, že jste změnili názor, a hodláte mít archiv v jiném formátu, můžete jej v PeaZipu bez problémů překonvertovat.

sshot-4.png

Proces archivace v plném proudu.

Vhodná alternativa

V programu také naleznete položku systémové nástroje, která evokuje další funkce. Ta slouží ovšem pouze jako sbírka odkazů na nástroje Windows typu defragmentace disku, úklid disku, správce úloh a další. V možnostech nastavení aplikace naleznete několik různých způsobů, jak si PeaZip upravit k obrazu svému – graficky, funkčně i nabídkově. O mnoho více už z programu nevyždímáte. Jako alternativa zdarma je ale PeaZip vůči nejrozšířenějším placeným produktům více než dostačující.

sshot-5.png

Nastavení nejoblíbenějších formátů.

stáhnout program PeaZip 3.7.0 Licence: open source, 6,6 MB
Autor: Giorgio Tani
Web programu: peazip.sourceforge.net


fsc.jpg

Diskuze (27) Další článek: Google Chrome 5 nabídne lepší správu cookie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,