Microsoft | Surface Pro | Patenty

Patent Microsoftu odhaluje novou technologii stylusu. Má fungovat jako myš

Nový patent Microsoftu ukazuje chystaný směr vývoje hardwaru dotykového notebooku Surface Pro. Patentová přihláška byla podána koncem roku 2017 a 23. května tohoto roku ji publikoval Úřad Spojených států pro patenty a ochranné známky.

Patent, označovaný jako „multifunkční stylus“ („multi-functional stylus“), popisuje, jak mohou nové implementace zvýšit funkčnost stylusu. Technika, která je v podání podrobně popsána, by pravděpodobně mohla být nasazena v novém Surface Penu, určeném pro připravovaný Surface Pro 7.

Stylus jako myš

Hlavní myšlenkou je snaha zcela nahradit stylusem běžnou myš v roli vstupního zařízení. Toho je dosaženo pomocí nové „ukazovací násady“ v horní části stylusu. Uživatelé ji budou moci používat pro manipulaci s kurzorem na zařízení s dotykovým ovládáním.

Nový Surface Pen má být dle patentu také citlivější na různé úrovně tlaku. To by bylo v praxi využitelné pro odlišné funkce, které by se vyvolávaly rozdílnou intenzitou stisku. Netřeba dodávat, že by toto provedení mohlo být náhradou za kliknutí myší.

Dva v jednom

„Podle některých ukázkových provedení může stylus automaticky přepínat mezi přenosem přes elektrostatický kanál, spojený s dotykovou obrazovkou, a přenosem přes jiný bezdrátový kanál, založený na snímání blízkosti stylusu od dotykové obrazovky,“ vysvětluje Microsoft.

V patentovém konceptu Microsoft uvádí, že hrot stylusu je nastaven na interakci se snímačem digitizéru dotykové obrazovky a obsahuje také optický snímač. Ten je určen k detekci pohybu podobně jako u optických myší, přičemž výstup, snímaný optickým senzorem, zpracovává a přenáší druhý bezdrátový vysílač.

Diskuze (8) Další článek: Systém oprávnění v macOS lze obejít. Aplikace se mohou dostat k uživatelským datům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,